Cupa Bolovanul a încheiat sezonul de schi în staţiunile montane hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupa Bolovanul a avut loc la 2.000 de metri altitudine în Retezat. FOTO: Salvamont Hunedoara.
Cupa Bolovanul a avut loc la 2.000 de metri altitudine în Retezat. FOTO: Salvamont Hunedoara.

De aproape 40 de ani, în Masivul Retezat are loc „Cupa Bolovanul”, o competiţie de schi pentru amatori care încheie sezonul sporturilor de iarnă în staţiunile hunedorene.

Peste 20 de iubitori de schi au participat în acest sfârşit de săptămână la „Cupa Bolovanul”, ultima întrecere oficială a sezonului 2013 – 2014 la schi, în staţiunile hunedorene. A fost ediţia cu numărul 39 a concursului devenit o tradiţie de a cărei păstrare se ocupă în special salvamontiştii hunedoreni. „Cupa Bolovanul”, a avut loc în Masivul Retezat, sub Vârful Peleaga, la aproape 2.000 de metri altitudine.

„Chiar dacă vremea nu a fost tocmai frumoasă, pentru că a şi plouat, ne-am bucurat de prezenţa a peste 60 de iubitori ai muntelui care au urcat în Retezat să vadă această întrecere sportivă inedită, dedicată iubitorilor schiului. În concurs s-au înscris peste 20 de schiori, grupaţi pe trei categorii de vârstă: până în 30 de ani, între 30 şi 50 de ani şi peste 50 de ani. Cel mai în vârstă competitor a arătat că şi la 65 de ani se poate schia în condiţii de performanţă”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Concursul a constat în două probe: un slalom special pe o porţiune de circa 150 de metri şi o coborâre pe o lungime de 2.000 de metri, într-o zonă aleasă de salvamontişti.

O tradiţie începută dintr-o joacă

„Cupa Bolovanul” a fost iniţiată de un grup de salvamontişti şi alpinişti care au venit la munte acum aproape 40 de ani, cu gândul de a face mişcare de 1 mai. Au organizat atunci şi un concurs ad-hoc, iar pentru că nu aveau un premiu la îndemnână, au ales atunci un bolovan de râu mai deosebit, pe care l-au dăruit câştigătorului.

Tradiţia s-a păstrat apoi peste ani. Acum „trofeul” poate fi văzut la Refugiul Genţiana, aşezat pe un soclu, iar turiştii îşi pot face fotografii cu el, pe tot parcursul anului.


Vă recomandăm şi:

Trei turişti şi-au pus vieţile în pericol pe Masivul Retezat. S-au rătăcit pe munte din cauza viscolului         Trei turişti care au pornit într-o drumeţie pe unul dintre traseele din Parcul Naţional Retezat, pe care accesul nu este indicat de salvamontişti pe timp de iarnă, s-au rătăcit după ce i-a prins noaptea şi viscolul pe munte. Salvamontiştii şi jandarmii montani au pornit pe urmele lor.

Operaţiune de salvare dificilă în Masivul Retezat: o tănără a fost blocată pe un versant, într-o râpă de 250 de metri         Mai multe echipaje de pompieri, jandarmi şi salvamontişti au fost implicate în salvarea unei tinere de 33 de ani, blocată pe un versant în Masivul Retezat. Operaţiunea a durat aproape trei ore, iar victima a fost salvată în cele din urmă.

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

VIDEO Drumuri periculoase: probleme pentru şoferii care au urcat în Retezat      Ultimii kilometri ai şoselei dintre comuna Rîu de Mori şi staţiuna montană Râuşor din Retezat au devenit aproape inaccesibili în această după-amiază din cauza zăpezii aşternute. Şoferii au avut probleme mari în a menţine autoturismele pe carosabil.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite