De ce a întârziat cu trei ani continuarea procesului cuplului ucigaş româno - maghiar, acuzat de patru jafuri armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şandor Varga şi Emese Turi.
Şandor Varga şi Emese Turi.

Emeşe Turi şi Şandor Varga, cuplul de ucigaşi româno - maghiar acuzat de comiterea a patru crime şi şapte jafuri armate, vor ajunge din nou în faţa unei instanţe româneşti, după trei ani de la ultimul termen al procesului în care sunt judecaţi şi după zece ani de la comiterea jafurilor armate de pe teritoriul României. Greutăţile întâmpinate în decursul procesului au fost explicate de magistraţi.

La zece ani de la comiterea a patru jafuri armate, celebrul cuplu de ucigaşi Emese Turi (29 de ani) şi românul Şandor Varga (34 de ani) supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului”, au un nou termen de judecată la Tribunalul Hunedoara.

Cei doi au fost acuzaţi pentru patru jafuri armate comise în România, în cursul anului 2007. Deocamdată, joi, instanţa va decide dacă va începe judecarea dosarului, care se află de trei ani în cameră preliminară. Între timp, Şandor Varga a ispăşit primii ani din cele patru condamnări la închisoare pe viaţă primite în Ungaria, pentru patru omoruri şi trei jafuri, iar Emeşe Turi o pedeapsă de 18 ani de închisoare, pentru participarea la crimele săvârşite de fostul ei partener.

Potrivit judecătoarei Mihaela Timişan, preşedintele Tribunalului Hunedoara, în cei trei ani de la ultimul termen al dosarului aflat pe rolul instanţei hunedorene, comunicarea dintre instanţe care instrumentează cazul şi autorităţile ungare a fost dificilă, un motiv fiind faptul că inculpaţii sunt deţinuţi şi au fost judecaţi în Ungaria.

Instanţa de judecată a făcut mai multe adrese la Ministerul Justiţiei şi la Ministerul Justiţiei din Ungaria şi abia recent a putut fi pusă pe rol cauza, pentru a putea fi încheiată procedura de cameră preliminară.

În procesul de la Tribunalul Hunedoara, cuplul criminal a fost acuzat de tâlhărie şi tentativă de omor deosebit de grav. Cea mai gravă faptă a fost comisă de cei doi pe teritoriul României s-a petrecut în 17 decembrie 2007, când au jefuit o casă de amanet din Hunedoara şi au împuşcat-o pe casieră, în cap. Tânăra angajată a supravieţuit miraculos glonţului tras de la mică distanţă. Fiind atât cetăţean român cât şi cetăţean maghiar, Şandor Varga ar putea cere ulterior, dacă va fi condamnat de instanţele din România, să execute pedeapsa în ţară.

Trimişi în judecată în 2012

În rechizitoriul întocmit în 2012, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reţinut următoarea stare de fapt. „În perioada august-decembrie 2007, inculpaţii au pătruns în incinta a patru case de amanet, din interiorul cărora, sub ameninţare cu un pistol, inculpatul Varga Sandor le-a determinat pe angajatele respectivelor societăţi comerciale să-i remită diferite sume de bani şi bijuterii, părăsind locaţiile cu diferite autoturisme, unul dintre acestea având numere false de înmatriculare“, informa Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Cea mai gravă faptă a fost comisă de cei doi în România a fost în 17 decembrie 2007, când au jefuit o casă de amanet din Hunedoara şi au împuşcat-o pe casieră în cap. Angajata a supravieţuit miraculos glonţului tras de la mică distanţă, care i-a pătruns prin zona urechii şi a ieşit prin tâmplă. „După ce au pătruns în ce-a de-a patra casă de amanet, inculpatul a executat un foc de armă asupra părţii vătămate, provocându-i acesteia o plagă craniană împuşcată, transfixiantă, ce a avut drept urmare pierderea ochiului stâng, viaţa părţii vătămate fiind, astfel, pusă în pericol. Din raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză a rezultat faptul că partea vătămată a necesitat un număr de 55-58 zile de îngrijiri medicale, în prezent această având o infirmitate permanentă reprezentată prin lipsa vederii stereoscopice“, au mai informat procurorii. De la casa de amanet, cei doi au furat o geantă cu aproape patru kilograme de bijuterii din aur, iar abia după cinci ani au fost prinşi şi trimişi în judecată, după reţinerea lor, în Ungaria. 

Echipa morţii

În 2012, Emese Turi şi Şandor Varga au fost arestaţi de autorităţile maghiare, pentru mai multe jafuri armate şi crime pe care le-au săvârşit atât în România, cât şi în Ungaria. Cei doi au fost consideraţi „o echipă a morţii“ de către organele judiciare. Potrivit anchetatorilor maghiari, Varga a fost ucigaş plătit, iar în timpul jafurilor comise nu avea milă, astfel încât să cruţe viaţa victimelor. A fost cazul unei familii de vietnamezi pe care cei doi au ucis-o pentru bani, deghizându-se în poliţişti şi urmărindu-le maşina până la marginea unei păduri. Acolo, i-au oprit sub pretextul unui control de rutină. Victimele au fost duse în pădure şi împuşcate, pentru ca apoi trupurile lor să fie băgate într-o groapă dinainte pregătită. 

„Banda condusă de Varga Şandor se face vinovată de patru crime şi trei jafuri armate pe teritoriul Ungariei. Autorităţile române i-au identificat pe cei doi drept autori ai altor patru jafuri armate săvârşite pe teritoriul României“, informa, în 2012, Poliţia Budapesta. Un an mai târziu, cei doi au fost condamnaţi în Ungaria.


Vă recomandăm şi:

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite