Festivalul "Drăgan Muntean" a fost relocat din Ţinutul Pădurenilor la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Pădurenilor va avea loc în acest sfârşit de săptămână în Deva şi nu în Poieniţa Voinii, potrivit tradiţiei de mai bine de trei decenii. Organizatorii au luat această decizie pentru că la ediţiile din anii trecuţi numărul spectatorilor a scăzut.

Un festival de tradiţie, organizat în fiecare an încă din 1982 în Ţinutul Pădurenilor, a fost strămutat la Deva. Festivalul folcloric „Drăgan Muntean”, care avea loc pe Dealul Cornetului de la Poieniţa Voinii, se va desăşura în 30 şi 31 august, în Sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” şi pe platoul de la poalele Cetăţii Deva.

Noua locaţie a fost aleasă de organizatorii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, după ce în anii trecuţi numărul spectatorilor veniţi la festivalul care avea loc în Ţinutul Pădurenilor a fost într-o continuă scădere, dar şi pentru a reduce cheltuielile.

Printre participanţii la festival vor fi: Ansamblul Profesionist Drăgan Muntean din Deva, Ioan Bocşa, Mariana Deac, Petrică Moise, Felicia Stoian, Oana Carmen Bogza, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Cristian Fodor, Gheorghe Roşoga, Marinel Petreuş, Ghiţă Pârja, Anuţa Iuga, Paul Ananie, Ana Maria Tomoioagă.

Festivalul de folclor a fost iniţiat de artistul Drăgan Muntean, originar din Pădurenime, şi se află la cea de-a XXXII-a ediţie.


Vă recomandăm şi:

FOTO Ţinutul Pădurenilor, locul de poveste al Hunedoarei

Ţinutul Pădurenilor oferă turiştilor experienţa unei întoarceri imaginare în trecut. Puţine lucruri au schimbat în ultimele decenii înfăţişarea satelor şi modul de viaţă al localnicilor, oameni ospitalieri, păstrători de tradiţii arhaice.

Paştele în vârf de munte: cum au sărbătorit Învierea Domnului localnicii din cel mai izolat sat al Hunedoarei

În Faţa Roşie mai locuiesc cinci familii, iar în satele vecine cătunului de munte majoritatea caselor au fost părăsite de ani buni. Câţiva dintre localnici mai păstrează totuşi tradiţii vechi, specifice Ţinutului Pădurenilor. De Paşte, oamenii au îmbrăcat straie populare şi au mers mai mulţi kilometri pe munte pentru a ajunge la biserica din Bătrâna.

O poveste din Ţinutul Pădurenilor. Satul în care lăzile de zestre ascund comori

Departe de agitaţia oraşelor, sătenii din Arănieş, unul dintre cele mai mici sate ale Hunedoarei, au păstrat tradiţii vechi de secole. Deşi nu se mai adună în număr mare la sărbători şi nu mai poartă, decât cu ocazii rare, costumele pădureneşti, lăzile lor de zestre au rămas ticsite de obiecte de artă populară, comorile lor cele mai de preţ.

Satul crucilor de piatră care spun poveştile eroilor din războaiele trecute

Sătenii din Cerişor au păstrat un obicei vechi de secole. Aproape fiecare gospodărie a satului de munte din Ţinutul Pădurenilor dezvăluie, prin crucea de piatră din faţa ei, povestea unui erou care a luptat pe fronturile războaielor din trecut, pentru a-şi apăra patria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite