VIDEO Cum se pregătesc de Sărbători mii de locuitori ai unui mare oraş din România: cu apa potabilă tăiată, fără căldură şi cu străzile în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de gălăţeni nu au apă potabilă de ani de zile din cauza datoriilor. 5.000 de apartamente nu au căldură. Un sfert dintre străzile oraşului nu-s luminate noaptea pentru că nu are cine să schimbe becurile arse. În schimb, autorităţile au închiriat luminiţe festive de 450.000 de euro, Chiria pe 30 de zile costă cât întreţinerea sistemului de iluminat pe trei ani.

Chiar dacă Galaţiul se află, începând din 29 noiembrie, în sărbătoare (până pe 3 decembrie sunt Zilele oraşului), iar până la Moş Nicolae, Crăciun şi Anul Nou mai este foarte puţin timp, pentru mii de locuitori ai urbei lucrurile seamănă mai degrabă cu un coşmar.

Potrivit datelor oficiale, circa 5.000 de apartamente de bloc din municipiu nu au nicio sursă de încălzire, după ce ţevile le-au fost blindate din cauza datoriilor la întreţinere, iar proprietarii nu au avut bani pentru a-şi monta centrale individuale. Cea mai mare concentrare de „pinguini” (cum sunt numiţi  pe internet, ironic, locatarii aparamentelor neîncălzite) se află în cartierele Micro 38 şi 39, acolo unde există asociaţii de proprietari cu datorii halucinante către furnizorii de utilităţi.

De altfel, de pe urma falimentului fostului furnizor Apaterm mai sunt şi acum (la trei ani de la oprirea activităţii firmei) nerecuperate datorii de peste 15 milioane de euro, iar şansele ca acestea să fie vreodată achitate sunt egale cu zero.

Viaţa cu apă de la cisternă

Pentru mai bine de 8.000 de gălăţeni, aprovizionarea cu apă este un chin zilnic, ca-n aglomerările urbane haotice din America de Sud. Apa potabilă le-a fost tăiată definitiv (în unele cazuri, apa este oprită de 3-4 ani), iar ei trebuie să se descurce cum pot. Dacă pentru băut pot cumpăra apă îmbuteliată, este destul de costisitor să foloseşti aşa ceva pentru spălatul rufelor, al vaselor sau pentru WC, aşa că oamenii au găsit tot felul de soluţii.

În terorie, societatea de distribuţie Apă-Canal livrează apă pentru situaţiile de urgenţă cu ajutorul unor cisterne care trec la 2-3 zile pe fiecare stradă. Însă apa nu ajunge atâta timp, aşa că au apărut soluţiile alternative. Unii aduc apa cu bidoanele din fântâni din Fileşti (un cartier rural al oraşului), în vreme ce alţii se aprovizionează de la ţâşnitorile din parcuri, aşa cum făceau acum mai bine de un secol, când în oraş nu existau reţele de apă potabilă în imobile, ci doar o serie de cişmele amplasate la intersecţia marilor străzi.

Apă potabilă livrată cu cisterna la Galaţi

Cum se poate trăi cu apă foarte puţină? Ne explică Ioana Artiton, locuitoare a unui bloc din Micro 39. „Iau de la cisternă 5 bidoane de câte 5 litri la fiecare două zile. Unul îl beau şi pun la mâncare, alte patru le folosesc pentru spălat şi WC. Am în chiuvetă un lighenuş, în care mă spăl pe mâini şi pe faţă. După ce mă spăl, pun apa într-o găleată de lângă WC. Spăl rufele doar o dată le săptămână, iar apa o păstrez tot pentru toaletă. Şi apa în care mă spăl eu, la balie, o păstrez pentru WC. N-am ce face. Vara miroase rău instalaţia, aşa că mă duc la o ţâşnitoare din parcul pentru copii şi aduc câte o găleată de apă în plus pe zi”, ne-a povestit femeia coşmarul ei.

Întuneric şi „licurici” scumpi

Din luna august, oraşul Galaţi nu mai are un administrator al reţelei de iluminat public. Aşa că becurile arse n-au mai fost înlocuite, iar avariile au fost cârpite de formă. În aceste condiţii, cam un sfert dintre străzile şi aleile oraşului sunt în beznă noaptea.

În schimb, autorităţile au cheltuit 450.000 de euro pentru a închiria luminiţele de Sărbători. Însă „licuricii” sunt mai săraci ca niciodată, cu multe defecte, căci pare refolosiţi de ceva ani de firma cu care s-a înceiat contractul. În paranteză fie spus, închirierea beculeţelor pentru o lună a costat bugetul oraşului cât administrarea sistemului de iluminat public pentru o perioadă de trei ani (având în vedere că acesta costă doar 150.000 de euro pe an, incluzând aici înlocuirea becurilor, remedierea tuturor avariilor şi dispeceratul). Foarte scump şi, din păcate, destul de prost.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite