Primarul Galaţiului chestionează locuitorii oraşului pe Facebook: „Vreţi încălzire centralizată sau centrale?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ionuţ Pucheanu FOTO Adevărul
Primarul Ionuţ Pucheanu FOTO Adevărul

Edilul Ionuţ Pucheanu spune că ar vrea să ştie ce ar trebuie să facă Primăria în viitor, dat fiind că actualul sistem de distribuţie a agentului termic a ajuns o povară pentru oraş, pe fondul neplăţii facturilor şi a pierderilor uriaşe din reţea.

Primarul municipiului Galaţi, social-democratul Ionuţ Pucheanu a anunţat că municipalitatea a ajuns la fundul sacului în ceea ce priveşte subvenţionarea căldurii furnizate locuitorilor oraşului. 

Edilul a arătat că s-a ajuns la situaţia de neacceptat ca oraşul să suporte cheltuieli de peste 12 milioane de euro anual pentru a ţine în funcţiune sistemul centralizat la care mai sunt branşaţi mai puţin de o treime dintre gălăţeni. 

„Este momentul să luam o decizie în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic în sistem centralizat. An de an gălăţenii au scos din buzunar aproximativ 12 milioane de euro pentru menţinerea acestui sistem şi de multe ori oamenii nu au avut confort”, a scris primarul pe contul lui de Facebook.

Ionuţ Pucheanu i-a invitat pe gălăţeni să-şi spună părerea, aducând în discuţie două opţiuni:

1. Să menţinem actualul sistem care va genera în continuare aceleaşi costuri plus altele noi (pentru modernizare), soluţie care presupune - în timp - aceleaşi neajunsuri corespunzătoare traiului la comun?

2. Acordarea unui ajutor financiar din partea Primăriei care să îi ajute pe cei racordaţi la sistemul centralizat să devină independenţi?

Controverse pe internet

Metoda aleasă de primar pentru a consulta populaţia a trezit reacţii pro şi contra, numeroşi gălăţeni salutând iniţiativa, dar existând şi voci care au apreciat că discuţia pe Facebook nu ar fi corectă, deoarece mulţi dintre consumatori nu ştiu să folosească internetul.

În ciuda acestor obiecţii, trebuie spus, totuşi, că o decizie în acest sens nu se va putea lua după consultarea declanşată de primar pe Facebook, dat fiind că aceasta are doar caracter informativ. De fapt, în situaţia în care se doreşte cu adevărat o decizie în privinţa încălzirii oraşului, legea este simplă: studiu de fezabilitate pentru a identifica soluţii tehnice şi financiare, apoi proiect de hotărâre de Consiliul Local pus în dezbatere publică şi, finalmente, votul CL. 

Revenind la fondul problemei, trebuie să spunem că marea majoritate a celor care au postat la invitaţia de dialog a primarului au fost pentru soluţia centralelor termice individuale.

Argumentele în favoarea soluţiei sunt, de altfel, absolut logice. Spre exemplu, pierderile din sistemul public de termoficare sunt uriaşe (aproape de 80% din agentul termic livrat), iar costurile de modernizare a acestuia sunt comparabile cu suma necesară pentru subvenţionarea cumpărării de centrale termice de apartament.

De asemenea, efortul financiar al bugetului local pentru a subvenţiona căldura aduce în discuţie şi inechitatea fiscală faţă de locuitorii oraşului. Mai exact 70% dintre locuitorii oraşului (care se încălzesc individual) plătesc impozite pentru a se subvenţiona încălzirea pentru restul de 30% dintre locuitori (cei branşaţi la sistemul centralizat).

Ce spun specialiştii şi statistica

Nu în ultimul rând, au fost deja lămurite şi controversele legate de poluare, pe pericol şi de capacitatea furnizorilor de gaze de a susţine un oraş încălzit individual. Iar concluziile specialiştilor sunt clare.

Un raport dat publicităţii de Ministerul Mediului, anul trecut, arată faptul că centrale cu condensare (generaţiile noi) poluează foarte puţin (cam 15% din cât poluează un autoturism de clasă medie), iar poluarea pe ansamblu - CET versus centrale individuale - este sensibil egală.

De asemenea, furnizorii de gaze şi de electricitate au arătat că pot asigura fără probleme funizarea în condiţii de consum şi contracte individuale la nivelul întregului oraş.

Cât priveşte eventualul pericol generat de centralele termice, o situaţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată că în ultimii cinci ani, la nivel naţional, au fost doar cinci accidente generate de exploatarea defectuoasă a unor centrale termice, adică un număr cu totul nesemnificativ dacă ţinem cont că în România sunt în funcţiune 1,1 milioane de centrale pe gaz.

Spre o corectă comparaţie, cele 5,4 milioane de aragaze deţinute de populaţie au generat, în acelaşi interval de timp, 517 accidente, având deci o rată de risc mai mare de 23 de ori (2.300%) în cazul aragazelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite