Competiţie inedită în Masivul Retezat: turiştii se vor întrece pe întuneric, în cursa de alergare Iorgovanu Night Run

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Startul competiţiei va avea loc după lăsarea nopţii. FOTO: iorgovanu-nightrun.com
Startul competiţiei va avea loc după lăsarea nopţii. FOTO: iorgovanu-nightrun.com

Iorgovanu Night Run, un concurs de alergare montană, pe timp de noapte, are loc la sfârşitul acestei săptămâni în Masivul Retezat. Concurenţii trebuie să străbată un traseu dificil, cu o lungime de 15 kilometri.

Parcul Naţional Retezat găzduieşte ăn perioada 23 – 24 august o competiţie inedită, organizată de Clubul Alpin Valea Jiului. Se numeşte „Iorgovanu Night Run”, şi reprezintă o cursă dificilă, pe timp de noapte, pe un traseu de 15 kilometri în Retezatul Mic.

Zeci de turişti care au mai parcurs trasee montane sunt aşteptaţi să se participe în competiţie.

„Traseul are caracter montan, este neamenajat şi neprotejat, Retezatul Mic este o zonă sălbatică şi uneori imprevizibilă din punct de vedere al vremii. Faptul că această competiţie se desfăşoară pe timp de noapte va creşte nivelul de concentrare şi de dificultate. Traseul va fi foarte bine marcat iar noi ca organizatori ne vom lua toate masurile de siguranţă, cu toate astea vrem să înţelegeţi de la bun început faptul că această competiţie se adresează  persoanelor care au mai parcurs trasee montane, deţin minime cunoştinţe de orientare”, au precizat organizatorii competiţiei.

Concurenţii vor alerga pe cărările montane, da şi pe asfalt, porţiuni de pădure, de gol alpin, şi mici porţiuni de grohotiş. Traversarea mai multor zone este dificilă, din cauza apropierii acestora de prăpastii, însă organizatorii au luat măsuri de siguaranţă pentru participanţi.  

Startul are loc sâmbătă, la ora 22.00, din zona Câmpuşel, iar concurenţii vor parcurge traseul spre Vârfurile Piule şi Iorgovanu din Munţii Retezat, mai exact în zona Retezatului Mic din raza localităţii Uricani.

iorgovanu

“Administraţia Parcului Naţional Retezat ne-a confirmat faptul ca traseul Iorgovanu Night Run nu prezintă un pericol din punct de vedere al animalelor sălbatice, iar competiţia se poate desfăşura fără nicio problemă”, au informat organizatorii. Singurul traseu închis până la data de 30 septembrie în Retezat este Pârâul Pleşa - Culmea Piule - Plesa - Şaua Scorota - Cabana Buta, din aceaşi zonă a Retezatului Mic.


Vă recomandăm şi:

O fată de 14 ani a dispărut fără urmă în zona Barajului Gura Apei din Retezat

O adolescentă de 14 ani este căutată de miercuri, după ce s-a pierdut de grupul de turişti cu care se afla într-o expediţie în Parcul Naţional retezat. Dispariţia fetei a fost semnalată în zona Barajului Gura Apei, iar jandarmii şi salvamontiştii au pornit în căutarea ei.

VIDEO Urşii au atacat în Retezat. Un cioban a fost sfâşiat de animalul sălbatic

Un cioban care se afla cu oile pe munte, în apropierea Lacului Zănoaga din Masivul Retezat, a fost atacat de un urs care l-a muşcat de faţă, de membre şi i-a rupt un picior. Victima se află în continuare pe munte, iar în ajutorul ei au pornit salvamontiştii şi jandarmii montani.

VIDEO Tragedie în Retezat: un lector universitar din Iaşi a murit pe Vârful Judele

Un lector universitar din Iaşi, care însoţea un grup de studenţi într-o expediţie pe munte, în Parcul Naţional Retezat, a murit astăzi pe Vârful Judele.

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

De teama urşilor, traseele din Retezat unde sute de oi au murit rămân închise. Sălbăticiunile stăpânesc peste leşuri

Timp de trei săptămâni, de la moartea celor peste 600 de oi în Masivul Retezat, peste 30 de echipe de jandarmi, salvamontişti şi angajaţi ai ocoalelor silvice şi ale administraţiei Parcului Naţional Retezat au fost mobilizate pentru a-i avertiza pe turişti cu privire la riscurile la care se expun dacă ajung în zonele unde zac cadavrele oilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite