FOTO Viaţa bate filmul. Cel mai mare cinematograf în aer liber din România a ajuns o ruină sinistră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinematograful "Grădina Central", construit în plin centrul Galaţiului, este într-o stare cumplită de degradare. Amfiteatrul din beton a crăpat, iar din fisuri au crescut copaci în toată regula. Cabina de proiecţie a ajuns dormitor pentru boschetari.

Atunci când, în 1962, s-a dat în folosinţă Grădina „Cinema Central” din Galaţi, lumea a dat năvală ca la urs, căci nimeni nu mai văzuse până atunci un cinematograf atât de mare. Cu 2.000 de locuri pe scaune, cinematograful gălăţean era (şi încă mai este) cel mai mare edificiu de acest fel din ţară, iar aparatul de propagandă al vremii nu s-a sfiit să bată toba pe această temă.

Seară de seară, cu toate locurile ocupate

Construită după un proiect îndrăzneţ (practic arată ca o imensă sală în amfiteatru, dar fără acoperiş), pe locul unde odinioară era un teatru particular, grădina a dat primele reprezentaţii cu casa închisă, motiv de mare mândrie în presa vremii. „Mii de oameni ai muncii au petrecut clipe de neuitat la inaugurarea grădinii Cinema Central, cea mai nouă ctitorie a societăţii noastre socialiste”, titra ziarul local în acele zile.

image

În primul an de funcţionare, toate cele 2.000 de bilete au fost vândute seară de seară, căci gălăţenilor le plăcea la nebunie ideea de a vedea un film în aer liber, sub cerul înstelat.

Timp de mai bine de trei decenii, Grădina „Cinema Central” avea să fie un punct de reper important al oraşului, căci nu este cuplu de înfrăgostiţi care să nu fi mers la un film acolo între anii ’70 şi ’90. Era romantic, era la modă, era...

image

Tăvălugul timpului

După 1990, soarta grădinii a intrat în partea ei întunecată. Din motive destul de neclare (s-a vorbit multă vreme de o încercare de tun imobiliar), conducerea RADEF (Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – adică o entitate publică) a decis să nu mai proiecteze filme acolo. Aparatura a fost strânsă şi mutată, iar poarta grădinii a fost ferecată cu lacăt.

O vreme, la poartă a străjuit un gardian public, într-o gheretă minusculă, însă prin 2000 s-a renunţat definitiv la paza grădinii. Iar vandalii şi-au făcut de cap. Instalaţia de iluminat a dispărut prima. Apoi obiectele din fier  şi cele din lemn. Apoi scaunele. În cabina de proiecţie s-au mutat boschetarii, iar şobolanii au invadat şi ei locul.

Amfiteatrul s-a degradat cu fiecare zi, iar acum arată ca o curte de ţară neîngrijită. Betonul s-a crăpat în numeroase locuri, iar în fisurile umplute cu pământ şi frunze moarte aduse vânt au crescut copaci. Te simţi ca-ntr-o pădure, nu ca-ntr-un loc unde ar trebuie să fie promovată cultura.

Prin 2010, cei de la Primărie au doborât „jungla” cu drujbele, însă vegetaţia a crescut la loc, după cum se poate vedea în galeria foto anexată la acest articol.

Autorităţile nu cred în cinematograful „de modă veche”

Şansele ca grădina „Cinema Central” să renască sunt, din ceea ce se pare, minime. Primarul Marius Stan a declarat, în repetate rânduri, că nu mai crede în ideea de cinematograf clasic. „Cred că dorinţa gălăţenilor este alta, este acel cinema complex care îmbină atât distracţia, entertainmentul cu shopingul. Nu neapărat un cinematograf tradiţional, de pe vremuri, care nu cred că va avea eficienţă", a declarat Stan.

image

Din păcate, nici ideea primarului nu pare să prindă contur prea uşor. Compania care trebuia să construiască un cinema duplex la mall-ul din Galaţi a renunţat la proiect, după ce studiul de eficienţă a arătat că investiţia nu va fi amotizată într-un timp rezonabil.

CITEŞTE ŞI: FOTO 16 imobile din centrul Galaţiului vor fi demolate de Primărie. Câţi bani vor primi proprietarii drept despăgubire

Trăind din amintiri

Până în 1947, la Galaţi existau şase cinematografe, iar în 1989, numărul lor ajunsese la opt. După 1990, însă, spaţiile au fost închise, abandonate şi lăsate să se ruineze. În prezent, gălăţenii care vor să vizioneze un film sunt nevoiţi să meargă până în oraşul vecin, Brăila.

CITEŞTE ŞI: FOTO „Afacere“ bugetară. Paza unei case de vacanţă din proprietatea Primăriei a costat mai mult decât valoarea de piaţă a imobilului

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite