Mesajul ascuns al celui mai ciudat tablou realizat de Arsenie Boca: în ce fel a fost pictată Învierea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scena Învierii, pictată de Arsenie Boca. FOTO: crestinortodox.ro
Scena Învierii, pictată de Arsenie Boca. FOTO: crestinortodox.ro

Prima pictură bisericească realizată de Arsenie Boca în Mănăstirea Drăgănescu a fost Scena Învierii, iar modul în care a fost reprezentat Iisus a stârnit fascinaţie, dar şi controverse. Mântuitorul este înfăţişat ridicându-se din mormânt, diafan şi acoperit cu o mantie albă.

Arsenie Boca a realizat picturile din interiorul Bisericii Drăgănescu începând din anul 1968, timp de aproape 15 ani, iar primul tablou bisericesc pe care l-a creat a fost chiar Scena Învierii. În fresca inundată de lumină, a fost înfăţişat Iisus Hristos ridicându-se din mormânt, într-o lucrare artistică deosebită, susţin specialiştii, care a stârnit fascinaţia privitorilor. Iisus apare cu un trup transfigurat, diafan, acoperit cu o mantie albă şi strălucitoare, ridicându-se din mormânt. Părul îi este de culoare deschisă, iar chipul îi este înconjurat de o aură aurie.

Este astfel descrisă de teologul Nichifor Crainic, într-o scrisoare din 1971: „Mica biserică de la Drăgănescu are norocul să simtă pe zidurile ei zugrăvite predicile fierbinţi, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbăta de Sus. E o pictură nouă ca şi predica de atunci. Nimic întunecat în această primăvară care îmbracă cu plai înflorit bolţile bisericii. E o lumină de tonuri deschise către lume, ca spiritul şi chipul Mântuitorului coborât să ne aducă lumina de sus, ce iradiază din pictura Sfinţiei Tale. E un stil nou, e o pictură nouă, după viziunea nouă pe care o porţi în suflet”, scria Nichifor Crainic.

Scena Învierii are în fundal lumea în flăcări. „Soarele întunecat, norii de praf şi de fum, blocurile zgârie-nori ori cuprinse de văpaia de foc sunt schiţate în roşu aprins şi portocaliu de zugravul inspirat. Care ar putea fi mesajul acestei reprezentări? De ce Apocalipsa în spatele Invierii? Parintele Razvan Petcu ne explică: Lumea care nu crede în Înviere va arde. Învierea este temeiul Judecăţii de Apoi”, informa Revista Ortodoxă, periodic al Episcopiei Giurgiului, într-un documentar dedicat picturilor realizate de părintele Arsenie Boca.

pictri arsenie boca

Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite