Scandalul dezinfectanţilor. Bacalbaşa: „SRI nu mi-a transmis nicio informare cu privire la problemele din spitale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Nicolae Bacalbaşa spune că cel puţin în ultimii patru ani, de când conduce Consiliul Judeţului Galaţi, nu îşi aminteşte să fi văzut fie şi doar o informare de la SRI pe această temă. Între timp, dezinfectanţii Hexi Pharma sunt folosiţi în continuare într-un spital din Galaţi „pentru că nu există alternative şi nici dovezi că ar fi neconformi”. DSP Galaţi spune că atât timp cât legislaţia nu este modernizată lucrurile nu se vor rezolva.

Scandalul dezinfectanţilor din spitale continuuă, pe fondul indeciziei responsabililor din Sănătate. Rezultatele anchetei privind calitatea şi eficienţa dezinfectanţilor folosiţi în unităţile medicale (şi nu vorbim aici doar de produsele Hexi Pharma, ci de toate produsele existente) se lasă aşteptate, iar disputa legată de faptul că în România nu există niciun laborator specializat în controlul biocidelor ridică noi semne de întrebare.

Voci din zona medicală, care doresc deocamdată să-ţi păstreze anonimatul, spun că există mari îndoieli cu privire la modul cum îşi face datoria  Comisia Naţională pentru Acreditarea Biocidelor.

„Uitaţi-vă la ultimele informaţii pe tema asta. Multe dintre produsele care la noi sunt considerate ca fiind de mare eficienţă sunt catalogate ca fiind doar pentru uz casnic în ţări civilizate precum Germania sau Austria. Ceva este categoric în neregulă. Şi nu la nemţi, la noi”, ne-a declarat un medic din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

De altfel, o declaraţie similară a dat, pentru www.tolo.ro, şi un medic epidemiolog din structurile SRI, care acuză dezastrul din sistem în ceea ce priveşte dezinfectanţii.

„Sunt foarte multe. Să dăm oamenilor un exemplu. În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să foloseşti dezinfectanţi medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Naţională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanţii nu le trec în realitate! Şi aşa ajungem să spălăm instrumentarul de operaţie sau saloanele de ATI cu substanţe care nu sunt conforme. Şi care nu-şi fac, normal, efectul”, a declarat medicul.

Bacalbaşa: „Eu nu am primit nimic de la SRI”

Deşi Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declarat oficial că în ultimii cinci ani a făcut numeroase informări cu privire la problemele cu dezinfectanţii din spitale (documente care ar fi ajuns la Preşedintele ţării, la Guvern, la prefecturi şi la consiliile judeţene), medicul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi, spune că nu este adevărat.

„Eu nu am primit nicio astfel de informare. Cel puţin în cei patru ani ai mandatului meu, nu a ajuns la mine vreo informare de la SRI cu privire la dezinfectanţii din spitale”, a declarat Bacalbaşa.

Nu este, deocamdată, clar dacă astfel de informări au fost furnizate Prefecturii, dat fiind că instituţia amintită a invocat faptul că nu poate divulga conţinutul corespondenţei cu SRI.

Între timp, produsele Hexi Pharma rămân în uz

Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a recomandat să se evite momentan  folosirea produselor HexiPharma , amintitele produse nu au fost retrase din spitale. Ba chiar există un spital din Galaţi care le foloseşte în continuare pe cele care nu au fost declarate ca fiind neconforme.

„Au fost înlocuite două dintre produsele de la HexyPharma, cu alte produse care sunt conforme, cu indicaţiile pe care le-am primit în videoconferinţa care a avut loc vineri. Celelalte produse nu le-am înlocuit deocamdată, pentru că nu avem alternativă şi nici indicaţie să nu folosim nimic, decât să folosim acele produse. Mai avem şi alte produse ale firmei în cauză, dar pe care le folosim pentru că nu au fost dintre cele la care nu au fost probele neconforme”, a declarat dr. Geta Badiu, director medical la Spitalul de Pediatrie „Sf. Apostol Ioan”.

În schimb, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, se folosesc doar produse de la alţi producători, după cum declară conducerea unităţii medicale.

„Ministerul Sănătăţii ne-a recomandat că e bine, acolo unde avem alternative, să folosim alternative, până la elucidarea situaţiei. Din fericire, nu e nicio problemă, avem substanţe de rezervă, pe care le folosim la momentul acesta”, a declarat dr. Mihaela Debita – manager Spitalul de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

DSP Galaţi: „Problema este şi în legislaţie”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, prin purtătorul de cuvânt dr Valentin Boldea, spune că o mare problemă este şi aceea că nu există o procedură standard privind dezinfectanţii.

„Din punctul meu de vedere, această problemă ţine mai mult de neactualizarea procedurilor de dezinfecţie - legislaţia fiind din anul 1980, precum şi de procedurile de control ale eficienţei dezinfecţiei. Trebuie să existe o procedură standard, aplicabilă în toate unităţile medicale. Nu este suficient să spun că am dezinfectat şi trebuie să stropesc cu pompa, ci să ştiu unde anume să fac acest lucru şi să am o metodologie de control a eficienţei dezinfecţiei”, a declarat dr Boldea.

„Degeaba dăm cu dezinfectant şi avem cel mai performant produs atâta timp cât nu se respectă şi celelalte norme de prevenire a contaminării suprafeţelor. Nu este suficient să dau zilnic cu substanţe dezinfectante într-un spital, atâta timp cât pacientul iese cu papucii din secţie şi se duce în parc, iar aparţinătorii intră în secţia de ATI fără echipament corespunzător de protecţie. Să nu uităm că în anul 2015, la Spitalul de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» au fost înregistrate 270 de cazuri de infecţii nosocomiale”, a mai declarat dr. Valentin Boldea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite