EXCLUSIV Comoara dacică de 100.000 de euro ascunsă în vizuină. Ce acuzaţii i-au fost aduse lui Adrian Stoicoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizuina în care a fost descoperită comoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Vizuina în care a fost descoperită comoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Copiii care au descoperit un tezaur de Kosoni într-o vizuină de vulpe şi statuetele antice vândute de Adrian Stoicoi unor persoane l-au trimis în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara. Ultimul dosar al comorilor dacice de aur arată cum au fost recuperate comorile.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Adrian Stoicoi, acuzat de spălare de bani într-un dosar privind traficul de comori antice, sustrase din zona Sarmizegetusei Regia.

Adrian Stoicoi a fost trimis în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat privind bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că Adrian Stoicoi şi alţi suspecţi din dosar sunt cunoscuţi braconieri ai siturilor arheologice din Munţii Orăştiei şi au fost implicaţi în descoperirea şi sustragerea mai multor tezaure arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional, bunuri care, prin intermediul unor filiere interne şi internaţionale au reuşit să le valorifice pe piaţa neagră a antichităţilor din Europa. Toţi au fost cercetaţi în mai multe dosare penale care au avut ca obiect furtul şi valorificarea ilicită a unor astfel de tezaure, rezultatul fiind ascunderea şi disimularea originii şi naturii ilicite a bunurilor rezultate din activitatea infracţională de braconaj arheologic, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Anchetat pentru trafic de obiecet de patrimoniu

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, „inculpatul Stoicoi Adrian a fost cercetat în dosarul 344/P/2013, fiind dispusă trimiterea lui în judecată prin rechizitoriul din data de 26 august 2013, pentru faptul că în perioada martie 1999 - mai 2013 acesta a participat la sustragerea şi valorificarea următoarelor tezaure: o brăţară spiralică din aur, 800 monede tip koson din aur, 2000 monede romane din argint, în valoare de 1.000.050 euro; un depozit monetar format din 25 monede de tipul denar roman din argint şi 12 monede tip tetradrahme dacice în valoare de 6323 euro; un tezaur compus din 1200 monede tip koson din aur, o pereche de brăţări spiralice din aur, depuse într-un vas ceramic conţinând ceară, în valoare de 1.560.000 euro; un tezaur compus din 30 monede tip Lysimach din aur în valoare 22.500 euro; un depozit de unelte dacice în valoare 13.050 euro”.

sarmi adi stoicoi

Copii au găsit comoara din vizuină

Prin sentinţa penală nr. 408 din 9 decembrie 2014 a Tribunalului Hunedoara, rămasă definitivă prin decizia penală 723/A/18.08.2015 a Curţii de Apel Alba Iulia, s-a dispus condamnarea lui Adrian Stoicoi la o pedeapsă de doi ani închisoare şi în baza art. 91 C.pen. a fost suspendată executarea pedepsei sub supraveghere pe termenul de încercare de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, informa PCA Alba Iulia.

„Cu toate acestea, încă în timpul  judecării cauzei pe fond la Tribunalul Hunedoara, iar inculpatul Stoicoi Adrian avea interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu,  în cursul lunii mai 2014 trei minori, în timp ce se jucau la un loc numit ”La Vizuini” din localitatea Ocolişu Mic, în aproprierea locuinţei inculpatului – aproximativ 100 metri – au găsit ascuns un pet care conţinea 138 monede tip koson din aur, pe care le-au împărţit între ei. A doua zi, unul dintre părinţii minorilor a sesizat organele de poliţie, iar monedele au fost recuperate integral. Deşi inculpatul STOICOI ADRIAN a negat constant pe parcursul cercetărilor că aceste monede i-ar aparţine, este evident faptul că monedele sunt ale lui. Astfel, aşa cum am menţionat anterior, acestea se aflau ascunse în faţa locuinţei lui Stoicoi Adrian, de unde le putea supraveghea permanent şi nu exista nici riscul ca în situaţia unei percheziţii domiciliare să-i fie găsite în locuinţă. Inculpatul le-a ascuns în acel loc pentru a le avea la îndemână în vederea valorificării, întrucât în perioada respectivă nu putea părăsi localitatea de domiciliu. Valoarea materială a celor 138 de monede din aur de tip koson găsite în locul ”La Vizuini”este de 90.900 euro”, a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

image

A vândut statuetele antice

În 20 februarie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stoicoi a vândut unei persoane o statuetă din bronz antică, reprezentându-l pe zeul Serapis, pentru care a pretins anterior suma de 5000 de euro. În 30 martie 2016 şi 12 aprilie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stocoi a tranzacţionat două statuete din bronz reprezentând pe zeiţa Minerva şi respectiv pe zeul Jupiter . În 9 mai 2016, ar fi vândut alte trei monede din aur de tip Koson, pe care le ascunsese iniţial. „Referitor la infracţiunea de spălare de bani, rezultă cu certitudine intenţia inculpatului de a dobândi şi deţine artefactele sustrase, pe care le-a transferat şi valorificat contra unor sume de bani, ulterior investite în bunuri şi servicii, ascunzând şi disimulând originea şi natura ilicită a bunurilor rezultate din activitatea infracţională de braconaj arheologic. Totodată, inculpatul a ascuns originea provenienţei artefactelor, în special a monedelor de tip koson din aur,  ascunzând adevăratul loc de origine şi provenienţă, respectiv zona siturilor arheologice din Munţii Orăştiei, Sarmizegetusa Regia”, se arată în dosar.

Adi Stoicoi Bocşeru despre descinderile procurorilor

Bunuri sustrase din siturile UNESCO

Anchetatorii susţin că în perioada martie 1999 - mai 2013, cu intenţie, Adrian Stoicoi a ajutat pe ceilalţi suspecţi să sustragă mai multe tezaure conţinând monede şi alte artefacte antice, primind în schimb o parte din aceste bunuri. Este acuzat astfel de complicitate la furt calificat. De asemena, potrivit procurorilor, în perioada 2014-2016, Adrian Stoicoi a vândut patru monede tip koson din aur şi trei statuete antice din bronz sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, încasând suma totală de 57.900 lei, pe care ulterior a utilizat-o pentru achitarea unor taxe de asistenţă judiciară, la diferite procese avute pe rol şi executarea diferitelor lucrări de renovare la locuinţele sale în scopul ascunderii şi disimulării provenienţei bunurilor şi a sumelor de bani încasate. A fost acuzat, astfel, de spălare de bani. Adrian Stoicoi ar fi ascuns şi disimulat provenienţa şi originea ilicită a bunurilor arheologice, cunoscând că acestea au fost sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, fiind cercetat în acest caz pentru spălare de bani. Anchetatorii mai susţin că fapta de a primi bunuri de la ceilalţi suspecţi şi făptuitori cunoscând că acestea au fost sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani.

image

„Valoarea prejudiciului cauzat de inculpatul Stoicoi Adrian, aşa cum rezultă din rapoartele de expertiză este de 103.100 euro, respectiv: valoarea celor 138 monede tip koson din aur din lotul ”La Vizuini” este de 90.900 euro; valoarea celor 4 monede tip koson din aur recuperate în anul 2014, respectiv 2016, este de 2.200 euro; contravaloarea celor 3 statuete antice din bronz, este de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate”, a informat PCA Alba.

În luna mai, procurorii şi ofiţerii de poliţie au descins la locuinţa din Orăştie şi la casa din Grădiştea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu.

„Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Ei caută probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile”, relata Adrian Stoicoi.
kosoni foto daniel guta

Încă un dosar penal

Anul trecut, hunedoreanul a fost condamnat la doi ani cu suspendare într-un dosar legat de furtul unor artefacte dacice, dar a fost achitat pentru alte infracţiuni contra patrimoniului. Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro, în dosarul în care a fost acuzat de furtul şi traficarea unor tezaure antice valoroase şi pentru spălare de bani (stateri Lysimach, Koson şi denari romani, brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional). Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut atunci o condamnare dată acestuia de tribunal, pentru furt calificat, dar a respins pretenţiile statului român, legate de răscumpărarea unor tezaure, pentru furtul cărora a fost anchetat.  

image

Vă recomandăm şi:

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia: o tânără a cerut despăgubiri record pentru găsirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani, înregistrată în Sarmizegetusa Regia, stârneşte controverse. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, susţine că a participat la descoperirea matriţei antice şi solicită în instanţă despăgubiri de circa 500.000 de lei instituţiilor abilitate. Arădeanca este contrazisă de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentanţii Muzeului din Deva au refuzat despăgubirea.

FOTO Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite