Poarta vechiului han turcesc ar putea fi reabilitată prin fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de restaurare ar aduce monumentul la forma iniţială. Foto: Adevărul
Lucrările de restaurare ar aduce monumentul la forma iniţială. Foto: Adevărul

Zidul masiv al curţii unui vechi han turcesc, situat pe strada Egalităţii la numărul 16, ar putea fi reabilitat prin fonduri europene. Anunţul a fost făcut de Direcţia Judeţeană pentru Cultură.Monumentul ce datează de la începutul secolului al XIX-lea a fost lăsat în paragină iar în jurul său au fost construite blocuri. Restaurarea porţii turceşti ar putea să-i readucă însă farmecul de odinioară.

Pe strada Egalităţii la numărul 16, la începutul secolului al XIX-lea era un complex de clădiri, cu spaţii de cazare pe două laturi ale unei curţi mari. Accesul principal la han se făcea prin această poartă. În anul 1984 hanul şi toate casele vechi din zonă au fost demolate şi construite blocuri. De atunci, poarta rămasă încă în picioare s-a degradat continuu. Fostul edil al Galaţiului a încercat să reabiliteze poarta de han turcesc, dar restauratorii nu au reuşit decât să îi ştirbească din frumuseţe, acoperind toate detaliile arhitectonice.

„Am fost asiguraţi că dacă ştim să lucrăm foarte bine, putem să accesăm nişte fonduri europene, pentru ca acest monument să fie reabilitat. Vrem ca în zona porţii de han turcesc, inclusiv zona din jur să poată fi transformată într-un miniparc, în aşa fel încât lumea să poată veni să se simtă bine. Poarta de han turcesc trebuie să revină la forma iniţială şi nu la acel ciment care s-a turnat şi a acoperit tot ce însemna frumuseţea monumentului.”



De o parte şi de alta a arcului subînălţat se află câte un element decorativ reprezentând soarele. La partea superioară are o cornişă profilată, care este acoperită cu olane. În zid se află câte o pereche de pilaştri în stil ionic, dispuse de o parte şi de alta a intrării. Deasupra acoperişului se află două coloane ale căror capete superioare sunt acoperite cu olane. Tot pe acoperiş, situat pe axul arcadei, se află al cincilea stâlp, care, în prezent este parţial distrus.

În afara de această intrare centrală cu arcada mai sunt altele două de formă rectangulară, dispuse simetric faţă de poartă.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite