VIDEO Pompierii gălăţeni au salvat de la moarte 12 copii şi 61 de adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai dificile misiuni ale pompierilor gălăţeni a fost cea de la SC Expert Auto Service SRL Foto: Marius Mototolea
Una dintre cele mai dificile misiuni ale pompierilor gălăţeni a fost cea de la SC Expert Auto Service SRL Foto: Marius Mototolea

În cursul intervenţiilor pentru stingerea incendiilor produse în locuinţe şi gospodării din judeţul Galaţi lucrătorii Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  au reuşit să evite distrugerea de bunuri în valoare totală de 10 milioane de euro

Popmpierii au stins 669 de incendii, în 60 din cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, anul trecut. În topul localităţilor cu cele mai multe incendii înregistrate se numără municipiul Galaţi cu 63, municipiul Tecuci 19, Iveşti cu 11, Pechea cu opt Umbrăreşti cu şapte şi Lieşti cu şase.

S-au produs incendii în  234 de gospodării şi locuinţe. Deşi numărul lor este foarte mare, comparativ cu anul precedent, se înregistrează o scădere a acestuia  cu 45%.

„Clasificate în funcţie de ceea ce noi numim sursa de aprindere, cele mai multe incendii au fost cauzate de: focul deschis 14.12 %, fumat 12,30 % , coş sau burlan de fum defect ori necurăţat 9,30 %,  instalaţii electrice defecte 8,34 %, aparate electrice sub tensiune 1,50 % din cazuri, aparate sau dispozitive de încălzire lăsate nesupravegheate, 1,18 % din cazuri”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

În cursul intervenţiilor, pompierii au salvat de la moarte 73 de persoane (61 adulţi şi 12 copii). Totuşi, în ciuda eforturilor salvatorilor de ISU Galaţi, în 2012, au pierit în incendii 18 persoane, doi copii şi 16 adulţi şi au fost răniţi trei copii şi 10 adulţi.

Totodată, pompierii gălăţeni au reuşit să salveze de la distrugere bunuri şi instalaţii în valoare de 37,347 milioane de lei.

Lunga vară fierbinte a pompierilor

„Pe fondul lipsei de precipitaţii, la nivel judeţului, ne-am confruntat cu 176 arderi necontrolate de vegetaţie uscată. Cele mai multe astfel de incendii s-au produs în intervalul iunie - septembrie. Având în vedere că majoritatea s-au manifestat pe suprafeţe de teren foarte mari şi uneori concomitent în locuri diferite, adesea la intervenţii a participat personal ISU chemat de acasă. Toate intervenţiile la aceste incendii de vegetaţie uscată s-au dovedit dificile şi pentru că deplasarea autospecialelor cu apă şi spumă s-a făcut pe terenuri accidentate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU.

Conform acestuia vina principală pentru producerea acestui gen de incendii o au locuitorii de la sate care pentru curăţarea terenurilor agricole dau foc resturilor vegetale.

Dintre incendiile produse la operatorii economici, cele care au provocat pagube semnificative au fost înregistrate la  SC Expert Auto Service SRL şi la SC Mobdecor Design.

Conform concluziei căpitanului Eugen Chiriţă: „Multe dintre incendiile cu care ne-am confruntat s-au produs din cauza nerespectării normelor specifice care reglementează fumatul în locurile cu pericol de incendiu, nesupravegherii focurilor deschise, a neverificării instalaţiilor electrice şi a sistemelor de încălzire şi implicit a coşurilor de fum. Nu în ultimul rând se cuvine menţionate printre cauze, acţiunile intenţionate ale unor persoane rău intenţionate sau iresponsabile”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite