De ce a fost pus la plată fostul şef al SRI Alba după ce l-a defăimat pe Traian Berbeceanu, la Antena 3: „Soţia şi fiul au fost obligaţi să suporte oprobriul public”
0Magistraţii au motivat sentinţa prin care Traian Berbeceanu va primi daune morale de la fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, acuzat că a făcut afirmaţii denigratoare despre poliţist, în timpul unei emisiuni difuzată de Antena 3.
Judecătoria Alba Iulia a motivat decizia prin care Ioan Tarnu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii – Alba a fost pus să achite daune morale de 20.000 de lei lui Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, în urma afirmaţiilor denigratoare despre poliţist, făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Prin decizia dată în 11 mai, magistraţii au stabilit că fostul şef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”. Instanţa a stabilit ca Tarnu să achite 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de Traian Berbeceanu şi 3.220 de lei, cheltuieli de judecată, soluţia nefiind defintivă. Traian Berbeceanu l-a chemat în judecată pe Ioan Tarnu şi i-a solicitat daune morale de 150.000 de lei, pentru „acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”, lansate într-un interviu la postul de televiziune Antena 3, din septembrie 2017.
Cum şi-a motivat cererea Traian Berbeceanu
În motivarea soluţiei din dosar, se arată că Traian Berbeceanu a susţinut că „afirmaţiile duşmănoase” ale fostului şef al SRI Alba au culminat în emisiunea Sinteza Zilei, din 5 septembrie 2017, când Tarnu „a afirmat în mod absolut iresponsabil, mincinos şi vădit tendenţios, faptul că Serviciul Român de Informaţii - prin domnul general Coldea şi Direcţia Naţională Anticorupţie - prin intermediul doamnei procuror şef Kovesi <<au recurs la cea mai josnică mizerie umană, l-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să îi strecoare fiicei mele două pliculeţe de droguri în geantă, după care să o salte BCCO Cluj, să o dea la televizor şi să mă oblige să demisionez. Poate este uluitor ce vă spun dar aşa stau lucrurile>>”, a fost una dintre afirmaţiile considerate defăimătoare.
Familia, afectată de afirmaţiile fostului şef din SRI
Traian Berbeceaanu a mai susţinut că Tarnu a afirmat în mod mincinos şi vădit tendenţios că „un ofiţer SRI, mai obrăznicuţ dar cu tupeu, mi-a spus că în Apuseni, cu lemnele, acoperă Traian tot, cu drogurile nu avem ce face că tot Traian gestionează şi împarte după cum vrea, cu utilajele Traian vrea să bage pe făraş numai de-aştia mărunţi, cumpărători de bună sau de mai puţin bună-credinţă şi câţiva transportatori, cărăuşi” şi că a afirmat în mod mincinos şi tendenţios că „în 28 aprilie, Florian Coldea a dat ordin să fiu arestat. A chemat doi ofiţeri şi le-a spus să vină la Alba să ia legătura cu Berbeceanu, să fabrice probe”, se arată în solicitarea depusă la dosar.
„Ca urmare a faptei ilicite săvârşite de pârât, i-a fost afectată în mod grav imaginea, într-o perioadă delicată a vieţii, cu atât mai mult cu cât la Î.C.C.J. urmează să se judece apelul declarat de părţi, în dosarul în care a fost achitat în primă instanţă. (...) Nu în ultimul rând, prin afirmaţiile mincinoase, tendenţioase şi denigratoare de o gravitate deosebită, pârâtul Tarnu Ioan a reuşit să inducă membrilor familiei reclamantului o stare de temere şi nesiguranţă, părinţii, soţia şi fiul minor fiind de curând trecuţi printr-o experienţă similară, cumplită, aceea că fusese arestat nevinovat în baza unui dosar bazat pe probe false, mincinoase. În plus, soţia şi fiul minor au fost obligaţi să suporte, în mod nedrept, încă o dată, oprobriul public, fiind nevoiţi să facă faţă comentariilor răutăcioase care s-au iscat la locul de muncă şi la scoală”, se arată în solicitarea lui Traian Berbeceanu.
Cum s-a apărat Ioan Tarnu
Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune Antena 3 nu sunt mincinoase şi vădit tendenţioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta, în întâmpinarea transmisă instanţei.
Fostul şef al SRI Alba a mai adăugat că el consideră a fi normală o stare de repulsie faţă de Traian Berbeceanu, însă nu de ură sau duşmănie. „Interviul pe care l-a dat postului de televiziune Antena 3 este mult mai amplu, iar preocuparea majoră a pârâtului a fost şi rămâne în continuare devoalarea sistemului securistic, a modalităţilor de acţiune şi a pârghiilor folosite. Dorinţa sa de devoalare are în centrul atenţiei acest sistem, pentru că a suportat ani de zile umilinţe pe nedrept (şi anterior dosarului utilajelor), neacceptând niciun minut să fie omul unui astfel de sistem, care în numele intereselor de siguranţă naţională urmărea doar materializarea unor scopuri personale şi de grup. (...) Nu a făcut nicio afirmaţie tendenţioasă ori defăimătoare la adresa SRI ori a doamnei Laura Codruţa Kovesi, iar cu privirile la recurgerea sistemului securistic la serviciile reclamantului Traian Berbeceanu a relatat ce i-a spus tatăl băiatului care administra activitatea acelui club şi care îi cunoştea fiica, precum şi anturajul de studenţi frecventat de aceasta”, s-a apărat Tarnu.
Cum a fost motivată soluţia pe fond
Magistraţii au stabilit că „fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertăţii sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate şi onoare. Instanţa reţine că dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privinţa faptelor pe care le-a relatat, aşa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum şi posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declaraţii sincere, cât mai complete cu putinţă, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoştinţa publicului fără nicio verificare”, se arată în dosar.
De asemenea, Judecătoria Alba Iulia a apreciat că deşi prejudiciul nepatrimonial suferit de reclamant a fost unul semnificativ, suma de 150.000 lei solicitată cu titlu de reparaţie, este una disproporţionată în raport de ansamblul circumstanţelor cauzei. „Suma de 20.000 lei constituie o reparaţie echitabilă pentru prejudiciul produs reclamntului prin încălcarea de către pârât a drepturilor sale nepatrimoniale”, a concluzionat instanţa.
Fostul şef al SRI Alba, condamnat într-un dosar penal
În 2016, Ioan Tarnu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi 2 luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 3 ani de închisoare, pe care a suspendat-o sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Împreună cu un alt inculpat, Liviu Schiau, Tarnu a fost acuzat că l-a sprijinit şi sfătuit pe unul dintre membrii unei grupări infracţionale, Mircea Stanciu, cum să se sustragă anchetei şi cum să ascundă adevărul faţă de anchetatori.
Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire într-un dosar în care a fost achitat, de prima instanţă. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România. El s-a retras din Poliţie în luna martie.
Vă recomandăm să citiţi şi: