Comoara dacică de 30 de kilograme de aur traficată în Occident: un personaj cheie din Serbia va fi audiat de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Baci, unul dintre inculpaţi, în timpul unei vacanţe exotice. SURSA: Facebook.
Darius Baci, unul dintre inculpaţi, în timpul unei vacanţe exotice. SURSA: Facebook.

Duşan Djuric, unul dintre sârbii care au intermediat traficarea celui mai valoros tezaur monetar desoperit după 1990 de căutătorii de comori antice din Munţii Orăştiei, o comoară de circa 30 de kilograme de aur, va fi audiat în dosarul în care sunt judecaţi patru hunedoreni, pentru furtul şi înstrăinarea tezaurului.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit un nou termen, în 8 septembrie, pentru continuarea audierilor în dosarul aflat în apel al traficanţilor de comori acuzaţi că ar fi descoperit şi traficat în Occident 30 de kilograme de aur, în monede antice Lysimach. „În vederea audierii martorului Duşan Djuric prin comisie rogatorie, pentru acvirare dosar, a fost amânată cauza la data de 8 septembrie 2016, ora 11:00. A fost acordat onorariul traducătorului de limbă sârbă în sumă de 134,24 lei”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

La judecarea cauzei pe fond, anul trecut, Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la câte şapte ani şi patru luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de aproape patru milioane de euro, pentru furtul unui tezaur monetar de peste 3.600 de monede antice din aur, în greutate de peste 30 de kilograme.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Florin Sebastian Zvîncă, la patru ani de închisoare şi Romică Hîndorean, la şase ani şi patru luni de închisoare. Magistraţii din Deva i-au obligat pe Liviu Darius Baci şi pe Mircea Mihăilă să returneze obiectele de patrimoniu furate sau contravaloarea lor în bani. Mai exact să restituie statului roman tezaurul alcătuit dintr-un număr de 3.572 monede Lysimach şi Pharnakes, din aur, sau să plătească părţii civile contravaloarea acestora, în sumă de 3.771.950 euro.

Instanţa i-a obligat de asemenea pe cei doi ca, în solidar, să plătească statului român suma de 22.600 euro, reprezentând valoarea compensaţiei echitabile plătită pentru recuperarea unui număr de 28 monede Lysimach din aur. Cei patru au contestat sentinţa, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia.

Acuzaţi de furtul a peste 30 de kilograme de aur
Procurorii au stabilit că în perioada 1998 - 2009, cei patru au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Cel mai valoros tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, a fost alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur. Bunurile au fost furate în august 1998, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, iar la data trimiterii lor în judecată, în 2012, doar 28 de monede Lysimach erau recuperate.

În prezent, numărul monedelor recuperate este de 37. Un alt tezaur traficat de cei patru, estimat la 100.000 euro, este alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, fiind sustras în 2002 - 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna. Colierul şi pandantivele au fost recuperate şi depuse în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cei patru au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă, descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare. Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia.

Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur au fost valorificate la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, afirmă anchetatorii.

În mai - iunie 1999, tezaurul a fost tranzacţionat de Darius Baci şi Mircea Mihăilă cu Duşan Djuric, la Hotelul Continental din Timişoara, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Tezaurul a fost apoi transportat de intermediarul sârb cu autoturismul său, în loturi de câte 200 - 400 monede, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi a fost valorificat prin alţi intermediarii sârbi unei case de antichităţi din München, colecţionarului Frank Sternberg din Zürich şi altor dealeri din München, Chicago, New York, la preţul de 3.000.000 mărci germane.

Sârbii au cooperat cu anchetatorii
În cursul urmăririi penale, potrivit rechizitoriului, în luna noiembrie 2009, Duşan Djuric şi Goran Andelkovic, un alt sârb care a intermediat traficul de monede antice, au sesizat autorităţile române despre disponibilitatea de a contribui la recuperarea unui lot de 400 monede Lysimach şi a două brăţări spiralice provenind din tezaurul sustras de la Sarmizegetusa Regia. La scurt timp după ce au dat declaraţii organelor poliţiei judiciare, cei doi au primit pe posturile telefonice mobile mesaje de ameninţare scrise în limba română, trimise de pe o cartelă anonimă, cumpărată din Austria, susţineau anchetatorii.

Din investigarea ofertelor caselor de licitaţii privind monede Lysimah purtătoare ale amprentei de identificare a ştanţei specifice tezaurului sustras, începând cu anul 1999, organele judiciare au identificat loturi de monede Lysimah, Asander şi Pharnakes expuse spre vânzare de următoarele case de licitaţii: Clasical Numismatic Group Inc (CNG), Freeman &Sear, Harlan J. Berk Ltd Chicago, Lanz şi Gorny&Mosch Munchen etc.

În prezent, peste 55 de kilograme de aur, în monede şi bijuterii antice, sunt căutate prin INTERPOL, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Valoarea tezaurelor este impresionantă. Astfel, „sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; cinci scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, informa, recent, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa

Unul dintre cele mai vechi dosare ale căutătorilor de comori din Munţii Orăştie este aproape de sentinţa definitivă. În dosarul tezaurelor, în care zece oameni sunt condamnaţi pe fond, au fost anchetaţi mai mulţi interlopi sârbi, pentru că au creat o reţea care se preocupa cu traficul de obiecte antice, iar cu ajutorul ei au fost scoase din ţară o serie de artefacte antice extrem de valoroase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite