Preotul martir Constantin Varlam, omagiat în satul lui de baştină. Prigonit de comunişti, el a murit în pribegie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de pomenire a părintelui Varlam FOTO Daniel Lare
Slujba de pomenire a părintelui Varlam FOTO Daniel Lare

Părintele Constantin Varlam era născut în satul Fundeanu din judeţul Galaţi. Şi-a găsit sfârşitul la nici 50 de ani, în 1954, după ce a fost alungat din sat de autorităţile bolşevice. Soţia acestuia a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria.

Slujitorii şi credincioşii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au adus zilele trecute un omagiu preotului martir Constantin Varlam. Evenimentul a avut loc în localitatea de baştină a acestuia, satul Fundeanu din judeţul Galaţi (situat în apropierea cunoscutei mănăstiri de la Adam), acolo unde Constantin Varlam a slujit până în anul 1950.

Părintele Constantin Varlam s-a născut în anul 1904, nepot al primului preot cunoscut în localitate şi ctitor al bisericii din sat împreună cu mama sa, presbitera Safta.

Prigonit în timpul regimului comunist, părintele Constantin a fost nevoit să plece din parohie, iar după o perioadă de 4 ani de pribegie, în anul 1954 acesta a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Presbitera Eufrosina, soţia părintelui a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate.

Ca un omagiu adus acestui vrednic slujitor al sfântului altar, pe mormântul său, nepotul Bogdan Varlam din Sibiu, rudă apropiată a părintelui academician Mircea Păcurariu, i-a ridicată o cruce care astăzi a fost sfinţită de chiriarhul Dunării de Jos.

Slujba Parastasului pentru părintele Varlam, dar şi pentru toţi preoţii, dascălii şi primarii vrednici ai satului trecuţi la cele veşnice a fost săvârşită, în prezenţa unei asistenţe numeroase, chiar de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre necesitatea transmiterii tinerelor generaţii a tradiţiilor şi obiceiurilor încă preţuite şi păstrate cu sfinţenie în satele noastre.

La final, elevii Şcolii Gimnaziale din localitatea Fundeanu au oferit celor prezenţi un program cultural-artistic ce a cuprins cântece populare şi poezii.

Cu acest prilej, parohia a organizat şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, veşminte preoţeşti, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut, fotografii cu case tradiţionale şi chipuri de ţărani şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Expoziţia aduce în atenţie tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării şi cu diverse alte ocazii.

Activităţile sunt organizate în contextul anului 2019, declarat ca „An omagial al satului românesc“ şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate“, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

În toată perioada Postului Sfintelor Paşti, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Eparhia Dunării de Jos se desfăşoară ample activităţi misionare, medicale şi social-filantropice cu precădere în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite