Umilinţa de fiecare zi a grefierilor: program de 12 ore şi imposibilitatea să îşi ia zile libere. Mulţi au dezvoltat alergii periculoase de la mediul în care lucrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei a acceptat mai multe revendicări ale personalului auxiliar de specialitate, dar drumul până la punerea în practică a acestora este foarte lung. Lipsa dotărilor, inechităţile salariale din sistem şi insuficienţa personalului i-au adus la capătul răbdării pe grefieri.

În urma protestelor din ultimele săptămâni ale grefierilor, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit vineri, 7 octombrie, cu reprezentanţii personalului auxiliar de specialitate. S-a stabilit ca grefierii să transmită Ministerului Justiţiei o serie de propuneri şi observaţii privind regulamentul de ordine interioară al instanţelor.

De asemenea, Ministerul Justiţiei s-a angajat să iniţieze un nou proiect de lege, ce vizează statutul personalului auxiliar de specialitate. Nu în ultimul rând, ministerul de resort va sprijini curţile de apel în eliminarea inechităţilor salariale din rândul personalului auxiliar de specialitate.

La instanţele gălăţene problemele au depăşit de mult cota de atenţie, dar nimănui nu pare să îi pese. ”Sunt nemulţumită de faptul că atribuţiile noastre au crescut în fiecare an. Odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri de procedură penală şi penală, atribuţiile grefierilor aproape că s-au triplat. Lucrăm peste program cam 4-5 ore pe zi. Sunt colege care vin de la 4 dimineaţa sau de la 6 şi pleacă la 7 sau 8 seara. Toate aceste ore suplimentare nu se compensează în bani. Există posibilitatea să ne dea zile libere, dar nu avem cum să le luăm pentru că nu mai este timp fizic pentru aşa ceva. Aproape că dormim aici şi lucrul ăsta se întâmplă de ani de zile. Toată lumea ştie, dar nu face nimic. Grefierul este omul de bază din spatele actului de justiţie. Majoritatea dintre noi au studii juridice. Îmi place să lucrez în sistemul judiciar, dar în nişte condiţii umane. Justiţiabilul nu ştie că în birourile noastre este beznă, că toate calculatoare noastre sunt învechite. Nu vă spun că achiziţionăm hârtie şi toner pentru imprimante din banii noştri”, ne-a declarat grefierul Luminiţa Talpeş de la Tribunalul Galaţi, cu o vechime de 17 ani în sistem.

image

Grefierii au cerut eliminarea inechităţilor salariale din sistem Foto Valentin Trufaşu

Mulţi grefieri s-au ales cu boli profesionale grave din cauza mediului în care lucrează. Manipularea zilnică a sute de dosare pline de praf a făcut ca numeroşi grefieri gălăţeni să îşi piardă unghiile de la mâini, iar unii dintre aceştia s-au ales cu alergii grave ale pielii. La toate acestea se adaugă lipsa acută de personal, care face ca grefierii de la instanţele gălăţene să lucreze practic zi lumină.

”Încă de când s-au făcut proiectele noilor coduri, s-a vorbit despre faptul că grefierii vor avea mai multe atribuţii, dar şi că se se vor mări schemele de personal. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, indiferent cine a condus Ministerul Justiţiei. Din 2017, vor fi înfiinţate camerele de consiliu. Vrem să vedem cum vor funcţiona aceste camere de consiliu, în condiţiile în care nu ne descurcăm nici aşa. Cred că ministrul Justiţiei nu ştie ce facem noi în timpul unei şedinţe de judecată şi după aceea. Noi depăşim termenele stabilite de lege pentru comunicarea actelor de procedură, efectuând acest acte sâmbăta şi duminica, pentru că suntem prea puţini pentru volumul de muncă pe care îl avem” a precizat Coşeru Narcisa, grefier la Judecătoria Galaţi.

Reprezentanţii personalului auxiliar de specialitate vor avea o nouă rundă de discuţii cu ministrul Justiţiei peste două săptămâni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite