Costel Alic a fost achitat după opt ani, în dosarul fraudelor de milioane de euro de la Banca Română de Scont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Alic.
Costel Alic.

Costel Alic, fost prefect al judeţului Hunedoara şi fost manager al Complexului Energetic Hunedoara, a fost achitat într-un dosarul „Banca Română de Scont - Nicolăescu Teodor şi alţii”, în care a fost acuzat de infracţiuni economice.

Judecat din 2010 pentru infracţiuni economice, Costel Alic, fost prefect al judeţului Hunedoara, fost subprefect, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara şi fost manager al Complexului Energetic Hunedoara, a primit joi, sentinţa definitivă în dosarul Băncii Române de Scont, o afacere controversată în care a fost implicat ca director societăţii care administra exploatarea de cuarţ de la Şiglău – Uricani.

În 2015, în procesul judecat pe fond, la Tribunalul Bucureşti, Alic a fost condamnat la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Alţi nouă inculpaţi au primit condamnări, printre ei fiind şi Teodor Nicolaescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, condamnat atunci la şapte ani de închisoare.

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea lui Costel Alic. „Dispune încetarea procesului penal pornit faţă de inculpatul Alic Costel, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, a informat instanţa. Eugen Nicolaescu a primit şase ani de închisoare. Sentinţa este definitivă.

Judecaţi de opt ani

În 2010, procurorii DIICOT au trimis zece inculpaţi în instanţă pentru infracţiuni economice, falsuri înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, efectuate sub acoperirea Băncii Române de Scont:

1 Teodor Nicolăescu, în calitate de preşedinte al Băncii Române de Scont S.A., în cursul anului 2001 a folosit şi traficat sume importante de bani aflate în patrimoniul Băncii Române de Scont S.A., în interesul său ori pentru altul, operaţiuni concretizate în producerea de prejudicii materiale, aşa cum au fost expuse în rechizitoriu, faptă cu consecinţe deosebit de grave.  Acelaşiinculpat a desfiinţat depozitele colaterale ale SC Astra Asigurare Reasigurare SA constituite în valută la Banca Română de Scont S.A., în sumă de 4 milioane USD fără acordul titularului şi a folosit aceste depozite în alte scopuri decât cele pentru care au fost constituite, arătau procurorii. A primit şase ani de închisoare.

2  Corina Alexe, în calitate de director al Sucursalei Municipiului Bucureşti a Băncii Române de Scont S.A., în cursul anului 2001 l-a ajutat pe inculpatul Nicolăesu Terodor să folosească şi să traficheze sume importante de bani aflate  în patrimoniul Băncii Române de Scont S.A, în interesul său ori pentru altul, operaţiuni concretizate în producerea de prejudicii materiale, faptă cu consecinţe deosebit de grave, arăta DIICOT. A primit patru ani de închisoare.

3 Lucian Burghelea, în calitate de şef serviciu plasamente al SC Astra Asigurare Reasigurare SA, l-a ajutat pe inculpatul Teodor Nicolăescu, prin efectuarea de plasamente la Banca Română de Scont S.A. în condiţiile în care se înregistra o supraexpunere pe această bancă, să folosească sume de bani în interesul altuia, informa DIICOT, în rechizitoriu. A primit patru ani de închisoare.

4. Răzvan Eugen Haritonovici, în calitate de preşedinte al SC Astra Asigurare Reasigurare SA, l-a ajutat pe inculpatul Nicolăescu Teodor, prin efectuarea de plasamente la Banca Română de Scont S.A, în condiţiile în care se înregistra o supraexpunere pe această bancă, să folosească sume de bani în interesul altuia.A primit patru ani de închisoare.

5. Dan Dumitru Săftescu, în calitate de director general al S.C. Astra S.A., l-a ajutat pe inculpatul Nicolăescu Teodor, prin efectuarea de plasamente la Banca Română de Scont S.A., în condiţiile în care se înregistra o supraexpunere pe această bancă, să folosească sume de bani în interesul altuia. A primit patru ani de închisoare.

6. Constantin Năforniţă, în calitate de director general al S.C. Sivamo S.A., l-a ajutat pe inculpatul Nicolăescu Teodor, să atragă şi să folosească fonduri ale SC Astra Asigurare Reasigurare SA în Banca Română de Scont, prin intermedierea neautorizată de titluri de stat, falsificând extrase de cont şi atestând în mod nereal că S.C. Astra S.A. deţinea în proprietate titluri de stat, cu consecinţa prejudicierii Băncii Române de Scont cu suma de 180 miliarde lei ROL. A primit patru ani de închisoare.

7. Constantin Nicolae Haţeganu, în calitate de director general al S.C. A. S.A., şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos, atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unui contract de garanţie reală cu S.C..Construct G. S.R.L. în baza căruia a avalizat fără protest în numele S.C. Astra S.A., un număr de 5 bilete la ordin în valoare de 1 milion USD fiecare, fără a solicita şi primi acordul A.G.A. A fost achitat.

8. Rodica Maria Dumitru, în calitate de vicepreşedinte al Banca Română de Scont S.A., a folosit şi traficat  suma de 165 miliarde lei către  Banca Română de Scont – Sucursala Municipiului Bucureşti, iar de aici în contul Gelsor Network S.A. Bucureşti, în scopul obţinerii unui folos, fără ca operaţiunea să aibă la bază documente justificative şi de plată. A fost achitată.

9. Veronica Tuşa, în calitate de director economic al Băncii Române de Scont S.A., a folosit şi traficat  suma de 165 miliarde lei către Banca Română de Scont – Sucursala Municipiului Bucureşti, iar de aici în contul Gelsor Network S.A. Bucureşti, în scopul obţinerii unui folos, fără ca operaţiunea să aibă la bază documente justificative şi de plată. A fost achitată.

10. Costel Alic, în calitate de administrator şi asociat unic în cadrul S.C. Construct Gelsor Internaţional S.R.L. (ulterior S.C. Romcuarţ S.R.L.) a indus şi menţinut în eroare reprezentanţii Băncii Române de Scont - S.A.cu ocazia încheierii contractului de credit în valoare de circa 30 miliarde lei, prin prezentarea în mod nereal a situţiei financiare a societăţii respective şi a scopului în care urma să fie folosit creditul care ulterior nu a mai fost restituit, având drept consecinţă executarea garanţiilor constituite de SC Astra Asigurare Reasigurare SA. A fost achitat.

Infracţiunile de care inculpaţii au fost acuzaţi au fost săvârşite la începutul anilor 2000.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Sfaturile poliţiştilor care au luat şpagă pe DN 7: „Lângă maşina Poliţiei nu este recomandat să se poarte discuţii compromiţătoare”

Iulian Ceia a contestat condamnarea la închisoare. Cine este controversatul personaj indicat ca lider al traficanţilor de comori dacice

Sentinţă finală în dosarul aurului dacic, după nouă ani de procese. Traficanţii de comori scapă cu pedepse mici

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite