SMURD cerşeşte-n poartă la asociaţia care-i poartă numele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţie SMURD Foto: Marius Mototolea
Intervenţie SMURD Foto: Marius Mototolea

Asociaţia SMURD Galaţi a refuzat să primească două cereri ale SMURD Galaţi, pentru repararea maşinii cu care se goneşte la cazuri şi cumpărarea de uniforme de iarnă. Coordonatorul SMURD este nemulţumit de sprijinul acestei asociaţii.

Oamenii în uniforme roşii de la SMURD sunt priviţi de-o ţară întreagă cu respect şi recunoştinţă pentru profesionalismul, curajul şi uneori pentru eroismul lor.

„Nu ne iubeşte chiar toată lumea”, mi-a spus cu o notă de tristeţe în glas unul dintre asistenţii medicali care şi-a petrecut Revelionul la datorie, în binecunoscuta uniformă roşie. Replica a venit după ce, cu câteva minute înainte de intrarea în 2013, i-am urat lui şi colegilor săi aflaţi la locul de muncă: „La mulţi ani! din partea celor  care ştiu că, în clipele de mare cumpănă, pot conta pe SMURD”.

Iniţial, am crezut că afirmaţia asistentului medical a fost determinată de vreun gând supărător legat de viaţa personală, dar, din păcate, avea dreptate.

SMURD, „cu sărumana” la Asociaţia SMURD

În luna decembrie, autoturismul Skoda de la SMURD, aşa numita „maşină de medic”, dotată cu echipament medical de reanimare, cea care goneşte şi ajunge prima la cazuri, a fost supusă verificării tehnice periodice. Inginerul care a efectuat testele a semnalat faptul că anumite piese esenţiale pentru siguranţa celor care aleargă la intervenţii, trebuie înlocuite, fiind uzate.

„Din acest motiv, am redactat o cerere, adresată Asociaţiei SMURD Galaţi, prin care solicit alocarea banilor necesari pentru reparaţiile recomandate la ITP. De asemenea, am mai scris o cerere prin care solicit finanţare pentru echiparea cu uniforme groase a personalului SMURD. Sunt paramedici care n-au, nici în ziua de azi, echipament de lucru pentru condiţii de iarnă. Unii au primit în urmă cinci ani, iar alţii, cu trei ani. Oricum, cei care au, au un singur rând şi e cam greu cu spălarea uniformelor. În atari condiţii, nu putem fi mulţumiţi de sprijinul pe care ni-l acordă Asociaţia SMURD Galaţi”, ne-a declarat doctorul Angel Trifan, medicul coordonator UPU-SMURD Galaţi.

Pentru gălăţenii care nu ştiu, Asociaţia SMURD Galaţi - de la care coordonatorul UPU-SMURD a cerut banii pentru reparaţii şi uniforme de iarnă - a fost înfiinţată în 2006 cu scopul declarat de a sprijini funcţionarea şi dezvoltarea Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare, în judeţul nostru. La fiecare campanie „2% pentru SMURD”, în loc să redirecţioneze acest procent din impozitul lor pe venit, laolaltă cu ceilalţi contribuabili din ţară, în contul Fundaţiei pentru SMURD, gălăţenii au donat în contul Asociaţiei SMURD Galaţi. Cei mai mulţi făcând confuzie între cele două ONG-uri.

Sloganul campaniei locale „2% pentru SMURD”, singura derulată în paralel cu cea realizată la nivel naţional, este:
 „24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, SMURD vă este alături. Acum avem nevoie ca dumneavoatra să ne fiţi alături. Redirecţionaţi 2% din impozitul plătit la stat către Asociaţia SMURD Galaţi. Ajutaţi-ne să vă ajutăm!”  

„Foarte frumos!”, am putea exclama, dacă n-am fi avut prea multe ocazii de a scrie despre faptul că Asociaţia SMURD Galaţi scoate cu o zgârcenie absolut remarcabilă banii cuveniţi acoperirii nevoilor curente ale SMURD. Şi din păcate, noul an n-a adus o schimbare a acestei atitutidini.

Lipsă de competenţă sau de altceva ?

„L-am rugat unul dintre paramedici să ducă, la sediul Asociaţiei SMURD, factura de la verificarea tehnică a maşinii, precum şi cele două cereri. Factura a fost acceptată, dar cele două cereri, pentru reparaţii şi echipament, nu. Am înţeles că secretara a pretextat că nu are competenţa să le primească şi că nu avea la dispoziţie registrul pentru a le înregistra.”, ne-a declarat doctorul Trifan.

Prin urmare, în loc de „Ajutaţi-ne să vă ajutăm!” (sloganului campaniei de colectare a fondurilor), refuz şi umilinţă pentru paramedicul care a făcut oficiile de curier (un om care a contribuit la salvarea multor vieţi). De asemenea, de umilinţă au avut parte şi colegii săi, care au nevoie de o maşină în bună condiţie tehnică şi de uniforme care să-i protejeze de ger pe şoselele din câmp unde resuscitează chiar şi atunci când viscoleşte. Umilinţă nemeritată şi pentru că mii de gălăţeni au ales să contribuie pentru ca oameniilor de la SMURD să nu le lipsească cele necesare muncii lor atât de speciale şi importante pentru societate.

Unde sunt banii din impozitele dumneavoastră?

Da, este adevărat o că parte din banii adunaţi în conturile Asociaţiei au fost cheltuiţi pentru amenajarea sediului SMURD de la Tg Bujor (pentru care se puteau găsi şi alte surse de finanţare). Şi legat de asta, reţine atenţia o afirmaţie mai veche a directorului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică: „SMURD face solicitări pentru că au tot de felul de necesităţi şi nu se rezolvă nimic. Nu are nimeni idée ce se întâmplă cu aceşti bani (colectaţi în conturile Asociaţiei n.red.) Care este destinatia lor, când SMURD-ul are nevoie de atâtea şi nu se cumpără mai nimic? La un moment dat, aveau în plan să cumpere pentru Tg. Bujor televizoare, deşi medicii n-au echipamente”.

Am încercat să luăm legătura cu Vasile Curduman, preşedintele Asociaţiei SMURD Galaţi (ca şi în alte dăţi în care am mai scris despre nevoile SMURD) pentru a-i obţine punctul de vedere legat de această ultimă nemulţumire a personalului de la SMURD, dar, la nici unul din cele două numere de telefon indicate pe site-ul organizaţiei nu ni s-a răspuns.

În atare situaţie, personalul SMURD Galaţi cere public  Asociaţiei - care i-a împrumutat numele pentru a-i oferi sprijin -  să facă publice (pe site) sumele pe care le-a colectat (prin campaniile 2% pentru SMURD) de la înfiinţare şi până în prezent, dobânzile acumulate la depozitele bancare astfel constituite şi sumele cheltuite în folosul Serviciului Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare.

Pe site-ul asociaţiei, despre destinaţia banilor colectaţi, se afirmă: „Resursele financiare ale asociaţiei sunt folosite exclusiv pentru îndeplinirea scopului şi realizarea obiectivelor asociaţiei, pentru cheltuieli de funcţionare, chirii, acoperirea cheltuielilor pentru realizarea bazei tehnico-materiale de specialitate, achiziţionarea de echipamente, pentru cheltuieli cu abonamente la publicaţii de specialitate (?! n.red), pentru salarizarea personalului administrativ angajat, cât şi alte cheltuieli ce decurg din funcţionarea asociaţiei”. Ca fapt divers, ONG-ul naţional al SMURD, „Fundaţia pentru SMURD”, nu are angajaţi, ci doar voluntari.

Raportul de inspecţie fiscală, postat pe site, nu oferă informaţii despre valoarea sumelor colectate prin campaniile 2% şi nici despre principalele destinaţii ale acestora. Pe cine interesează dacă şi câtă CAS a fost virată pentru salariaţii Asociaţiei?  În locul acestui raport, se impune postarea bilanţului de venituri şi cheltuieli.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite