Termoficarea Galaţiului, preluată de o firmă politizată şi plină de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apaterm a intrat din nou în faliment. Foto: Adevărul
Apaterm a intrat din nou în faliment. Foto: Adevărul

Asta după ce săptămâna trecută Apaterm Galaţi, societatea care se ocupa de distribuţia agentului termic şi a apei calde menajere pentru 60.000 de apartamente din Galaţi a intrat în faliment.

Aşa după cum se ştie deja, săptămâna trecută Apaterm Galaţi, societatea care se ocupă de distribuţia agentului termic şi a apei calde menajere pentru 60.000 de apartamente din Galaţi a intrat în faliment. Activitatea ar trebuie să fie preluată din mers de noua societate Calorgal. Deşi suntem într-o situaţie critică în ceea ce priveşte sistemul centralizat de încălzire, nici până la această oră nu avem o strategie dezbătută şi agreată, cu soluţiile optime, termene de realizare şi surse de finanţare, iar populaţia stă sub permanenta ameninţare că poate rămâne în frig în plină iarnă.

„Fără o strategie viabilă, noua societate Calorgal, despre care se spună că va prelua activitatea Apaterm, va acoperi în cel mai bun caz o situaţie de urgenţă, de moment, dar nu va rezolva problema încălzirii şi asigurării apei calde la Galaţi pe termen lung, cu asigurarea calităţii corespunzătoare a serviciului la preturi suportabile pentru consumatori”, spune fostul viceprimar al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco.

Acesta crede că pentru a putea funcţiona, Calorgal ar trebui să aibă un buget de salarii şi de investiţii de minim 500.000 de euro pe lună (presupunând că ar activa cu doar 500 de angajaţi şi ar face reparaţiile şi investiţiile minim necesare). La acestea trebuie adăugat un buget necesar utilării complete a sediului, în condiţiile în care toate bunurile falimentarului Apaterm vor fi scoase la licitaţie. Astfel, doar pentru a-şi desfăşura activitatea la un nivel minim Calorgal ar avea nevoie de un buget estimat pentru 2015 de cel puţin 5 milioane de euro. 

Ca fapt divers, societatea a funcţionat în 2012 cu 4 angajaţi şi a avut 2.892 de lei datorii iar în 2013 a avut un singur angajat şi a încheiat anul cu 57.089 lei datorii. Aşadar o firmă, care nu e în stare să obţină profit cu un singur angajat, se va îngriji de termoficarea oraşului, de destinele a peste 60.000 de beneficiari şi va avea în grijă un buget de zeci de milioane de lei?

„După cum arătam şi în urmă cu doi ani, în conducerea Calorgal au fost numite trei persoane, după cum urmează: Silviu Bacalum (33 de ani la momentul numirii) – administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie; Ionuţ – Florin Pucheanu (31 de ani la momentul numirii) – administrator şi membru al Consiliului de Administraţie; Mircea Ispas (51 de ani la momentul numirii) – administrator şi membru al Consiliului de Administraţie. Dacă în ceea ce-l priveşte pe Mircea Ispas nu poate fi contestată vasta sa experienţă în domeniul termoficării, aş dori să ne explice primarul Marius Stan care au fost criteriile după care au fost numiţi ceilalţi doi administratori? În condiţiile în care experienţa lor în domeniu nu există, se poate vorbi doar de politizarea conducerii Calorgal. Principala calitate pe care o aveau Pucheanu (membru PSD) şi Bacalum (membru PNL) era cea de consilieri ai primarului, nu şi de experţi în domeniu”, spune Ciumacenco.

„Vom analiza în următoarele zile soluţia cea mai bună pentru a continua distribuţia de energie termică către populaţie. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru. Aşa cum am mai spus, abonaţii vor putea să încheie convenţii individuale de plată pentru energia termică. În aceste condiţii, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari, ci ajung direct la furnizorul de servicii şi astfel se îmbunătăţeşte gradul de colectare. Nu este exclusă din discuţie nici ipoteza preluării de către CET a distribuţiei”, spune la rândul lui Marius Stan, primarul Galaţiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite