Primarii din Galaţi au rămas fără bani pentru reparaţiile la şcoli după ce au „tocat” bugetul pe creşterea lefurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 dintre cele 421 de şcoli din judeţ nu au autorizaţie de funcţionare din cauza stării jalnice. Dezamăgiţi de faptul că sălile de curs arată prost, părinţii de la o unitate şcolară unde s-au alocat circa 14 milioane de lei pentru reparaţii au „bombardat” instituţile responsabile cu sesizări. Insistenţa lor a dat roade, însă este o picătură într-un ocean de nepăsare şi minciună.

Deşi noul an şcolar bate la uşă, foarte multe dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt tocmai pregătite pentru a-i primi în condiţii decente pe elevi. Nu mai puţin de 27,6% dintre şcoli nu sunt autorizate (116 unităţi de învăţământ, mai exact), acestea însumând peste 500 de săli de clasă în care învaţă mii de copii.

Dacă în unele situaţii (mai ales din mediul rural, unde situaţia este dezastruoasă) primarii vorbesc despre lipsa fondurilor pentru reparaţii sau pentru investiţii, în alte locuri sunt bani, dar treaba se face de mântuială.

Un exemplu legat de cea din urmă situaţie l-am întâlnit la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu” din municipiul Galaţi, acolo unde a fost nevoie de intervenţia fermă a unui grup de părinţi pentru ca lucrurile să se facă aşa cum este normal să fie făcute.

Perseverenţa unor oameni nemulţumiţi

Cel care a pus în mişcare lucrurile se numeşte Nicolae Munteanu şi are copilul la amintita şcoală. Nemulţumit de modul cum s-au făcut reparaţiile la sala de clasă în care urmează să înveţe copilul său (mai ales că Primăria anunţase în luna iulie că la  Şcoala 28 se fac investiţii de circa 14 milioane de lei (trei milioane de euro), Nicolae Munteanu a trimis un memoriu primăriei, la care a ataşat şi fotografii cu starea jalnică a sălii.

Demersului lui i s-au alăturat şi alţi părinţi şi, deşi primarul Ionuţ Pucheanu a refuzat să-i primească pe oameni în audienţă (există bonuri de ordine care arată că s-au înregistrat în acest scop încă din luna mai), insistenţa acestora (mai ales prin promovarea situaţiei pe internet) a dat roade într-un final, aproape de sfârşitul lunii august.

„Au reuşit în sfârşit să aducă sala de clasă la un nivel decent. Vă mulţumim pentru că, în sfârşit, ne-aţi înţeles doleanţele”, a spus Nicolae Munteanu.

Dezastrul din şcolile rurale

Deşi a fost încununat de succes, demersul părinţilor de la Şcoala Gimanzială nr. 28 nu a rezolvat decât problema unei singure săli de clasă. Adică s-a dovedit o picătură într-un ocean de nepăsare şi de minciună. În judeţul Galaţi sunt 421 de unităţi şcolare (grădiniţe, gimnaziale şi licee), care au împreună peste 2.500 de săli de cursuri.

Ei bine, potrivit situaţiei prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) în urmă cu câteva zile, dintre cele 421 de şcoli, 116 (27,6%) au mari probleme cu obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Potrivit şefei ISJ, profesoara Mioara Enache, 92 dintre şcoli sunt neautorizate, alte 14 sunt parţial autorizate şi 10 sunt în curs de autorizare. Situaţia a fost prezentată de inspectorul şcolar general în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Din cele 92 de unităţi şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban (12, în municipiul Galaţi – 10 grădiniţe, Liceul Tehnologic „Sf. Ioan”  şi Palatul Copiilor Galaţi şi patru grădiniţe în Tecuci) şi 76 se află în mediul rural (45 sunt grădiniţe şi 31 sunt şcoli).

Cele mai multe dintre unităţile din mediul rural care nu au fost autorizate nu dispun de apă curentă sau apa a rezultat ca fiind nepotabilă al analiză. De asemenea, clădirile sunt într-o stare foarte prostă, mobilierul este distrus, au toaletele ca acum o sută de ani, adică în fundul curţii.

În cele mai multe cazuri, primarii localităţilor respective spun că nu au avut bani pentru reparaţii. Însă peste tot s-au găsit fonduri pentru majorarea lefurilor angajaţilor primăriei.

Cea mai rea situaţie este la Drăguşeni (primar Vintilă Dumitru – PSD), cu zece unităţi şcolare fără autorizaţie, urmată de Gohor (primar Gelu Sârghie PSD) şi Nicoreşti (primar Ionel Boghiu – PNL), cu câte cinci  şcoli neautorizate.

Câte patru şcoli fără drept de funcţionare după lege sunt la Fârţăneşti (primar Adrian Filote – PSD), La Smârdan (primar Costică Stroea – PSD), la Priponeşti (primar Lucian Borza – PSD), la Matca (primar Nelu Costea – PNL) şi la Bereşti-Meria (primar Victor Dorobăţ - PSD).

După cum au confirmat chiar unii dintre edilii menţionaţi, în comunele amintite s-au găsit fonduri pentru a majora salariile angajaţilor, însă pentru a rezolva problema şcolilor n-au mai fost bani.

Culmea este că chiar dacă nu întrunesc condiţiile stabilite de lege, toate aceste şcoli vor funcţiona şi în anul şcolar 2018/2019, pe baza unui tertip juridic: primarii vor da o declaraţie pe propria răspundere că vor rezolva problemele. În unele cazuri, cum este cel al grădiniţelor de la Drăguşeni, acest document – în fapt o mare minciună – este depus pentru al şaselea an consecutiv, fără ca investiţiile promise să fie realizate.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite