Artefacte preţioase de fier descoperite în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi expuse la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul expoziţiei. FOTO: MCDR Deva.
Afişul expoziţiei. FOTO: MCDR Deva.

O expoziţie dedicată metalurgiei fierului din vremea dacilor va fi deschisă, de miercuri, la muzeul din Deva.În cadrul ei sunt prezentate cele mai preţioase unelte descoperite în Munţii Orăştiei.

Artefacte valoroase de fier, descoperite în Munţii Orăştiei, vor fi expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în cadrul expoziţiei cu titlul „Metalurgia fierului”, al cărui vernisaj va avea loc miercuri, în Palatul Magna Curia.

„În cadrul acestei expoziţii ne propunem prezentarea uneia dintre activităţile care s-a remarcat în această arie – metalurgia fierului, cu variatele sale aspecte. Pentru a ilustra ideea expoziţiei sunt expuse artefacte din fier descoperite în aria capitalei Regatului Dac, cum ar fi unelte specifice unui atelier de metalurgie, lupe şi lingouri de fier, unelte de dulgherie şi tâmplărie, unelte agricole, arme etc.”, a informat MCDR.

Expoziţia este organizată de muzeul devean, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. „Regiunea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează nu numai prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat, ci şi prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse local sau importate din teritorii îndepărtate”, au precizat reprezentanţii MCDR Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Lista celor mai preţioase comori antice dispărute din ţară: zeci de kilograme de aur şi argint au fost traficate în Occident

Autorităţile române au reuşit în ultimii ani să recupereze doar o mică parte din tezaurele valoroase furate din ţară şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. Zeci de kilograme de monede şi bijuterii de aur, precum şi alte artefacte preţioase au rămas încă dispărute şi stârnesc numeroase controverse.

Noi dezvăluiri despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia. Mărturia tânărului care a văzut primul artefactul preţios

Ioan Trufaş, unul dintre membrii grupului care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, a fost audiat în procesul în care o tânără a solicitat despăgubiri de 500.000 de lei, după găsirea artefactului preţios din cetatea dacică.

Istoria controversată a kosonilor de argint. Marele tezaur furat în 2003 din Sarmizegetusa a dispărut pe piaţa neagră

Mai puţin de 300 de monede antice Koson de argint au fost recuperate în ultimii ani de autorităţile române, dintr-un tezaur de peste 2.300 de piese. Singura mare comoară de Kosoni de argint a fost descoperită de braconieri, la Sarmizegetusa Regia, iar până în ultimii ani nu se ştia de existenţa lor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite