România „modernă“: cum trăiesc în beznă, de 15 zile, mii de români, pentru că avariile la reţelele electrice încă nu au fost reparate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exasperaţi, locuitorii din Tg. Bujor au pus mâna să repare ei avariile la reţea FOTO Laurenţiu Gâdei
Exasperaţi, locuitorii din Tg. Bujor au pus mâna să repare ei avariile la reţea FOTO Laurenţiu Gâdei

Situaţia a determinat reacţii furioase din partea clienţilor Electrica, a primarilor comunelor afectate, dar şi din partea prefectului judeţului Galaţi, care somează compania de distribuţie a energiei să respecte contractele încheiate cu consumatorii.

„Viscolul de o zi”, cum au rămas în mintea oamenilor fenomenele periculoase din 19-20 aprilie 2017, a arătat că pe zona furnizării de energie electrică (şi de servicii conexe şi dependente de curent) în judeţul Galaţi sunt probleme deosebit de grave.

Vineri, 5 mai 2017, la 15 zile de la producerea fenomenelor care au lăsat în beznă trei sferturi din localităţile judeţului Galaţi, avariile nu erau încă în totalitate rezolvate, ceea ce înseamnă că încă mai există oameni care nu au energie electrică de mai bine de două săptămâni.

Potrivit informaţiilor transmise de Electrica Distribuţie, ar fi vorba despre 750 de gospodării încă nealimentate, adică de aproape două mii de oameni în total, dacă ţinem cont că, statistic, în fiecare gospodărie din România trăiesc în medie 2,2 persoane.

Prefectul a somat Electrica să rezolve

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, şi-a exprimat profunda nemulţumirea în legătură cu modul în care Electrica Distribuţie acţionează pentru a remedia avariile produse la reţeaua electrică de către fenomenele meteorologice extreme din perioada 19-21 aprilie 2017, care au perturbat activitatea socio-economică din judeţul Galaţi

Totul pleacă, evident, de la faptul că astăzi, 4 mai 2017, încă sunt numeroase gospodării şi societăţi comerciale din judeţul Galaţi care nu au în continuare curent electric, deşi au trecut peste două săptămâni de la evenimente.

„Îmi exprim profunda nemulţumire şi îngrijorare cu privire la modul în care a acţionat societatea Electrica la remedierea avariilor produse de  fenomenele meteorologice de acum două săptămâni. Joi, 4 mai, în judeţul Galaţi încă se înregistrează probleme în peste 50 de localităţi, sunt sute de locuinţe, sunt ferme de animale care încă nu au alimentare cu energie, încă avem stâlpi căzuţi, iar acolo unde au fost înlocuiţi, în multe zone, lipseşte branşamentul la reţea”, declară prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu.

Electrica ripostează

La scurt timp după ce prefectul a somat Electrica să rezolvea avariile la reţea din cele 50 de localităţi (un sfert din totalul aşezărilor din judeţul Galaţi) unde în continuare sunt probleme, Electrica Distribuţie a reacţionat cu un comunicat.

„Vă informăm că prin mobilizarea echipelor Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, Electrica Serv, precum şi ale contractorilor din toată ţara, distribuţia cu energie electrică a consumatorilor din judeţul Galaţi a fost reluată. În acest moment, un număr limitat de utilizatori mai sunt nealimentaţi temporar din cauza lucrărilor de remediere în soluţie definitivă a reţelei afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile”, se afirmă în comunicat.

De asemenea, Electrica explică faptul că din totalul de 85.000 de consumatori afectaţi iniţial, pe 4 mai 2017, la ora 15.00, mai erau aproximativ 750 de abonaţi nealimentaţi, dispersaţi în mai multe localităţi, motivat de asigurarea condiţiilor de lucru a echipelor de intervenţii şi reparaţii care lucrează în instalaţii.

Echipă Electrica la lucru FOTO Facebook Laurenţiu Gâdei

Echipă Electrica la lucru FOTO Facebook Laurenţiu Gâdei

„Sucursala Galaţi are la această oră pe teren 284 de specialişti, organizaţi în 46 de echipe, care acţionează non-stop pentru remedierea tuturor defecţiunilor. În reţeaua de medie tensiune au fost rupţi 450 de stâlpi, iar până acum s-au plantat deja peste 350 de stâlpi. Lucrările de remediere continua şi la instalaţiile de joasă tensiune până la aducerea reţelei la schema normală de funcţionare. Din totalul de 500 de stâlpi de joasă tensiune rupţi au fost înlocuiţi prin eforturi susţinute, peste 300, fiind în aceelaşi timp asigurate condiţii temporare de alimentare cu energie electrică”, a mai precizat Electrica.

Informaţiile venite din teritoriu, de la primari şi de la consumatori, indică faptul că problemele cu alimentarea cu energie electrică sunt ceva mai complicate, iar numărul de consumatori afectaţi este ceva mai mare, undeva la dublu sau chiar triplu.

De altfel, trezeşte suspiciuni inclusiv faptul că cei 300 de stâlpi rupţi şi care încă n-au fost înlocuiţi (100 sunt pe reţeau de medie tensiune şi 200 pe cea de joasă tensiune) afectează numai 750 de locuinţe (o medie de doi consumatori şi un pci pe fiecare stâlp), deşi ei înseamnă circa 30% din numărul total de stâlpi rupţi (cu 85.000 de oameni afectaţi).

Oamenii sunt realmente revoltaţi

Situaţia fără precedent în ultimii 60 de ani (nimeni nu-şi aminteşte de avarii care să ţină 15 zile, chiar dacă în intervalul menţionat au fost ierni foarte grele, cu viscol ce a ţinut 7-8 zile la rînd, nu doar o zi) i-a determinat pe clienţii nemulţumiţi ai Electrica să spună vorbe dure despre furnizor şi să aemninţe compania cu procesul.

Reţelele de socializare au fost pline de zeci de mii de mesaje furioase, din parte unor oameni lăsaţi în beznă fără ca măcar să le spunăcineva cât va mai dura calvarul. Multora, pe fondul faptului că vremea s-a încălzit, li s-a stricat rezerva de alimente din congelatoare, fabricile de lactate şi fermele au avut şi ele de suferit din cauză că instalaţiile frigorifice, de ventilaţie şi de hrănire n-au mai funcţionat. De asemenea, pierderi mari au înregistrat şi comercianţii de alimente, dar şi fermele avicole şi cele pentru producţia legumelor în sere şi solarii.

Stâlp rupt la Tg Bujor judeţul Galaţi FOTO facebook/Laurenţiu Gâdei

Stâlp rupt la Tg Bujor judeţul Galaţi FOTO facebook/Laurenţiu Gâdei

Deloc lipsit de importanţă este şi faptul că în cel puţin 40 de localităţi oprirea curentului a venit „la pachet” cu oprirea apei potabile, dat fiind că la nivel local nu au existat generatoare care să alimenteze pompele şi staţiile de tratare.

Comentariile oamenilor merg de la strigătul de disperare la analiza pertinentă a cauzelor (punând accent pe faptul că Electrica a renunţat, în ultimii 7-8 ani, la foarte mulţi angajaţi, de aceea nici nu a reuşit să facă faţă avariilor), după cum puteţi citi în exemplele de mai jos.

Stanciu Viorica: „Să le fie ruşine celor de la Electrica! Stau şi acum cablurile atârnate pe casă şi trebuie să treci pe sub ele ca să ieşi din curte după mai bine de o săptămână nu au venit macar să evalueze situaţia.Ruţine!!!!”.

Nelutzu Bercea: „Dacă se uita cineva atent la stâlpii rupţi, se observă că aceştia nu conţin armătura de fier, ci doar nişte sârme răsucite. Stâlpii nu ar trebui să se rupă dacă erau de calitate, că nu a trecut uraganul Katrina. Pe lângă faptul că cei de la Electrica au restructurat posturile şi au rămas puţini, cea mai mare anomalie este că au dat afară şi casierele, de am ajuns să plătim facturile pe la diverse instituţii şi magazine. Probabil nu mai au nevoie de bani”.

Radu Ştefan: „Mi s-au stricat un porc şi un viţel întregi la congelator. Să-i ia naiba de furnizori de curent. O să-mi cumpăr un generator şi mă debranşez de la ei, că şi aşa îşi bat joc de noi. Plăteşte cineva paguba? Bunica! Că dacă stricam eu ceva la Electrica mă şi arestau, aşa nu le pasă de oameni”.

Stâlp rupt la Tg Bujor judeţul Galaţi FOTO facebook/Laurenţiu Gâdei

Stâlp rupt la Tg Bujor judeţul Galaţi FOTO facebook/Laurenţiu Gâdei

Mihai Satmare: „Minciună sfruntată acum, 23.04.2017, ora 19.00, anunţă la PRO Tv că, până marţi 25.04.2017 toate localităţile din judeţ vor fi alimentate cu energie electrică. RUŞINE! Nici măcar constatari în teren nu s-au făcut din partea celor responsabili (conform contractelor - Electrica, RDS Rcs s.a.). Azi sat Stoicani com.Foltesti - stâlpi rupţi cabluri la pământ, ca după război. Chiar dacă treci contractul la RDS-RCS ori alt furnizor, TRANSPORTUL (reţeaua - stâlpii - posturile de transformare) sunt tot ale ELECTRICA, deci MONOPOL - trebuie rezolvat altfel (în instanţă )”.

Popa Maria: „Am stat la lampa cu gaz zece zile, ca acum 100 de ani. Mai mare ruşinea. Să nu poţi repara doi stâlpi în zece zile. La Electrica trebuie trimis DNA-ul să vadă cum se cheltuiesc banii, ce se întâmplă, cum se respectă contractele, ci pune mâna pe bani”.


Viaţa la lumânare FOTO Viorel Dumbravă

Viaţa la lumânare FOTO Viorel Dumbravă

Bosneaga Viorica: „Până acum, dacă eram o ţară normală şi civilizată, erau stâlpii de mult montaţi şi redeschis curentul. Aşa ceva numai în România se poate întâmpla”.

George G. Buruiana: „Vremea rea este prea puţin răspunzatoare de această criză. De vină este reţeaua electrică învechită, gandiţi-vă că după 89 nu s-a mai făcut nicio investiţie în reţeaua de furnizare a energiei electrice la nivel naţional. Singura investiţie a fost privatizarea companiei de stat către firma italiană ENEL, care ca orice multinaţională,  caută doar profitul propriu, fără nicio investiţie. Când plătiţi facturile la curent, citiţi acolo cui plătiţi şi trageţi pe ei la răspundere”.

Unul dintre cei mai supăraţi primari (dat fiind şi faptul că în localitatea condusă de le au fost unele dintre cele mai grave probleme cu curentul) este primarul del la Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei.

Acesta l-a interpelat chiar şi pe premierul Sorin Grideanu cu privire la lipsa de eficienţă a Electrica, scoţând la iveală un amănunt foarte important: nu angajaţii sunt vinovaţi, căci aceştia au munict şi câte 18 ore pe zi, ci compania, care are un număr mult prea mic de salariaţi, total insuficient pentru a putea face faţă.

„Cum să nu fii nervos? Cum să fii eficient? În anul 2000 la Electrica Tg.Bujor lucrau 39 muncitori. Acum sunt doar 9. Pentru profituri maxime în detrimentul eficienţei! Chiar dacă dezastrele sunt rare, când se întamplă, rezolvarea lor este aşa cum constatăm cu toţii. Lucrătorii rămaşi lucreaza la remediere primesc şi sprijin, dar au foarte multe localităţi în deservire. Nu fac faţă!. Eu nu caut să stabilesc vinovaţi, eu vă prezint o realitate”, a rezumat primarul sistuaţia catastrofală petrecută în ultimele două săptămâni.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite