Muzeul unic în ţară, dedicat salvatorilor minieri. Va fi inaugurat în ziua care marchează marea tragedie din minerit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Salvatorului Minier va fi inaugurat în Petrila, în ziua în care se împlinesc zece ani de la cea mai mare tragedie petrecute în ultimele decenii în fosta mină din Valea Jiului.

Singurul muzeu dedicat salvatorilor minieri va fi inaugurat în 15 noiembrie, în incinta Exploatării Culturale Petrila, informează Planeta Petrila, o asociaţie care are drept scop promovarea patrimoniului local.

„Muzeul Salvatorului Minier comemorează 10 ani de la explozia în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori, în subteranul Minei Petrila. Evenimentul va continua cu o ceremonie religioasă la troiţa din incinta Minei Petrila, în memoria minerilor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul timpului în acest loc. Totodată, va fi dezvelită statuia S.O.S. - Save our Sîrbu, un omagiu adus celui care a scris Vechile Povestiri Minereşti. Participanţii la eveniment vor avea ocazia de a vizita toate obiectivele culturale din incinta Minei Petrila acompaniaţi de ghizi care le vor prezenta amenajările şi care vor răspunde tuturor întrebărilor”, a informat Planeta Petrila.

Tragedia care a cutremurat Valea Jiului

În ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier al Minei Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

În 30 octombrie 2015, zeci de oameni au luat parte la ceremonia simbolică a scoaterii ultimului vagonet de cărbune din Mina Petrila, eveniment care a marcat închiderea definitivă a exploatării miniere, după 156 de ani de activitate aproape neîntreruptă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Văduvă de miner ucis din cauza arsurilor din explozia de la Petrila: „Fostul meu soţ s-a chinuit la fel ca tinerii din club, dar el nu s-a mai putut vindeca“

Omul care a trăit cu arsuri pe 85 la sută din corp: “Am ieşit mai mult mort decât viu din infern. Nu trebuie să ne pierdem speranţa după asemenea tragedii"

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite