Trăsuri cumpărate din bani publici în Galaţi zac în magazii pentru că nu au cai. Soluţia autorităţilor: caleştile ar putea fi trase de o maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două caleşti cumpărate cu 15.000 euro de Consiliul Judeţean Galaţi în scop turistic zac nefolosite din 2004, deoarece aleşii nu au mai găsit bani şi pentru cai.

Două caleşti menite să fie o atracţie turistică în Galaţi sunt acum doar obiecte de decor în garajele unor instituţii locale din reşedinţa de judeţ. Cele două vehicule au fost cumpărate la ideea Consiliului Judeţean Galaţi, în 2004, cu suma de 15.000 euro. Autorităţile nu au luat însă în calcul achiziţionarea şi a unor cai pentru trăsuri, motiv pentru care investiţia este de ani de zile inutilă.

Una dintre caleşti are şase locuri, cealaltă are 21 locuri. În trăsuri ar fi luat loc muzicanţii Fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, care urmau să fie plimbaţi pe străzile urbei, în zilele de sărbătoare, astfel încât oraşul să fie un magnet pentru turişti. „Ne gândeam să facem şi nişte trasee, care să plece de la Grădina Botanică, pe Faleza Superioară, până la Elice, apoi să meargă şi pe Faleza Inferioară, dar n-am apucat să le mai facem“, declară Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural.

image

Drumul trăsurilor

În vara lui 2004, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi de la acea vreme, Dan Lilion Gogoncea, propunea cumpărarea trăsurilor în scop turistic. CJ Galaţi a alocat pentru investiţie suma de 800 de milioane de lei vechi (aproximativ 15.000 de euro). Opoziţia locală a contestat achiziţia, spunând că trăsurile au fost un dar făcut fără licitaţie unei firme din Oradea, de unde CJ Galaţi le-a cumpărat.

Noile achiziţii au fost transferate în proprietatea Centrului Cultural, fiind parcate în garajul instituţiei. Aici se află şi în ziua de azi trăsura cea mică. Caleaşca mare zace însă, prăfuită, în garajul Direcţiei Silvice. Nimeni nu se mai înhamă la cumpărarea unor cai pentru trăsuri, animale care au nevoie de spaţii special amenajate, de hrană şi îngrijire. Un cal costă între 5.000 şi 50.000 de lei, iar costurile de întreţinere sunt foarte mari. „Nu pot fi cumpăraţi orice cai, ei trebuie să fie în primul rând foarte mari şi puternici şi să fie imuni la zgomotul şi aglomeraţia din trafic“, arată Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.

image

Soluţia hilară: caii, înlocuiţi de cai-putere

Trăsura cea mică a mai fost scoasă de câteva ori la plimbare, închiriată de nişte nuntaşi cu dare de mână. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa (PSD), consideră însă că investiţia nu a fost inutilă. „Atelajele pot fi rentabilizate“, este convingerea sa. Edilii au şi găsit o soluţie: în cazul caleştii mai mici, caii să fie înlocuiţi de cai-putere, iar trăsura să fie trasă de o maşină.

În cazul caleştii celei mari, acest lucru nu este posibil. Sorin Dumitrescu, directorul Centrului Cultural, spune că s-ar găsi şi o soluţie pentru cai. Aceştia vor fi cazaţi la grajdurile unde Primăria ţine gloabele confiscate de la căruţaşii care încalcă regulile şi se plimbă pe străzile oraşului.

Pe de altă parte, autorităţile se plâng că Galaţiul este ocolit de turişti. „Aş plăti ca să mă plimb cu o astfel de trăsură, dar cred că aş aprecia şi dacă s-ar crea acea atmosferă interbelică, undeva pe Faleză, unde să ne plimbăm“, spune Nicolau Dobrescu, un pensionar din Galaţi, nostalgic după perioada de glorie a României.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite