Misterioasa Tapae, locul numit Porţile de Fier ale Transilvaniei, al sângeroaselor bătălii între daci şi romani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porţile de Fier ale Transilvaniei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Porţile de Fier ale Transilvaniei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Porţile de Fier ale Transilvaniei, zona unde a fost localizată aşezarea antică Tapae, a păstrat povestea unora dintre cele faimoase bătălii antice.

Un ţinut legendar se întinde la poalele munţilor Retezat, Ţarcu şi Poiana Ruscă, în împrejurimile fostului oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflat la 15 kilometri de Haţeg.

GALERIE FOTO DIN ZONA PORŢILE DE FIER ALE TRANSILVANIEI

VIDEO DIN ZONA LEGENDAREI TAPAE

De la vechea capitală a Daciei romane, şoseaua Haţeg – Caransebeş (Drumul Naţional 68) urcă 10 kilometri, printre versanţii împăduriţi care se înşiruie de-a lungul acesteia, până la limita judeţelor Hunedoara şi Caraş – Severin. Apoi coboară lin, pe o distanţă de aproape 30 de kilometri, traversând mai multe sate, până la Oţelu Roşu, primul oraş din judeţul Caraş-Severin.

Buzduganul lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei. Cum s-au răzbunat românii pe monument

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Amfiteatrul din Sarmizegetusa romană, restaurat cu fonduri europene. În ce stadiu a ajuns proiectul

Trecătoarea din vestul României se numeşte Porţile de Fier ale Transilvaniei, iar de-a lungul timpului a fost locul unora dintre cele mai faimoase bătălii amintite din Antichitate şi perioada medievală. Aici, unii istorici au localizat aşezarea dacică Tapae – unde dacii au ţinut piept armatelor romane în mai multe bătălii purtate într-o perioadă de aproape două decenii.
 


Porţile de Fier ale Transilvaniei. ADEVĂRUL

Aşezarea dacică Tapae a fost identificată de arheologi la începutul anilor ´80.

„Antica Tapae, locul unde au avut loc luptele dintre Decebal şi Tittus Iulianus, general al împăratului Domiţian (88 e. n), şi dintre Decebal şi Traian (101 e.n.), ambele câştigate de romani, a fost localizată ipoteticde către specialişti în Porţile de Fier ale Transilvaniei. Bazat pe relatările textelor antice, pe tradiţia otală şi având în vedere faptul că un astfel de loc trebuia să întrunească anumite condiţii strategice, timp de aproape doi ani am cercetat cu atenţie spaţiul Porţilor de Fier ale Transilvaniei. Rezultatele acestei cercetări de suprafaţă nu s-au lăsat mult aşteptate. Astfel, în dreptul fostei gări CFR Porţile de Fier, pe culmile de la nord şi sud de calea ferat şi drumul naţional, am identificat o mare fortificaţie constituită din valuri de pământ şi şanţuri de apărare, care închidea inamicului accesul prin pas, spre Ţara Haţegului”, scria arheologul Hristache Tatu, în august 1983, în ziarul local „Drumul Socialismului”.

Fortificaţiile constau din uriaşe valuri de pământ, avînd în forma actuală 10 metri la bază şi înălţimea pănă la patru metri, iniţial ele par să fi avut însă între 5 şi 6 metri înălţime, flancate de şanţuri de apărare late de şapte metri şi adînci de peste doi metri.

La nord de D. N. 68, pe botul format de Culmea Cătanelor, pe front de 150 metri, apărarea a fost asigurată de cinci asemenea valuri succesive, iar spre calea de trecere cu sistemul de fortificaţie sub formă de pieptene cu cinci colţi perpendiculari pe calea de acces, arăta cercetătorul.

Pe botul culmii apăreau încă şi alte fome de întărituri. „Înapoia ultimului val pare să fi destinat locul pentru rezerve de trupe. Pănă la un fel de pisc mai înalt de pe aceeaşi culme, unde pare să fi existat un turn împrejmuit de o terasă, apărarea a fost asigurată cu un singur, dar deosebit de puternic val flancat de de şanţ, după care continuă cu forme de întărituri mai reduse. La nord de D. N. 68 fortificaţia a apărat un front de peste 200 m spre calea de acces şi de 800 metri către vest de unde era aşteptat inamicul”, adăuga arheologul.

Fortificaţiile dacice erau suprapuse cu construcţii de apărare din epoca romană şi feudală.

tapae foto daniel guta adevarul


Zona unde a fost localizată Tapae. ADEVĂRUL

Locul faimoaselor bătălii dintre daci şi romani

Prima luptă de la Tapae ar fi avut loc, potrivit mărturiilor istorice, în anul 87. La ordinele împăratului Domiţian, generalul Cornelius Fuscus a traversat Dunărea cu cinci legiuni romane. Armata sa a fost prinsă într-o ambuscadă la Tapae şi a fost înfrântă, iar toţi soldaţii Legiunii a cincea, împreună cu generalul Fuscus, au murit. Atunci, potrivit unor autori antici, dacii au capturat steagurile şi maşinile de luptă ale romanilor.

În anul 88, romanii conduşi de generalul Tettius Iulianus au atacat din nou Dacia şi au reuşit să obţină o victorie împotriva dacilor, la Tapae. Istoricii susţin că atunci legionarilor romani li s-a ordonat să îşi înscrie fiecare numele pe scut, pentru a putea fi urmăriţi în luptă. I-au învins pe daci, însă au suferit pierderi însemnate. Armata lui Decebal s-a retras în munţi, din calea romanilor, care au renunţat să o urmărească şi să o zdrobească.

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

Traian, cel mai iubit împărat al Romei antice. Curiozităţi despre personajul legendar care a cucerit Dacia

A treia bătălie importantă dintre daci şi romani, purtată la Tapae, a avut loc în anul 101 şi s-a soldat cu înfrângerea dacilor. A fost una dintre cele mai sângeroase bătălii dintre cele două armate, cea romană fiind condusă de înuşi împăratul Traian. Confruntările s-au încheiat în anul 102, cu victoria oştilor lui Traian, în timp ce, potrivit istoricilor, Decebal a fost nevoit să accepte înfrângerea.


Terasamentul căii ferate cu cremalieră, la Porţile de Fier ale Transilvaniei. ADEVĂRUL
 

tapae foto daniel guta adevarul

Otomanii, opriţi la Porţile de Fier

În vara anului 1442, în acelaşi loc de la Porţile de Fier ale Transilvaniei, armata de aproape 80.000 de oameni trimisă de sultan în Transilvania pentru a răzbuna moartea beiului Vidinului, a fost înfrântă de oştile de 15.000 de oameni, conduse voievodul trnsilvan Ioan de Hunedoara. 

Şehabeddin, conducătorul armatei otomane, a înaintat în defileu, căutând să îl urmărească pe Iancu, dar valea îngustându-se tot mai mult, comandantul otoman nu a mai fost în stare să-şi desfăşoare forţele, amintesc istoricii. 

„Ameninţat cu învăluirea de către armata lui Iancu, Şehabeddin s-a retras, atacat la centru de cavaleria catafractă transilvană şi în flanc de infanteria uşoară a lui Iancu, aceasta din urmă urcată în carele de luptă”, informează istoricul Mihail P. Dan, autor al volumului „Iancu de Hunedoara, un stegar al luptei antiotomane” (1974). 

Oastea turcilor a fost nimicită, fiind nevoită să se retragă spre Dunăre, iar circa 30.000 de otomani au pierit în luptă, de zece ori mai mulţi decât numărul victimelor din tabăra lui Ioan de Hunedoara.

Cea mai vastă reţea de galerii subterane din ţinutul cetăţilor dacice. Ce secrete au peşterile de lângă Sarmizegetusa VIDEO

Secretele extraordinarei descoperiri din Sarmizegetusa pe care savanţii nu le-au putut elucida. Ce era, de fapt, matriţa dacilor, unică în lume | VIDEO

Ce găsesc turiştii la Tapae

Un panou informativ mai aminteşte celor care circulă prin zonă despre locul anticei Tapae. Versanţii sunt înconjuraţi de păduri întinse, care din loc în loc au fost ocupate de exploatări forestiere. Potecile care urcă prin pădure spre locul numit Culmea Cătanelor se intersectează însă cu rămăşiţele unei fortificaţii liniare, de baraj, întinsă pe mai mult de doi kilometri. Valurile de pământ ar fi avut rolul de a închide principala cale de acces din Ţara Haţegului, spre Sarmizegetusa Regia.


Zona anticei Tapae. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

tapae foto daniel guta adevarul

„Pe Culmea Cătanelor până spre Bistra, pe versantul de sud-est, în Dealul Bogdana se află fortificaţii, valuri şi şanţuri, datând din epoca dacică, romană, daco-romană, medievală timpurie şi medievală. Ele demonstrează că strămoşii noştri au organizat un ingenios sistem de apărare care a constat nu numai din cetăţile amplasate în munţi, care nu sunt toate cunoscute încă, ci şi în dispozitive organizate pe front larg, în teren întărit natural”, este una dintre puţinele informaţii pe care turiştii le pot afla de pe un panou aflat la poalele versantului, în vecinătatea parcărilor de pe DN 68.
 

Calea ferată cu cremalieră

În aceeaşi pădure, pe partea dreaptă a drumului spre Caransebeş, a rămas terasamentul unei vechi căi ferate care lega judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin.

GALERIE FOTO CU CALEA FERATĂ CU CREMALIERĂ

Linia construită la începutul secolului al XX-lea şi dezafectată în anii ´70 pornea din Subcetate, localitate din vecinătatea Haţegului şi traversa „Porţile de fier ale Transilvaniei”, coborând apoi spre Caransebeş. 

Datorită declivităţii mari a traseului, pe o porţiune de aproape şase kilometri, între Zeicani şi Bouţari (Caraş-Severin), calea ferată a fost dotată cu cremalieră, o instalaţie complexă care ajuta locomotivele să urce pantele. Unii specialişti au solicitat încă de la începutul anilor ’40 renunţarea la calea ferată cu cremalieră, însă doar în 1978, autorităţile au decis desfiinţarea acestei porţiuni, considerată nerentabilă faţă de rutele ocolitoare, cea mai accesibilă fiind cea de pe Valea Jiului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum şi-l amintesc localnicii pe Arsenie Boca: „Muncea la animale şi la lemne. Nu îi păsa că îl spiona lumea”

Secretele Castelului Kendeffy. Orgiile cu minore l-au dus la închisoare pe ultimul moştenitor

Fosile de dinozauri descoperite în Ţara Haţegului după găsirea unei hărţi vechi de peste un secol

Tenebrele castelului Nopcsa. Locul plin de secrete întunecoase trece prin mari transformări VIDEO

VIDEO „Bijuteriile“ din Ţara Haţegului. Povestea bisericilor medievale de piatră clădite din ruinele romane


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite