Cele mai diabolice românce din secolul XX. Amanta care a alungat o regină, temuta stalinistă Ana Pauker şi catastrofala Elena Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de mărturii au contribuit la diabolizarea unora dintre cele mai puternice femei din România secolului XX: Ana Pauker, Elena Lupescu şi Elena Ceauşescu.

Ana Pauker a fost acuzată că a contribuit deciziv la punerea în funcţiune a regimului opresiv faţă de populaţie din primii ani de comunism, Elena Ceauşescu ar fi stat în spatele deciziilor catastrofale luate de preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu, iar Elena Lupescu, amanta regalui Carol al doilea, ar fi contribuit la destabilizarea ţării în anii dinastiei regale. Cele trei s-au numărat printre cele mai puternice femei din România secolului XX, dar şi printre cele mai criticate.

Ana Pauker – prima stalinistă a ţării
Ana Pauker (1893 - 1960) a fost una dintre cele mai puternice femei din România primilor ani de comunism. În toamna anului 1944, a revenit în ţară de la Kremlin având gradul de general în cadrele active ale Armatei Roşii şi mandatul de preluare a conducerii Partidului Comunist Român, iar în scurt timp, îşi câştigase reputaţia intrenaţională. În 1948, portretul ei apărea pe coperta prestigioase reviste „Time”, cu titlul „Cea mai puternică femeie în viaţă”. Cu zece ani în urmă, însă, soţul Anei Pauker a fost arestat şi ucis, fiind considerat „spion al Occidentului”.

O legendă spune că Ana Pauker ar fi asistat la execuţia soţului ei, ordonată de Iosif Stalin, pe care a tratat-o fără remuşcări. „Ana îl cunoştea pe Stalin. [...] Incidentul când ea şi soţul ei au fost chemaţi la Kremlin este bine cunoscut. Stalin a întrebat-o: «Cum îi pedepsim pe deviaţionişti?». Iar ea a răspuns: «Îi împuşcăm». Aşa că Stalin a luat atunci un pistol din sertarul biroului şi i l-a dat. Ana l-a împuşcat pe Marcel Pauker – soţul cu are avea doi copii“, scria fostul ofiţer de Securitate Ion Boian, în suplimentul săptămânal al revistei „Astra“ din 14 martie 1990. În realitate, susţin istoricii, când se întâmplau aceste lucruri, Ana Pauker era în puşcărie, la Dumbrăveni, în România. Mărturiile care au diabolizat-o pe Ana Pauker au fost însă, nenumărate. Era un „boa constrictor care abia fusese hrănit, aşa că nu te mănâncă pe loc! Greoaie şi trândavă cum era avea tot ce este respingător, dar totodată fascinant la un şarpe. Puteam să îmi imaginez cu uşurinţă, doar privind-o că îşi denunţase propriul soţ, care fusese, ca urmare, împuşcat”, o descria principesa Ileana a României.

Ana Pauker a ocupat funcţii importante în Partidul Comunist Român şi în guvernul instalat de sovietici, iar reputaţia ei negativă era oglindită de practicile regimului dictatorial şi represiv al acelor ani.

Imagine indisponibilă

Elena Ceauşescu – acuzată de relele din comunism
Ani în şir după 1989, Elena Ceauşescu, soţia preşedintelui comunist Nicolae Ceauşescu, a fost considerată unul dintre personajele cele mai diabolice din trecutul apropiat al românilor. A fost acuzată că ar fi stat în spatele decizilor catastrofale luate de acesta. Una dintre ele ar fi fost eliminarea pilulelor contraceptive din sistemul sanitar, care a adus în anii 1970 la nenumărate cazuri de copii abandonaţi în orfelinate, trăind în condiţii inumane. Elena ar fi fost cea care s-a opus recunoaşterii internaţionale a cazurilor de SIDA înregistrate în România, ar fi ordonat distrugerea bisericilor şi impunerea raţiilor alimentare pentru români. Şi viaţa personală a soţiei lui Nicolae Ceauşescu a fost subiectul unor mărturii care o diabolizau. După moartea ei au apărut nenumărate legende şi zvonuri pe seama moravurilor sale, deşi căsnicia de peste jumătate de secol pare să le contrazică. Foşti apropiaţi ai lui Nicolae Ceauşescu, cum a fost fratele mai mic al acestuia, Andruţă Ceauşescu, relatau despre iubirile Elenei din timpul războiului cu soldaţi germani şi despre pasiunile acesteia pentru diverse personaje din rândul cadrelor de partid de soarta cărora se îngrijea.

ceausescu

Elena Lupescu, amanta care a alungat o regină
Elena Lupescu (1895 - 1977) a fost amanta şi apoi soţia regelui Carol al II-lea al României. A fost acuzată de-a lungul timpului că l-a influenţat negativ pe rege în deciziile pe care el le-a luat la conducerea ţării, că s-a interpus între Carol al doilea şi soţie, făcându-l pe acesta să o părăsească pe regima Elena şi între Carol al doilea şi ţară, regele preferând să rămână în exil alături de ea. Elena era „înaltă, de statură plină, asemenea muzelor lui Rubens, cu părul roşcat, cu pistrui pronunţaţi pe faţă şi cu ochii verzui, trăsături care, toate laolaltă, graţie mâinii măiestre a Creatorului, întruchipau farmecul feminin care atrage puternic din prima clipă sexul celălalt. A trece pe lângă o astfel de apariţie feminină fără să o remarci ar fi însemnat să-ţi dai ţie însuţi un certificat de lipsă de iniţiativă şi de fantezie, fantezie care ne colorează viaţa şi ne-o face atât de plăcută“, o descria fostul şef de guvern Petru Groza, în memoriile sale. Alte personalităţi ale acelor ani s-au arătat mult mai neîngăduitori cu ea. Nicolae Iorga i-ar fi cerut în 1930 să dispară pentru totdeauna din viaţa regelui Carol al doilea, aflat atunci în exil. „Vă implor, doamnă», i-a spus el. «Înţelegeţi că sunteţi un obstacol în revenirea regelui în România. Dispăreţi... Dar o doamnă ca dumneavoastră n-are decât o singură cale de dispariţie, omorâţi-vă...», inoforma revista franceză Cyrano, în mai 1930. Regele a revenit în ţară, însă la scurt timp, a apărut şi amanta sa, care a contribuit la alungarea definitivă a reginei Elena, soţia acestuia. „Curtezana nr. 1 a lumii este astăzi doamna Magda Lupescu, amanta evreică cu părul roşu a regelui Carol al II-lea. Presiunile puse de curtezana Magda de a o goni pe regina Elena (nici măcar de la putere, ci fizic, din România) au fost neîndurătoare de multe luni. Nu demult, un prieten englez al reginei greu-apăsate a primit vorbă de la ea: «capitularea pare inevitabil㻓, informa revista„Time“, pe 22 iunie 1931.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost zeificat Nicolae Ceauşescu de poeţi, cu câteva zile înainte de moarte: „El e întruparea înţelepciunii. Ea, om de ideal şi cărturar de seamă”

Nicolae Ceauşescu şi faimoasele sale partide de vânătoare. „Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”

Topul poeziilor omagiale dedicate lui Nicolae Ceauşescu. Cum s-au întrecut în linguşiri scriitorii din trecutul comunist

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite