Oraşul Galaţi, sub cod roşu de epidemii. 6.000 de apartamente fără apă potabilă: „Pute, domn'e! Pute de-ţi vine să verşi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de gălăţeni beau apă doar dacă trece cisterna pe lângă bloc. FOTO Adevărul
Peste 10.000 de gălăţeni beau apă doar dacă trece cisterna pe lângă bloc. FOTO Adevărul

Canicula a scos la iveală gravul pericol ce zace în canalizările aproape înfundate din cauza lipsei apei reci din blocurile limitrofe. Mai multe zone din Galaţi put de-ţi mută nasul, iar riscul de epidemii grave e iminent. Paradoxal este că deşi apartamentele nu au apă, proprietarilor li se transmit în continuare facturi, pentru apa… de ploaie evacuată prin canalizare.

Sosirea caniculei a scos la iveală damfuri nebănuite din canalizările Galaţiului, pe fondul faptului că reţelele de evacuare a apelor uzate sunt aproape înfundate cu dejecţii în mai multe zone din oraş din cauza faptului că apa rece este sistată pe termen nedefinit.

Peste 6.000 de apartamente din municipiul Galaţi (respectiv 281 de scări de bloc din 42 de asociaţii de proprietari) nu mai primesc apă rece, dar nici apă caldă, iar în unele cazuri sistarea este mai veche de doi ani.

În aceste condiţii, oamenii trebuie să se descurce prin metode ca-n Evul Mediu, respectiv aducând apa potabilă de la cisternele societăţii de distribuţie a apei (cisterne care trec prin cartiere cam de două ori pe săptămână) sau de la puţuri din satele învecinate cu oraşul.

Lipsa apei a afectat grav funcţionarea sistemului de canalizare din anumite zone ale municipiului (putem aminti aici Micro 39 şi Micro 40), acolo unde dejecţiile au format din loc în locuri „dopuri” în reţeaua publică, iar mirosul, pe fondul caniculei,a  devenit insuportabil.

„Pute, domnule! Pute de-a dreptul toată strada. Eu am apă, dar sunt vreo şapte-opt scări învecinate cu probleme. Pun apa în veceuri cu economie bieţii oameni, iar din cauza asta canalizarea nu funcţionează bine. Fermentează rahatul în canale şi pute de îţi vine să verşi”, ne-a declarat Ioana Manolache, locuitoare a zonei Micro 40.

6,5 milioane de euro datorie la apă

Problema vine din faptul că o serie de proprietari de apartamente (cum spuneam, peste 6.000; lista completă a scărilor de bloc fără apă rece poate fi consultată aici: APA CANAL – asociaţii sistate, http://www.apa-canal.ro/asociatii-sistate) nu şi-au plătit facturile de foarte mult timp (unii de ani de zile) aşa că s-a sistat furnizarea pentru toată scara de bloc.

De altfel, datoria totală restantă către operatorul regional Apă Canal SA a ajuns la circa  2,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă o datorie medie per fiecare apartament de peste 400 de euro, ceea ce înseamnă destul de mult.

Marea majoritate a datornicilor fie nu au cu ce plăti (există persoane care au acumulat deja restanţe ce depăşesc 100.000 de lei la plata utilităţilor), fie nu vor să plătească, dat fiind că, dacă nu se strâng banii de la toţi cei din scară, reluarea furnizării apei nu este aprobată de Apă Canal SA.

N-au apă potabilă, dar li se cer bani pentru apa de ploaie!

Un aspect realmente bizar este acela că datoria asociaţiilor care nu primesc apă creşte permanent. Şi nu este vorba doar despre penalităţile aferente datoriei, ci despre facturi noi, emise lunar de către societatea Apă Canal SA.

Mai exact, firma de distribuţie facturează proprietarilor de apartmente contravaloarea  apei de ploaie evacuată de canalizare, aferentă suprafeţei ocupate de bloc.

Calcului se face în corelaţie cu cantitatea de precipitaţii înregistrată de INMH şi aşa se face că, lunar, fiecare apartament are de achitat între 1,5 şi 3,5 lei doar pentru că a plouat sau a nins. Evident, la datorie se calculează penalităţi ulterior.

Autorităţile sanitare avertizează asupra pericolului

Situaţia apartamentelor care nu beneficiază de minima facilitate de a avea apă potabilă este monitorizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, care, în mai multe rânduri, a avertizat în scris autorităţile că există risc major de epidemii.

Din păcate, totul s-a oprit la nivel de hârtii, aşa că nu ne rămâne decât să sperăm că bateriile şi viruşii se vor speria de vrafurile de rapoarte scrise şi de comunicări transmise de DSP către Primărie şi Prefectură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite