Pesta porcină africană se extinde în judeţul Giurgiu. Noi focare confirmate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană a fost confirmată şi în localitatea Mihai Bravu. De asemenea, buletine de analiză cu rezultate pozitive au fost emise şi pentru gospodării din două sate ale judeţului.

Pesta porcină africană se extinde în judeţul Giurgiu. Noi focare au fost confirmate la finalul săptămânii, iar medicii veterinari vor trece la uciderea preventivă a porcilor din exploataţiile afectate.

„În localitatea Mihai Bravu într-o exploataţie nonprofesională a fost confirmat cel de-al 3-lea focar de pestă porcină africană conform buletinului de analiză emis în data de 06.10.2018. Totodată Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a emis buletine de analiză cu rezultate pozitive pentru o exploataţie nonprofesională din localitatea Budeni, comuna Comana şi pentru o exploataţie nonprofesională din localitatea Comana, comuna Comana”, se arată într-un comunicat emis de DSVSA Giurgiu.

Acţiunea se realizează cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018), toate animalele bolnave vor fi ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Autorităţile au anunţat că duminică, 7 octombrie, la nivelul judeţului Giurgiu au fost confirmate 9 focare de pestă porcină africană:

  • 3 focare în 3 exploataţii nonprofesionale din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni.
  • 3 focare în 3 exploataţii nonprofesionale din localitatea Mihai Bravu.
  • 1 focar într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Budeni, comuna Comana
  • 1 focar într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Comana
  • 1 caz în Fondul de vânătoare 14 Singureni Luncă din localitatea Crucea de Piatră, la mistreţ.


DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele bolnave/suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pe aceeaşi temă:

Focar de pestă porcină africană, confirmat în judeţul Giurgiu

Focar de pestă porcină africană, confirmat pe un fond de vânătoare din judeţul Giurgiu

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite