Condiţii de secolul XXI în cetatea medievală a Devei: lucrările de restaurare vor fi reluate din 5 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la sfârşitul anului proiectul de reabilitare a cetăţii va fi finalizat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Până la sfârşitul anului proiectul de reabilitare a cetăţii va fi finalizat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de reabilitare a Cetăţii Devei vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare. Proiectul de aproape zece milioane de euro, care beneficiază de finanţare din fonduri europene, fusese suspendat pe durata anotimpului rece.

Primăria Deva a emis ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a sitului Cetăţii Devei. Muncitorii se vor reîntoarce pe şantier din 5 mai. Proiectul de restaurare a monumentului istoric fusese suspendat pe durata iernii, iar iniţial constructorii şi beneficiarul, Primăria Deva, au stabilit ca lucrările să fie reluate la începutul lunii aprilie. Însă vremea rece şi ploile nu au făcut posibile activităţile constructorilor implicaţi în proiect.

„Am preferat să mai amânăm reînceperea acestor lucrări, pentru a fi siguri că ele au loc în condiţii bune de vreme. Materialele folosite în proiectul de reabilitare a celor două incinte ale cetăţii, incluse în proiectul european, sunt costisitoare şi nu putem să riscăm ca din cauza vremii să fie afectată calitatea lucrărilor”, a precizat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

Cetatea medievală modernă
Două incinte din cele trei ale Cetăţii Devei, veche din secolul al reisprezecelea, au fost incluse în proiectul de restaurare, finanţat de Uniunea Europeană. Acesta va schimba înfăţişarea fortăreţei medievale. Monumentul va fi dotat cu instalaţii de apă şi canalizare şi cu iluminat electric, iar zidurile exterioare şi porţile lui vor avea un aspect îmbunătăţit. Ultimele lucrări de restaurare a cetăţii, până la cele începute în anii 2000 de fosta administraţie locală a Devei, au avut loc în 1829. Două decenii mai târziu, cetatea a fost părăsită, după ce fusese devastată de o explozie care a avut loc la depozitul de muniţii din incinta ei.

cetatea devei

„O legendă, azi dispărută în popor, dă un caracter romantic distrugerii cetăţii, în 1849. Povestea spune că, deoarece soţia prea frumoasă a soldatului şef al depozitului de muniţii l-a înşelat pe acesta cu un ofiţer din cetate, soţul gelos şi înşelat, pentru a-şi pedepsi soţia necredincioasă a provocat explozia magaziei, iar ruina ei prinse sub dărâmături pe cei doi vinovaţi”, scria istoricul Octavian Floca, în Ghidul regiunii Hunedoara, din 1957.

UE, implicată în reabilitarea sitului

Proiectul de reabilitare a sitului istoric are o valoare de 38 de milioane de lei, din care Uniunea Europeană şi Guvernul României acoperă două treimi. Până la sfârşitul acestui an, lucrările vor fi finalizate, spun reprezentanţii Primăriei Deva, iar monumentul istoric va fi redat circuitului turistic într-o formă atractivă.


Vă recomandăm şi:

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii           Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara           Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului          Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite