FOTO Retezatul a rămas locul de unde iarna nu s-a lăsat alungată de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpezile acopere vârfurile Retezatului. FOTO: ADEVĂRUL.D.Guţă-
Zăpezile acopere vârfurile Retezatului. FOTO: ADEVĂRUL.D.Guţă-

În ciuda vremii tot mai călduroase din ultimele săptămâni şi a soarelui care şi-a făcut simţită prezenţa în ultimele zile, piscurile din Retezat au rămas acoperite de zăpadă. La poalele Retezatului, în zona barajului Gura Apelor, primăvara îşi întârzie venirea, chiar dacă primele flori ale ei se deschid şi colorează peisajul sălbăticiei.

Apropierea primăverii a atras tot mai mulţi turişti într-una din cele mai impresionante zone ale judeţului Hunedoara. Pensiunile din Retezat au fost redeschise, iar de Paşte cele mai multe dintre ele vor avea camerele ocupate.

Vizitatorii care ajung în aceste zile la Barajul Gura Apelor de la poalele Retezatului sunt puşi în faţa unui peisaj tulburător. De o parte, natura îşi dezvăluie primele semne ale primăverii: pădurea a înmugurit, au apărut primele flori, iar pajiştile încep să îşi schimbe culoarea în verdele proaspăt. Iarna însă nu se lasă alungată: în zonele montane înalte zăpada nu s-a topit, în ciuda soarelui şi a temperaturilor ridicate din timpul zilei.

Un loc de vizitat

„Peisajul este frumos. E prima oară când ajung aici, la Gura Apelor, şi cu siguranţă voi mai reveni în Retezat în acest an, când vremea se va mai încălzi”, spune Roxana, o tânără din Cluj-Napoca, venită într-o excursie de o zi în Retezat, cu prietenii.


Barajul Gura Apelor, locul de unde turiştii pornesc pe traseele Parcului Naţional Retezat, are o poveste impresionantă. Lucrările la construcţia lacului de acumulare de pe Râul Mare au început la mijlocul anilor 1970, iar Gura Apelor a devenit cel mai mare baraj de anrocamente (argilă şi beton) din Europa. Are aproape 170 de metri înălţime, iar priveliştea de pe stăvilarul acestuia este pe măsură.

Citeşte şi:

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite