FOTO Feerie de primăvară în cetatea Sarmizegetusa Regia. Vechea capitală a Daciei şi-a redeschis porţile
0Sarmizegetusa Regia şi-a redeschis porţile pentru turişti după cele trei luni în care monumentul istoric a putut fi vizitat cu restricţii, accesul cu maşina pe ultimii kilometri ai drumului nefiind permis pe timp de iarnă. În ultimele zile, sute de turişti au vizitat fostul oraş antic.
Sezonul turistic la Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai importante monumente istorice din România, a fost redeschis. În weekend, circa 300 de vizitatori au ajuns în vechea cetate din Munţii Orăştiei, aflată în patrimoniul UNESCO. Numărul turiştilor este ridicat, în condiţiile în care ultimii 18 kilometri ai drumului judeţean spre cetate sunt greu accesibili cu maşinile mici.
„Drumul se prezintă într-o stare proastă din cauza vremii din ultima perioadă, în care a nins, dar şi a maşinilor grele care l-au traversat. Pe o porţiune a lui au rămas şanţurile săpate de angajaţii societăţii care lucrează la reţeaua de electricitate. Sperăm ca în viitorul apropiat problema drumului de acces să fie rezolvată”, a afirmat Elena Zgăvârdeanu, reprezentanta Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara. Dorin Gligor, şeful interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat recent că până în primăvara anului viitor, cei 18 kilometri ai drumului de pământ şi zgură, dintre Costeşti şi Sarmizegetusa Regia, vor fi modernizaţi.
Turişti impresionaţi
Mulţi dintre turiştii care au vizitat duminică Sarmizegetusa Regia s-au declarat impresionaţi de aşezarea istorică. „Am fost anul trecut în Machu Picchu, iar acum am venit în Sarmizegetusa şi aici mă simt la fel ca printre ruinele oraşului incaş. Este un loc minunat”, susţine Ioan, un turist venit cu familia, din Bucureşti. „Am lăsat maşina la doi-trei kilometri de cetate, pentru că pe ultima parte drumul era acoperit de zăpadă. Am urcat apoi pe jos, în pădure, până la Sarmizegetusa. A fost o experienţă plăcută şi abia aştept să mă întorc, în următoarele săptămâni, când vor apărea florile şi verdeaţa”, spune Alin, un tânăr din Deva, venit cu prietenii.
Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monezi antice, obiecte de aur, argint şi bronz, considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.
Cetăţile UNESCO
Alături de alte cinci foste cetăţi antice, în 1999, Sarmizegetusa Regia a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).
Printre criteriile care au stat la baza intrării cetăţilor din Munţii Orăştiei în patrimoniul UNESCO au fost: „Cetăţile dacice reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie şi a arhitecturii militare antice. Cetăţile dacice sunt expresia concretă a nivelului de dezvoltare excepţional al civilizaţiei regatelor dacice de la sfârşitul mileniului I, înainte de Hristos. Cetăţile dacice sunt monumente exemplare pentru fenomenul evoluţiei de la centrele fortificate la aglomerările proto-urbane, caracteristice sfârşitului Epocii fierului în Europa. Dintre cele şase cetăţi recunoscute ca monumente UNESCO, Sarmizegetusa Regia, Costeşti Cetăţuia, Piatra Roşie, Costeşti Blidaru şi Băniţa se află pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina, iar cetatea Căpâlna este în judeţul Alba, în apropierea limitelor ariei protejate”.
Vă recomandăm şi:
Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.
FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.
Sarmizegetusa Regia şi lacurile glaciare din Masivul Retezat se află printre cele mai tainice locuri care împodobesc ţinutul Hunedoarei. Au devenit atracţii pentru turiştii din întreaga lume. Sunt înconjurate de o aură misterioasă, care ascunde secrete vechi, pe care oamenii au încercat să le desluşească prin nenumărate legende şi poveşti.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte cea mai importantă expoziţie din acest an, în care va fi prezentată matriţa antică descoperită în urmă cu aproape doi ani, după Sânziene, în situl Sarmizegetusa Regia. Cercetătorii consideră că obiectul unic ar fi aparţinut unui bijutier care a trăit în urmă cu două milenii.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina cuprinde în întinderea sa de aproape 38.000 de hectare unele dintre cele mai importante aşezări antice de pe teritoriul României: cinci cetăţi dacice aflate în Patrimoniul UNESCO. „Perla“ ariei protejate din judeţul Hunedoara este Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei pre-romane.