Fermierul umilit de statul român după ce a accesat fonduri SAPARD. S-a judecat 10 ani cu autorităţile care i-au blocat investiţia într-o ciupercărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Attila Kurta/ Facebook.
Attila Kurta/ Facebook.

Atila Kurta s-a judecat timp de aproape un deceniu cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara, după ce a pierdut o finanţare SAPARD pentru ciupercăria pe care intenţiona să o înfiinţeze la Măgura Uroiului. Omul de afaceri a obţinut daune de circa 350.000 de lei de la cele două instituţii, dar sentinţa nu este definitivă.

De aproape un deceniu hunedoreanul Atila Kurta se află în proces cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPN), după ce în 2006 a demarat construcţia unei ciupercării, prin Programul SAPARD, la Măgura Uroiului. A primit autorizaţiile necesare pentru începerea ei, însă la scurt timp investiţia a fost blocată, fermierul fiind anunţat că nu are dreptul să construiască în zona unui sit arheologic. După un deceniu, Curtea de Apel Braşov i-a dat dreptate fostului fermier, dar soluţia instanţei nu este definitivă.

În 2006, Atila Kurta a început construcţia unei ciupercării în apropiere de Măgura Uroiului, în comuna Rapoltu Mare. A obţinut o finanţare de 100.000 de euro, prin programul SAPARD, dar la scurt timp după ce au demarat lucrările, proiectul a fost blocat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPN), pe motiv că lucrările aveau loc într-un sit arheologic.

„Consiliul Judeţean Hunedoara a emis Autorizaţia de construire nr.6/06.02.2007 prin care a autorizat executarea lucrărilor de construire a ciupercăriei pe terenul respectiv. După demararea lucrărilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a emis somaţia nr.806/11.06.2007 prin care s-a dispus oprirea lucrărilor până la obţinerea certificatului de descărcare arheologică, motivat de faptul că obiectivul se află în zona Sitului arheologic de la Uroi, aflat pe Lista Monumentelor Istorice din 2004. Reclamanta a iniţiat demersurile necesare în vederea obţinerii acestui certificat de descărcare arheologică, însă în urma efectuării săpăturii preventive au apărut structuri şi artefacte din preistoria şi istoria veche a României, fapt pentru care s-a propus continuarea cercetărilor arheologice”, se arată în dosar.

magura uroiului

A cerut daune
Fermierul s-a ales cu investiţia compromisă şi a dat în judecată Consiliul Judeţean Hunedoara şi DJCCPN Hunedoara solicitând daune. „A indicat faptul că a pierdut finanţarea SAPARD, a efectuat cheltuieli cu investiţia, a efectuat un împrumut care trebuie restituit împreună cu dobânzi şi comisioane, nu a realizat beneficiul urmărit şi că pentru repararea situaţiei ar trebuie obligată pârâta la plata acestor daune şi a unor daune morale”, se arată în dosar. Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, apoi al Curţii de Apel Alba Iulia, iar în final a fost strămutată la Curtea de Apel Braşov. Zilele trecute, instanţa a decis, la o rejudecare a dosarului, ca Direcţia de Cultură şi Consiliul Judeţean Hunedoara să-i achite despăgubiri în valoare de aproape 350.000 de lei.

„Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta SC Ciupercăria Spor SRL în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Hunedoara şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara. Obligă pârâta DJCCPN Hunedoara să plătească reclamantei SC Ciupercăria Spor SRL suma de 103.278,58 lei cu titlu prejudiciu material. Obligă pârâta Consiliul Judeţean Hunedoara să plătească reclamantei SC Ciupercăria Spor SRL suma de 240.983,26 cu titlu prejudiciu material. Respinge cererea de acordare a beneficiului nerealizat şi a daunelor morale. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, a informat Curtea de Apel Braşov.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional al Judeţului Hunedoara a încălcat obligaţia legală de delimitare a monumentului istoric Măgura Uroiului, în zona de protecţie a căruia a fost amplasată lucrarea, se arată în motivarea sentinţei. Consiliul Judeţean Hunedoara a încălcat atribuţiile la eliberarea certificatului de urbanism, nemenţionând regimul juridic al imobilelor aflate în zone cu patrimoniu arheologic reperat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Traian Berbeceanu, despre un amendament la Legile Justiţiei: „Dăm drumul tâlharilor pentru a putea să nenorocească şi pe alţii?“

Poliţistul Traian Berbeceanu a criticat amendamentul depus la Legile Justiţiei, prin care sunt limitate mijloacele de probă. Fostul şef al BCCO Alba a oferit un exemplu de luat în seamă, în susţinerea sa.

Ce soartă a avut dascălul care a calomniat familia Ridzi, la ora de istorie: „Când ştii că ai copil mic, te apuci să faci tâmpenii şi furi, să te aresteze ăştia”

Ancheta care a dus la sancţionarea unui profesor acuzat că l-a denigrat pe primarul Petroşaniului şi pe soţia sa, la o oră de istorie ţinută elevilor de clasa a noua a avut un final neaşteptat.

Un maghiar a luat brandul Arsenie Boca şi declară război afacerilor bănoase pe seama duhovnicului. „Ne-a cerut să punem holograme pe fiecare iconiţă“

Drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui şi imaginii duhovnicului Arsenie Boca au fost luate de un maghiar, iar comercianţii de suveniruri şi instituţiile care folosesc „marca Arsenie Boca” sunt ameninţaţi cu plângeri penale şi chemarea în instanţă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite