Trei turişti şi-au pus vieţile în pericol pe Masivul Retezat. S-au rătăcit pe munte din cauza viscolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei turişti care au pornit într-o drumeţie pe unul dintre traseele din Parcul Naţional Retezat, pe care accesul nu este indicat de salvamontişti pe timp de iarnă, s-au rătăcit după ce i-a prins noaptea şi viscolul pe munte. Salvamontiştii şi jandarmii montani au pornit pe urmele lor.

Salvamontiştii şi jandarmii montani s-au mobilizat pentru salvarea unui grup de turişti care în noaptea de sâmbătă spre duminică le-au cerut ajutorul, după ce s-au rătăcit pe munte, în Retezat. Duminică dimineaţa, în jurul orei 2:00, cei trei, o fată şi doi băieţi, au sunat la 112, după ce au pierdut urma traseului spre refugiul Bucura, din zona Vârfului Peleaga (2.509 metri).

În urma datelor solicitate turiştilor, salvamontiştii au reuşit să-i localizeze şi i-au îndrumat spre Refugiul Bucura, aflat la o oră de mers de locul în care se aflau. O echipă a plecat însă spre refugiu, pentru că salvatorii montani au dorit să fie siguri că turiştii au ajuns cu bine.

„Atunci când au cerut ajutor, cei trei turişti erau panicaţi şi le era frig. În zona în care se aflau era viscol şi ceaţă. După ce i-am îndrumat spre Refugiul Bucura, am trimis o echipă de salvamontişti în zonă, deoarece am dorit să fim siguri că turiştii sunt într-o stare de sănătate bună şi că nu sunt alte probleme”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

VIDEO: IJJ Hunedoara: operaţiunea de căutare a turiştilor rătăciţi pe munte

Potrivit salvamontiştilor, tinerii au mai intenţionat să meargă la Refugiul Bucura şi în cursul zilei de vineri, în condiţii de ceaţă şi viscol, dar au fost văzuţi şi întorşi din drum de salvamontişti, la Cabana Genţiana.

Turişti rătăciţi pe Masivul Retezat, căutaţi de jandarmii montani şi Salvamont. VIDEO: IJJ Hunedoara

Au încercat acelaşi lucru a doua zi, deşi condiţiile meteorologice de pe munte nu le erau favorabile.

image

Vă recomandăm şi:

Operaţiune de salvare dificilă în Masivul Retezat: o tănără a fost blocată pe un versant, într-o râpă de 250 de metri        Mai multe echipaje de pompieri, jandarmi şi salvamontişti au fost implicate în salvarea unei tinere de 33 de ani, blocată pe un versant în Masivul Retezat. Operaţiunea a durat aproape trei ore, iar victima a fost salvată în cele din urmă.

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

VIDEO Drumuri periculoase: probleme pentru şoferii care au urcat în Retezat      Ultimii kilometri ai şoselei dintre comuna Rîu de Mori şi staţiuna montană Râuşor din Retezat au devenit aproape inaccesibili în această după-amiază din cauza zăpezii aşternute. Şoferii au avut probleme mari în a menţine autoturismele pe carosabil.

FOTO Iarna a ajuns mai devreme în masivul Retezat      Zăpada acoperă cele mai înalte vârfuri din masivul Retezat, în ciuda temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile în judeţul Hunedoara. Vârfurile Retezat, Peleaga şi Păpuşa au rămas înnălbite de ninsorile din nopţile de octombrie.

FOTO Vacanţă în România: Cheile Buţii din Retezat, raiul cascadelor. Locul în care liniştea pune stăpânire pe tine       Şoseaua care te duce în Cheile Buţii, una dintre porţile de intrare spre Parcul Naţional Retezat, trece mai întâi prin câteva orăşele miniere, cu imagini dezolante, ca mai apoi să ofere peisaje rupte din rai. Cea mai frumoasă campanie ”Adevărul" - "125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă" continuă în această seară cu un reportaj inedit despre Cheile Buţii. Ne plimbăm printre cascade, un părâu îngheţat şi lupi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite