Biserica veche de trei secole restaurată din temelii pe fonduri UE. Lucrările de 250.000 de euro au fost scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Boz. FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Biserica din Boz. FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Lucrările de restaurare Bisericii din Boz au fost scoase la licitaţie. Proiectul, singurul de acest fel din judeţul Hunedoara finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană are o valoare de 250.000 de euro.

Preotul Dacian Popescu a obţinut fonduri de la Uniunea Europeană pentru a restaura biserica monument istoric din satul Boz, aflat la 20 de kilometri de municipiul Deva, pe Valea Mureşului. Proiectul depus de paroh, sprijinit de arhitecţii unei fundaţii, a obţinut finanţare prin Programul Naţional pentru Dezvoltarea Rurală, iar recent investiţia a fost scoasă la licitaţie.

„Execuţia lucrărilor în cadrul proiectului Restaurarea şi valorificarea Bisericii de Lemn Sf. Gheorghe, sat Boz, comuna Branişca însemnă: construcţii – 209.415,96 lei; finisaje interioare/restaurare pictură – 503.064,28 lei; construcţii- Finisaje lemn – 73.714,05 lei; construcţii - Instalaţii electrice – 21.918,78 lei”, se arată în anunţul publicat de Parohia Boz, în sistemul de licitaţii publice.

La începutul anului 2017, după mai multe încercări de a obţine o finanţare pentru restaurarea bisericii construită în anul 1701,  preotul a reuşit atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Naţional pentru Dezvoltarea Rurală, sub-măsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, în valoare de peste 250.000 de euro. Proiectul vizează reabilitarea interiorului bisericii, a structurii de lemn şi a icoanelor vechi de trei secole. Este primul proiect de restaurare a unei biserici din vestul ţării finanţat prin PNDR.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Românii care vor să cumpere un sat întreg pentru a-l salva de la dispariţie. Ce poveste fascinantă ascunde locul părăsit, cu biserică şi drum de marmură

Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor.

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

Aproape 100 de biserici vechi de lemn, multe dintre ele aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, s-au şubrezit cu trecerea timpului, iar degradarea accentuată le-a adus pe câteva în pragul ruinării. Bisericile se află în mijlocul unor comunităţi restrânse şi izolate, care nu au posibilitatea de a salva aceste bijuterii arhitectonice ale satelor.

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite