Plăcerea din farfurie: ce alimente trebuie să consumi iarna pentru a-ţi ridica moralul - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia sănătoasă contribuie la starea noastră de bine. Foto: Adevărul
Alimentaţia sănătoasă contribuie la starea noastră de bine. Foto: Adevărul

Tot mai multe persoane se plâng de faptul că sezonul rece le-a adus răceli repetate şi stări ce îi împiedică să se bucure din plin de frumuseţea anotimpului. Iar sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare sunt responsabile pentru slăbirea sistemului imunitar. Specialiştii au întocmit lista alimentelor care nu doar că ne fac mai sănătoşi, dar ne influenţează psihicul şi contribuie la fericirea noastră.

O alimentaţie sănătoasă se reflectă pe chipul nostru, dar şi în starea de spirit. Nu degeaba, unele persoane asociază importanţa mâncării cu plăcerea de a o consuma. Desigur, medicii nu încurajează excesele şi ne recomandă să avem grijă ce punem în farfurie, mai ales în acest sezon, când luminozitatea este scăzută, iar moralul are de suferit.

Avocado face minuni pentru organism

„Chiar dacă nu este un fruct specific zonei noastre, îl găsim în hypermarket-uri şi este recomand deoarece este bogat în vitamina C şi asigură un aport corespunzător pentru sănătatea vederii şi a organismului în general, având un rol important şi în creşterea imunităţii. Avocado poate fi introdus atât în alimentaţia sugarului, cât şi la adulţi sau bătrâni”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Orezul, alunele şi cerealele alungă depresia

Pentru că în această perioadă creştinii ţin post, foarte multe persoane îşi iau angajamentul de a renuţat la carne şi lactate. Pentru a evita malnutriţia, nutriţioniştii recomandă ca din farfurie să nu lipsească sursele naturale de proteine, precum nuci, alune, migdale, fistic, seminţe, care sunt bogate în proteine şi grăsimi de origine vegetală. Acestea conţin vitaminele din grupa B, care „luptă” împotriva depresiei.

image

Conservele de sardine

Acestea sunt bogate în Omega 3, ce favorizează difuzarea serotoninei şi a endorfinelor (hormonii fericirii).  Specialiştii în nutriţie sunt de părere că o conservă mai veche ajută mai bine la asimilarea de acizi Omega 3.

Alge şi crustacee

Bogate în iod, acestea sunt aliaţii tiroidei, ajutând-o să se echilibreze. O tiroidă care nu funcţionează în parametri optimi va aduce o sumedenie de probleme de sănătate: oboseală, deprimare, pierderi ale memoriei.

Hummus

„Acest aliment este important mai ales în sezonul rece, când organismul este privat de proteina animală”, a precizat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Ciocolata neagră, legumele şi bananele

Toate acestea aduc un aport de magneziu, organismul fiind ajutat să lupte cu stresul şi cu schimbările generate de sezonul rece. De asemenea, nutriţioniştii recomandă să folosim mirodenii calde şi dulci, care în combinaţie cu legumele ne vor asigura aportul de energie.

Medicii ne sfătuiesc să găsim în toate aceste alimente aliaţii de nădejde pentru un stil de viaţă cât mai sănătos.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite