Olimpică la Matematică, o gălăţeancă vrea să devină poliţistă: „Simt că este mai de viitor. Îmi place ideea de a purta uniformă şi respectul pe care îl aduce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Stan, olimpică la Matematică Foto: Valentin Trufaşu
Sorina Stan, olimpică la Matematică Foto: Valentin Trufaşu

Sorina Stan (16 ani) este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Costache Negri“  din Galaţi şi a câştigat olimpiada judeţeană de Matematică din 2015, obţinând şi o menţiune la olimpiada naţională de Matematică din acelaşi an. În 2016 a „recidivat”, obţinând locul I la un alt concurs judeţean de Matematică.

Sorina Stan (16 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Costache Negri” din Galaţi, a participat la concursurile de Matematică încă din şcoala primară. Pasiunea ei pentru Matematică s-a concretizat în 2015, când a câştigat olimpiada judeţeană de Matematică, punctând apoi şi la olimpiada naţională, unde a obţinut o menţiune.

În acest an şi-a adjudecat un nou concurs judeţean de Matematică, dar în ciuda pasiunii pentru această materie, principala opţiune a Sorinei după absolvirea liceului va fi Academia de Poliţie. ”Simt că este mai de viitor. Mi-am schimbat opinia despre această profesie. Îmi place ideea de a purta uniformă şi respectul pe care îl aduce, dar şi disciplina din Poliţie ”, ne declară olimpica.

Sorina a făcut şi dans popular în clasa a VIII-a, fiind nevoită să renunţe ulterior pentru că ar fi trebuit să facă naveta din localitatea de origine, comuna gălăţeană Vânători, şi i-ar fi fost mult prea greu. Adolescenta a optat pentru Colegiul Naţional ”Costache Negri” din Galaţi, specializat pe profilul pedagogic, pentru că îi place interacţiunea cu copii.

”Am făcut lecţii cu copii de clasa a III-a la orele noastre de practică. Copii m-au ascultat, au interacţionat, au răspuns şi au fost activi. Reuşesc mereu să le captez atenţia. Având şi o soră mai mică, am exerciţiu deja”, ne explică râzând Sorina de unde vine experienţa cu micuţii.

În clasa a V-a, profesoara de la clasă le-a propus elevilor să predea lecţia colegilor, iar Sorina s-a oferit fără să stea pe gânduri. Reacţia foarte bună a colegilor şi feedback-ul din partea profesoarei au încurajat-o să opteze pentru Colegiul Naţional ”Costache Negri” din Galaţi.

”Este important să nu le distrugi creativitatea şi imaginaţia”

Sorina a fost ”deturnată” de la o carieră la catedră chiar de dascălii cărora le-a fost elevă, care i-au spus constant că munca de profesor nu e deloc uşoară, iar salariile sunt mici. Dacă în cei doi ani pe care îi mai are până la absolvire se va răzgândi, olimpica este pregătită pentru o nouă provocare. Ar dori să  devină învăţătoare, dar în paralel intenţionează să urmeze şi o facultate de profil, pentru a deveni apoi profesoară de Matematică.

Sorina îşi doreşte ca orele cu copii la clasă să fie cât mai interactive. ”Nu le-aş spune <<scoateţi caietele şi scrieţi>>. Aş folosi mai mult tehnologia , mai ales că noua generaţie este foarte implicată acum în tot ceea ce înseamnă tablete şi gadgeturi. Spre exemplu, aş folosi mai mult videoproiectorul, pentru că doar învăţătoarele mai tinere au această practică şi cele deschise la nou. Aş merge pe lucrul în echipă cu copii, pe dezvoltarea abilităţii de a comunica mai bine între ei”, ne explică olimpica stilul de lucru pe care l-ar adopta cu micuţii.

Sorina ştie că elevii se supără foarte uşor dacă sunt criticaţi şi tocmai de aceea ar merge doar pe varianta încurajării acestora la clasă, pentru a-i motiva să se autodepăşească. ”Este important să nu le distrugi creativitatea şi imaginaţia. Dacă vor să deseneze o floare cu galben, roşu şi albastru, i-aş lăsa să facă asta, pentru că mai târziu vor realiza cum stau lucrurile, dar este important să nu îi critici sau să încerci să îi schimbi când sunt mici”, concluzionează olimpica.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite