O moştenire neobişnuită: o familie din Hunedoara a primit cadou o biserică în curtea casei. Lăcaşul de cult a fost construit de un veteran de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din satul hunedorean Costeşti are propria biserică, în curtea gospodăriei. Bisericuţa din lemn a fost ridicată de Samoilă Zgăvârdean, un fost veteran de război, care a vrut să le lase urmaşilor săi o moştenire mai puţin obişnuită. În ultimii 25 de ani din viaţă, săteanul a muncit la construcţia, pictarea şi utilarea lăcaşului, în care acum se roagă fiul său şi soţia acestuia.

Povestea bisericii de lemn, din curtea familiei Zgăvârdean, a început înainte de 1989, când Samoilă Zgăvârdean (1920 - 2005) a decis să lase urmaşilor săi o altfel de moştenire, mai apropiată de credinţa sa. Când a început construcţia lăcaşului de cult, Samoilă avea 65 de ani. Locuia cu familia într-o gospodărie din Costeşti, satul de la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Casa familiei Zgăvârdean se află pe coama unui deal şi este înconjurată de păşuni, iar în curtea spaţioasă, ocupată de acareturi, bărbatul găsise locul ideal pentru planul său.

A turnat singur fundaţia de piatră, acoperită cu gresie şi marmură, pe care apoi a ridicat biserica din lemn, o replică a lăcaşurilor de cult tradiţionale româneşti. Bisericuţa înaltă de aproape trei metri şi întinsă pe circa 20 de metri pătraţi are altar şi turle, şi este suficient de spaţioasă pentru două familii. A fost utilată cu instalaţii de iluminat, iar pereţii îi sunt împodobiţi cu icoane, tablouri achiziţionate sau pictate de hunedorean, şi alte obiecte bisericeşti.

Timp de aproape 25 de ani, Samoilă şi-a dedicat timpul pe care îl avea în afara treburilor gospodăreşti pentru a lucra la bisericuţă. Săteanul a murit în urmă cu aproape zece ani, la scurt timp după ce lucrarea sa fusese terminată.

Biserica familiei
În prezent, bisericuţa de lemn din curte este podoaba gospodăriei în care locuieşte familia hunedoreanului. În lăcaş nu au loc slujbe religioase oficiate de preoţi, însă Răduţ (fiul lui Samolilă), şi Elena (nora bărbatului) vin des să se roage în faţa altarului. „Samoilă era un om foarte harnic. Nu a avut şcoală şi nu era calificat într-o meserie, pentru mult timp fiind bolnav. El a luptat şi în război şi ne spunea tot felul de poveşti de pe front. Poate şi suferinţele prin care a trecut atunci, în vremea războiului, l-au făcut să ia hotărârea de a construi schitul, în semn de mulţumire lui Dumnezeu”, spune Elena Zgăvârdean.

biserica din curte hunedoara costesti

„Tatăl meu avea talent la pictat şi la fierărie, deşi era un om simplu, care nu a avut de la cine să înveţe artă. A construit bisericuţa de unul singur şi ne-a lăsat-o nouă să avem grijă de ea. Suntem mândri de ceea ce a făcut tatăl meu şi ne place să ne rugăm aici, chiar dacă noi mergem să ne rugăm şi la biserica din sat, iar când suntem cu oile sau mergem la holdă luăm cu noi o carte de rugăciuni”, a relatat Răduţ Zgăvârdean.

biserica din curte hunedoara costesti

Fiul său arată cu mândrie peretele de la intrarea în lăcaş, pe care Samoilă Zgăvârdean a notat toate mănăstirile pe care le-a vizitat în cursul vieţii sale.

Biserica familiei Zgăvârdean

Cei doi bătrâni care au în grijă lăcaşul povestesc că în ultimii ani au venit o mulţime de oameni să îl vadă şi chiar să se roage aici. Timpul şi-a lăsat însă amprenta pe bisericuţă, iar acoperişul ei a început să se degradeze. Totuşi, schitul, aşa cum îi spun oamenii din sat, rămâne una dintre operele inedite ale meşterului Samoilă.


Vă recomandăm şi:

FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop

Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.

FOTO Cum au ajuns dracii goi într-o biserică veche din Hunedoara. Cele mai ciudate picturi bisericeşti

Unele dintre cele mai stranii picturi bisericeşti pot fi admirate într-o biserică veche de lemn, de pe Valea Mureşului. Pe pereţii bisericii din Almaş Sălişte sunt înfăţişate, într-un mod original, scene ale „Judecăţii de Apoi”. Şi alte lăcaşuri de cult, vechi, din satele hunedorene oferă celor care le trec pragul imagini ieşite din comun.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite