FOTO Brazii din Olanda, ultima „fiţă” de Sărbători pentru giurgiuveni. Oamenii îi preferă tot pe cei autohtoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalţi, scunzi sau potriviţi. Naturali sau din plastic. Brazi, molizi şi chiar pini. De la noi sau de la alţii. Coniferele au împânzit Piaţa Centrală din Giurgiu şi aşteaptă cuminţi să fie vândute. Chiar dacă recunosc faptul că tradiţiile nu prea se mai respectă, comercianţii speră să-şi scoată investiţiile.

Dacă în anii precedenţi erau trimişi să-şi vândă marfa în Oborul Municipal aflat la periferie, vânzătorii de brazi au fost lăsaţi de această dată în Piaţa Centrală.

Marea majoritate a comercianţilor sunt giurgiuveni tocmiţi de firme sau specializaţi în astfel de afaceri.

Şi în 2013 cele mai multe dintre conifere sunt molizi şi provin din Topliţa (judeţul Harghita). În piaţa giurgiuveană se mai află brazi din Neamţ şi chiar din Olanda.

Preţurile sunt considerate de vânzători pentru toate buzunarele. Cel mai ieftin brad costă 30 de lei, iar în funcţie de specie şi mărime poate depăşi 200 de lei.

„Brazii sunt din Topliţa. Am venit la sfârşitul săptămânii trecute şi ne aşteptăm să facem ceva vânzare. Până acum puţină lume cumpără. Majoritatea vin, se uită şi pleacă. Mai şi negociem. Spre exemplu am vândut brazi şi cu 30 de lei de la 40 de lei deşi costau 50 de lei” afirmă unul dintre comercianţi.

La câţiva metri mai în faţă, un domn corpolent, tocmit de o firmă din Harghita, negociază preţul cu un potenţial client. Nu se plânge de vânzare şi spune că brazii săi sunt pentru toate buzunarele.

„Bineînţeles că se negociază. Avem brazi pentru toată lumea” afirmă acesta.

Brazi străini pentru cei bogaţi

Lângă staţia de taximetre se află singurii brazi străini din Piaţa Centrală. Vânzătorii spun că sunt aduşi din Olanda şi că cel mai ieftin costă 70 de lei.

„Vedeţi şi dumneavoastră diferenţa. Au o altă culoare, sunt mai bogaţi şi arată şi mai bine. Preţurile încep de la 70 de lei pentru cei mai mici, iar cei mai mari ajung şi la 200 de lei” spun aceştia care afirmă că brazii olandezi sunt pentru clienţii mai pretenţioşi şi cu dare de mână.

Strategic, lângă coniferele străine se află şi brazi autohtoni, preţurile începând de la 50 de lei. „Brazii străini sunt doar pentru publicitate. I-au adus săptămâna trecută la preţuri mari ca să îi vadă lumea, apoi au pus şi din ăia româneşti dar la preţuri umflate” afirmă cu năduf un alt comerciant. „La ei sunt atât de scumpi încât seara vin la noi şi cumpără de aici pentru familii lor” afirmă „concurenţa” semn că şi piaţa coniferelor este una dură.

Cei mai ieftini brazi naturali se află lângă un bancomat. Majoritatea se vând cu 40 de lei, iar textul „Super ofertă” se lăfăie pe o bucată de hârtie. „Mai bine faceţi poze peste o jumătate de oră când vine maşina cu brazi. Să arate şi la noi frumos” afirmă unul din cei doi tineri care vând aici.

„Brazii sunt din specia Douglas şi sunt aduşi de la Neamţ. Am adus dimineaţa 20 de bucăţi dar s-au vândut şi am mai cerut o comandă” susţine aceelaşi vânzător în timp ce al doilea „ciopleşte” trunchiul coniferelor până încape în suport. „Sculptor trebuia să te faci” spune râzând colegul.

„Parteneriat” de afaceri

Pentru că tot a venit vorba de suporturile din lemn, acestea sunt realizate de un giurgiuvean care locuieşte chiar în spatele pieţei. Bătrânul se plimbă cu bicicleta pe lângă comercianţi şi îi întreabă dacă mai au nevoie. „Unchiule, ar mai trebui dar sunt scumpe. Nu mai avem bani” spun vânzătorii.

Bărbatul nu se lasă alungat, poate-poate comercianţii se răzgândesc. „Suporturile le fac acasă, din lemn. Le vând cu 12 lei” povesteşte bătrânul.

Suporturile se vând fie separat (15 lei) fie sunt incluse în preţul brazilor mai scumpi.

Plasticul e mai ieftin

Pentru cei care vor un brad ieftin şi care să dureze, există alternativa celor artificiali. Preţurile încep de la 15 lei şi sunt „garantaţi” pentru cel puţin cinci ani.

Totuşi, cele mai vândute sunt crenguţele de brad care cad sau sunt smulse în timpul cioplirii. Costă 1 leu şi sunt cumpărate de persoanele care fie nu au suficienţi bani şi care vor să simtă în casă miros de brad, fie de persoane care vor să le agaţe de uşi sau ferestre.

VĂ MAI RECOMANDĂM:

Mercurialul brazilor de Crăciun: Pomul frumos cu cheltuială se obţine

Brazi fără acte, confiscaţi de poliţişti

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite