Proprietate publică jefuită. O livadă de la marginea Galaţiului a ajuns lemne de foc după ce terenul a intrat în vizorul samsarilor imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantaţia de pomi a fost lăsată în mod intenţionat să se distrugă, pentru ca terenul asttfel eliberat să poată intra în circuitul civil, mai ales că la el râvnesc mai mulţi posesori de drepturi litigioase. Valoarea terenului, aflat la un kilometru de Galaţi şi având toate utilităţile, este între 3,8 şi 6.5 milioane de euro.

Caz revoltător la Galaţi. O livadă aparţinând Agenţiei Domeniilor Statului a fost lăsată de în paragină şi, în cele din urmă, a căzut sub securile hoţilor de lemne. Situaţia este cu atât mai iritantă cu cât, din ceea ce spun specialiştii în horticultură, pomii nu erau compromişi şi mai putea asigura roade mulţi ani de aici înainte.

Livada de pruni, meri, vişini şi gutui (care are o valoare de înlocuire de circa un milion de euro, fără a socoti aici valoarea terenului) se află la nici un kilometru de oraşul Galaţi şi a fost în administrarea societăţii Seromgal SA, care până prin 1994 a fost cel mai mare producător de fructe, flori, legume de seră şi conserve din legume şi fructe din judeţ.

Privatizată cu salariaţii (prin MEBO), societatea nu a primit în proprietate decât clădirile şi utilajele, în vreme ce terenurile şi plantaţiile de pomi şi viţă de vie au rămas în proprietatea statului, care a concesionat Seromgal SA respectivele suprafeţe (aproape 400 de hectare, cu totul).

Din păcate, managementul privat al societăţii a fost unul cât de poate de prost, iar în scurt timp Seromgal a intrat în insolvenţă, fiind declanşat un lung proces de reorganizare, în urma căreia firma s-a salvat. „Salvarea” este însă doar un fel de-a spune, căci s-au pierdut toate locurile de muncă, fabrica de conserve a fost demolată, serele au fost abandonate şi s-au distrus, iar plantaţiile de pomi şi de vie, lăsate în semi-paragină, s-au depreciat.

Seromgal

În urmă cu câţiva ani, societatea a renunţat de altfel la contractul de arendă cu Agenţia Domeniilor Statului, instituţie care nu a mai reuşit (ori n-a mai vrut) să găsească un alt arendaş. Mai mult decât atât, nu s-a gândit nici măcar să asigure paza livezii.

Miza imobiliară, mai tare decât interesul public

În acest moment, livada nu mai aduce statului niciun folos. Producţia de fructe este zero. Spre grăitoare comparaţie, în 1993 aici se producea în total 1.800 de tone de fructe, adică circa 6 kilograme pentru fiecare locuitor al oraşului.

De asemenea, se produceau peste 3.000 de tone de legume şi aproape 3 milioane de fire de flori. Producţia de conserve era şi ea de circa 200 de tone pe an. Erau peste 300 de angajaţi, cei mai mulţi specializaţi.

Partea interesantă este, însă, că există informaţii că distrugerea plantaţiilor de pomi şi viţă de vie nu este însă chiar întâmplătoare. Situat la nici un kilometru de oraş, terenul respectiv (plantaţiile ocupă circa 130 de hectare, restul este arabil) a intrat în urmă cu 12 ani în intravilanul municipiului Galaţi, are acces la toate utilităţile (apă, energie electrică, gaze, canalizare, străzi), deci are un potenţial imobiliar deloc de neglijat.

De altfel, terenurile învecinate se vând cu 30-50 de euro metrul pătrat, ceea ce conferă terenului amintit o valoare foarte mare: între 3,8 şi 6,5 milioane de euro (în funcţie de fluctuaţiile pieţei).

Nu este de mirare, aşadar, că terenul a fost şi este ţinta mai multor tentative de retrocedare (pe dosare de drepturi litigioase, cu schimbare de amplasament), însă existenţa livezii a blocat lucrurile căci, potrivit legii, plantaţiile de pomi au un statut special.

Aşa că soluţia cea mai la îndemână a fost distrugerea investiţiei, pentru a se da undă verde retrocedării. La acest lucru au pus umărul, evident, cei de la ADS, care n-au făcut nici cel mai mic demers pentru a întreţine sau păzi livada, „ajutaţi” fiind în opera de distrugere şi de amatorii de lemne de foc gratuite.

Seromgal

La data când citiţi acest articol, mai bine de 70% din livadă a dispărut sub securile hoţilor de lemne. Nu mai departe decât în week-end-ul trecut, jandarmii au depistat la livadă trei tineri cu un camion şi cu drujbe, care tăiau pomii pentru a-i vinde ca lemne de foc în comunele din apropierea Galaţiului.

Seromgal

La domiciliul unuia dintre „afaceriştii” de ocazie s-a descoperit un adevărat depozit de lemn, care a fost confiscat. Din păcate, pomii nu mai pot fi înviaţi însă, iar ceea ce s-a distrus rămâne distrus.

Astfel de incidente au loc de mai multe ori pe săptămână, însă, suspect, acest lucru nu a dat de gândit instituţiei publice care are plantaţia în administrare.

Seromgal

Poate că DNA ar trebui să se autosesizeze

Având în vedere cele consemnate mai înainte, considerăm că intervenţia organelor de cercetare penală este mai mult decât necesară, căci aveam de-a face cu un mecanism bine pus la punct (deşi pare întâmplător) de distrugere a proprietăţii publice.

Iar cum miza este de ordinul milioanelor de euro, iar în joc sunt implicate instituţii publice, dar şi persoane care deja sunt cercetate pentru „manevre imobiliare” similare, poate că DNA Galaţi ar trebui să arate că-i pasă de respectarea legilor şi în judeţul unde-şi are sediul, nu doar prin judeţele învecinate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite