TANCRAD, firma de casă a politicienilor Gheorghe Bunea Stancu şi Eugen Chebac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TANCRAD era în permanenţă abonată la banul public. Foto: Adevărul
TANCRAD era în permanenţă abonată la banul public. Foto: Adevărul

În 2013, TANCRAD a încheiat 10 contracte cu statul. Valoarea totală a acestora se ridică la suma de 56 de milioane de lei. Adică peste 13 milioane de euro. În total, TANCRAD ar fi luat de la cele două administraţii locale în ultimii patru ani, în jur de 87 de milioane de euro.

Una dintre firmele incluse pe lista procurorilor DNA Galaţi în cazul „Bunea Stancu" este TANCRAD SRL, administrată de Cristian Cătălin Stătic. Cine susţine de fapt această firmă şi şi cum a reuşit să-şi construiască afacerile doar pe seama statului sunt chestiuni uşor de înţeles numai dacă spunem că vorbim de o firmă de casă a PSD-ului. Din 2007 şi până în prezent, compania a avut contracte cu statul de aproape 600 de milioane de lei. 

TANCRAD este „firma de casă" a fostului preşedinte de CJ Galaţi, Eugen Chebac, în prezent deputat UNPR, şi a preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Numai în 2013, firma a avut 10 contracte cu cele două consilii judeţene. S-a ocupat de reabilitat parcuri de joacă, a deszăpezit drumurile din Galaţi, aducând astfel la sapă de lemn societatea judeţeană de drumuri şi poduri, a reabilitat drumuri, iar de multe ori a făcut-o prost. 

Presa locală din judeţele Galaţi şi Brăila a calculat că numai în ultimii patru ani, firma a luat de la stat 87 de milioane de euro. Scandaluri au fost, cel mai mare fiind cel în care patronul firmei a fost acuzat de înşelăciune, dar a fost scos de naşul său, procuror general al Parchetului din Galaţi la acea vreme, Dinu Gâlcă.

„Patronul firmei de construcţii este finul fostului procuror general al Parchetului de la Galaţi, Dinu Gâlcă. Acesta a încetat din viaţă. DNA l-a acuzat pe Gâlcă de trafic de influenţă, şantaj şi fals în declaraţii. Procurorii DNA au săpus atunci că procurorul general de la Galaţi a avut discuţii cu omologul său de la Timişoara, Vasile Bâc, căruia i-a cerut să verifice un dosar în care era cercetat finul său, Cristian Stăncic. Patronul TANCARD era cercetat pentru înşelăciune. În final, acesta a scăpat de acuzaţii dar naşul Gâlcă - procurorul, a fost trimis în judecată”, se arată într-un material publicat pe realitatea.net.

Procurorii DNA Galaţi spun că procedurile erau asemănătoare la toate licitaţiile. Comisiile de evaluare, numite de însuşi Gheorghe Bunea Stancu descalificau toate firmele care se aflau în competiţie cu TANCRAD, invocând diverse motive, ba că nu respectă conditiile de mediu, ba că au puţine utilaje, chiar daca acestea aveau preţul mai mic. În multe cazuri, atât în Galaţi cât şi în Brăila, lucrările au fost de proastă calitate, iar după câteva luni au fost încheiate contracte de reabilitare, deşi erau încă în garanţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite