Hunedoara va avea muzeu de arheologie, istorie şi etnografie, în curtea castelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul muzeu va avea în grijă monumentul istoric. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Noul muzeu va avea în grijă monumentul istoric. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Administraţia locală din Hunedoara a înaintat proiectul de înfiinţare al Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie, care va avea în grijă Castelul Corvinilor. Proiectul va fi supus la vot în următoarea şedinţă a Consiliului Local Hunedoara.

Hunedoara va avea muzeu de arheologie, istorie şi etnografie, potrivit proiectului administraţiei locale, supus dezbaterii în următoarea şedinţă a Consiliului Local, din 23 decembrie.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara va fi o instituţie publică de cultură, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreerii, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător”, a informat Primăria Hunedoara. Potrivit statutului de funcţii, în cadrul noului muzeu vor lucra 13 oameni. Şase vor lucra în secţia de Patrimoniu Muzeal, şase în secţia de Relaţii cu publicul şi proiecte, iar instituţia va avea un director.

Noul muzeu va funcţiona într-una din clădirile administrative din curtea Castelului Corvinilor şi va avea personalitate juridică. Înfiinţarea lui a fost avizată de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor. Potrivit primăriei, una din atribuţiile muzeului va fi cercetarea.

„Existenţa unui muzeu la Hunedoara capabil să efectueze cercetări arheologice preventive ar dinamiza procedura obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru cetăţenii şi investitorii municipiului Hunedoara şi a localităţilor limitrofe. În prezent, din cauza imposibilităţii efectuării activităţii de cercetare personalul calificat migrează către alte instituţii de profil”, a informat Primăria Hunedoara.

Muzeul va creşte atractivitatea Castelului Corvinilor şi va deschide, în viitor, o secţie dedicată istoriei siderurgiei şi a prelucrării fierului în zona Hunedoarei, au precizat iniţiatorii proiectului.


Vă recomandăm şi:

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite