Microhidrocentrala de pe râul Taia ar putea funcţiona din nou, la un an după ce construcţia a fost declarată ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MHC Taia. FOTO: Raportul Bilanţ de Mediu de Nivel 1Microhidrocentrala de pe râul Taia.
MHC Taia. FOTO: Raportul Bilanţ de Mediu de Nivel 1Microhidrocentrala de pe râul Taia.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi constructorii microhidrocentralei de pe râul Taia, oprită în urmă cu un an în urma unei sentinţe judecătoreşti organizează o dezbatere publică, care vizează acordarea unei noi autorizaţii de funcţionare pentru construcţia amplasată într-o arie protejată.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Huendoara organizează miercuri, 12 iunie, la sediul Primăriei Petrila, o dezbatere publică în vederea emiterii unei noi autorizaţii de mediu pentru producţia de energie electrică la microhidrocentrala Taia. În urmă cu un an, magistraţii au stabilit că autorizaţiile de mediu necesare construcţiei microhidrocentralei de pe râul Taia au fost emise ilegal, amenajarea hidroenergetică fiind realizată într-un sit Natura.

Agenţa de Mediu susţine că MHC-ul nu e în aria protejată

„Amenajarea Hidroenergetică Taia este amplasată în oraşul Petrila, bazinul hidrografic Jiu, pe râul Taia, afluent de dreapta a Jiului de Est. Accesul la construcţia hidroenergetică se face din drumurile forestiere Taia – Auşel şi Valea Popii. În raport cu zonele protejate din proximitate Amenajarea hidroenergetică Taia este situată: în exteriorul Rezervaţiei Naturale Cheile Tăii, amplasamentul MHC aflându-se la o distanţă de aproximativ 200 de metri faţă de aceasta; în exteriorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, amplasamentul MHC aflându-se la o distanţă de aproximativ opt kilometri de limita Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina;

La graniţa limitrofă, în interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI 0087 Grădiştea Muncelului – Cioclovina, distanţa de la limita sitului până la amplasamentul MHC fiind de circa 70 de metri”, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. APM Hunedoara a prezentat un raport din 2019, privind „Amenajarea Hidroenergetică Taia” în care autorii, ingineri şi experţi de mediu, susţin că funcţionarea microhidrocentralei nu va produce daune mediului înconjurător.

În urmă cu un an, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul declarat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, faţă de soluţia dată de Tribunalul Hunedoara în dosarul microhidrocentralei construite pe râul Taia. Magistraţii au stabilit, astfel, prin sentinţă definitivă, anularea autorizaţiilor de mediu emise pentru proiectul „Amenajare microhidrocentrală pe râul Taia” precum şi a Deciziei de încadrare emisă de APM Hunedoara, care a considerat că „proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi se supune procedurii de evaluare adecvată”. Conducerea APM Hunedoara a fost nevoită astfel să dea dispoziţia de încetare a activităţii microhidrocentralei, pusă în funcţiune cu patru ani în urmă.

Microhidrocentrala oprită prin sentinţa instanţei

Din 2013, mai mulţi localnici şi reprezentanţi ai unor organizaţii de mediu au cerut oprirea lucrărilor de amenajare hidroenergetică pe râul Taia din zona Petrilei şi a Parcului Naţional Grădiştea Muncelului - Cioclovina, care prevedea construirea unei microhidrocentrale (MHC) la limita parcului şi a rezervaţiei Cheile Taia. Ecologiştii au susţinut că proiectul este dăunător râului şi afectează grav perimetrul sitului Natura 2000 Grădiştea – Muncelului Cioclovina, ce cuprinde şi Rezervaţia Cheile Tăii. În  2017,  Asociaţia Bankwatch România a depus o plângere la Tribunalul Hunedoara împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a SC Hidro Clear, în care a cerut desfiinţarea construcţiei.

Organizaţia de mediu a reclamat că proiectul se suprapune cu Rezervaţia Naturală Cheile Taia (arie protejată de interes naţional) şi Situl de Interes Comunitar Natura 2000 ROSCI0087-Grădiştea Muncelului - Ciclovina, ce a fost desemnat pentru asigurarea unei stări bune de conservare pentru numeroase specii acvatice şi semiacvatice, printre care sunt vidra, racul de ponoare, zglăvoaca etc. Prin urmare, proiectul trebuia încadrat, în mod corect, la „se supune evaluării impactului asupra mediului şi se supune procedurii de evaluare adecvată”, se arată în dosar. Ecologiştii au mai precizat că microhidrocentrala funcţionează din 2014 şi consumă peste trei sferturi din debitul râului, deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă o captare limitată la 60-70% din potenţialul hidroenergetic al cursului de apă. Au fost construite stăvilare care reduc speciilor piscicole şi pot duce la dispariţia speciei Cottus gobio (zglăvoaca).

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara arăta că microhidrocentrala pe râul Taia nu se supune evaluării impactului asupra mediului, întrucât nu este afectat Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina şi nici Rezervaţia Naturală Cheile Taia. Amplasarea MHC se află la 70 de metri de Rezervaţia Naturală Cheile Tăii şi nu se afla în perimetrul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, se arăta în întâmpinarea formulată de APM Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ţinuturile tot mai sălbatice ale României. Ce s-a întâmplat cu zimbrii din Germania eliberaţi în Munţii Poiana Ruscă

VIDEO Probleme pe cea mai frumoasă şosea din Munţii Orăştiei. Cum arată noul drum care leagă cetăţile dacice

VIDEO Centrul Vechi, locul de la poalele Castelului Corvinilor care poate deveni pol turistic. Aici va fi ridicată cea mai scumpă statuie a lui Ioan de Hunedoara


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite