Trucuri ca să îţi cosmetizezi maşina. Cum protejezi lacul şi vopseaua cu costuri minime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina are de suferit în perioada în care o folosim fie din cauza neatenţiei altor şoferi sau pentru că anumite componente se uzează mai rapid, iar aspectul autoturismului începe să lase serios de dorit. Există câteva mici trucuri pe care le puteţi folosi pentru a îmbunătăţi aspectul maşinii pe care o conduceţi.

Cu toţii ştim că vopsirea diverselor piese ale maşinii ne costă foarte mulţi bani, însă putem evita costurile suplimentare datorate neatenţiei celorlalţi conducători auto, care ne ating portierele când îşi deschid propriile maşini, lăsând mici semne ce afectează aspectul maşinii.

O solutie ieftină pentru posesorii de automobile o reprezintă benzile de cauciuc cu adeziv, care nu afectează integritatea lacului maşinii şi oferă un plus de protecţie atât maşinii dumneavoastră, cât şi autoturismelor care aparţin şoferilor neatenţi.

Acest mic detaliu oferă o notă de eleganţă, benzile de cauciuc cu adeziv urmărind armonios conturul maşinii si vă ajută să vă protejaţi portierele intacte.

O problemă pentru proprietarii de maşini este şi aspectul mânerelor de la portiere, care ajung în timp să arate urât din cauza uzurii.

”Soluţia o reprezintă colantarea mânerelor cu autocolant negru mat sau de culoarea maşinii, ori cu folie de protecţie transparentă, pentru a le păstra aspectul pentru o perioadă cât mai îndelungată. O altă soluţie, dar ceva mai migăloasă, o constituie vopsirea mânerelor cu spray auto. În funcţie de culoarea dorită, se acoperă zona de sub mâner, cât şi o parte generoasă din portieră, pentru a evita vopsirea nedorită. Timpul de uscare este unul foarte redus, fiind vorba de circa 30 de minute, iar întreaga operaţiune se poate efectua în jur de două ore, cu tot cu pregătirea pentru vopsit”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Cum executăm colantarea maşinii şi de ce este necesară procedura

Important de reţinut este că metodele prezentate anterior se pot aplica pentru orice piesă a maşinii, în special pentru oglinzi, aripi şi capota masinii, acestea fiind zonele cele mai expuse la particulele abrazive şi pietricelele de pe carosabil.

Un alt truc pentru a îmbunătăţi aspectul masinii este colantarea acesteia cu folie transparentă pentru protecţia lacului şi a vopselei. Totodată, folia oferă şi un plus de strălucire şi este antistatică, fapt care face întreţinerea mai uşoară. În plus, praful nu poate pătrunde prin porii lacului, acesta fiind un alt avantaj.

Pentru proprietarii de maşini pentru care şi o mică zgârâietură sau un punct negru este prea mult, se recomandă ceruirea şi polisarea autoturismului, o procedură nu foarte complicată, dar care trebuie executată cu mare atenţie.

Polisarea

Polisarea se foloseşte pentru a elimina grăsimea, murdăria şi zgârieturile, ce nu dispar printr-o simplă spălare. Soluţiile pentru polisare pot fi achiziţionate sub formă de creme, spray-uri sau lichide, toate conţinând solvenţi care vor îndepărta impurităţile.

”Polisarea diferă de ceruire, deoarece prin polisare se va îndepărta doar murdăria şi zgârâieturile, fără să ofere vreo protecţie. Tocmai de aceea, procesul de polisare trebuie să aibă loc înainte de ceruire”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Procedura este simplă. Aplicaţi soluţie de polisare din abundenţă pe o bucată de cârpă curată şi lustruiţi caroseria folosind mişcări circulare. Puteţi folosi la fel de bine şi un aparat electric special pentru polisare. Acesta vă poate uşura munca. Procesul de polisare necesită maximă atenţie, pentru că dacă insistaţi prea mult asupra unei părţi, puteţi lua prea mult din stratul de vopsea.

Ceruirea

Ceruirea este o operaţiune ce are loc după polisare şi spălare, fiind folosită pentru a adăuga un strat de protecţie şi strălucire caroseriei. Ceara este o soluţie de etanşare a vopselei, având rolul de a proteja maşina împotriva razelor ultraviolete şi de-a bloca aşezarea prafului.

De asemenea, ceara va reduce umezeala de pe vopsea, reducând riscul de coroziune. Nu vă luaţi după ”sfaturile” unor persoane necalificate, care spun că ceara poate deteriora vopseaua şi caroseria. Lucrurile nu stau deloc aşa dacă folosiţi o ceară de bună calitate, care conţine ingrediente naturale.

Din contră, dacă veţi cerui cu regularitate maşina, veţi creşte semnificativ durata de viaţă a caroseriei. Este recomandat totuşi să nu aplicaţi foarte multă ceară. Aplicaţi doar un strat subţire folosind un burete sau o cârpă curată moale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite