Oficial european, despre soarta combinatul siderurgic de la Galaţi: „Nu e deloc bine dacă o uzină se închide!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margrethe Vestager. FOTO arhiva Adevărul/Comisia Europeană
Margrethe Vestager. FOTO arhiva Adevărul/Comisia Europeană

Reacţia comisarului european pentru competitivitate, Margrethe Vestager, a venit în urma unei intervenţii a europarlamentarului gălăţean Dan Nica, care a atras atenţia că negocierile dintre ArcelorMittal, UE şi eventualul cumpărător al combinatului siderurgic de la Galaţi ar trebui să pună în prim-plan soarta zecilor de mii de oameni care depind de locurile de muncă de acolo.

Interpelată de europarlamentarul de Galaţi Dan Nica (PSD) cu privirea la soarta combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, comisarul european pentru Competitivitate, Margrethe Vestager, a avut o reacţie fermă contra ipotezei că unitatea  industrială s-ar putea închide.

„În ceea ce priveşte combinatul de la Galaţi, îmi face plăcere să repet acest lucru,pentru că este foarte important ca lumea să înţeleagă acest mesaj clar. Avem un obiectiv comun aici: pentru noi nu e deloc bine dacă o uzină se închide. O uzină închisă nu e deloc competitivă. Concurenţă  există doar dacă e şi un spirit competitiv. Dacă există investiţii şi în producţie şi în forţa de vânzări şi în extindere şi în a fi relevant pe piaţă. Şi de aceea, când se propune într-o fuziune o împărţire a activelor pentru noi important este cumpărătorul”, a spus Margrethe Vestager.

Comisarul european a arătat şi că într-o serie de industrii nu poate apărea un cumpărător care are doar bani, trebuie să fie cineva care cunoaşte domeniul. „Altfel ar fi foarte dificil ca lucrurile să meargă fără întrerupere şi ca afacerea să continue şi să fie puternică, de aceea facem astfel de eforturi, pentru a aproba vânzătorii, pentru a aduce laolaltă oamenii potriviţi astfel încât compania să rămână competitivă şi după fuziune. Sunt provocări mari şi în situaţia actuală acest sector este un sector bun, este un sector care nu se bazează pe faptul că facturile le sunt plătite de către contribuabili. E competitiv, e inovator, comparându-l cu alte locuri de pe piaţa globală. Ce aş mai vrea să facem împreună este ca mecanismul de apărare anti-dumping să fie mai rapid, mai puternic, astfel încât să poată fi folosit atunci când constatăm că nu este corectă competiţia”, a mai adăugat oficialul european.

Margrethe Vestager a arătat că există 37 de măsuri anti-dumping în vigoare şi că doreşte ca autorităţile să poată fi mai rapide în astfel de cazuri, să se poată mişca mai repede decât până acum, să existe asigurări că lucrurile sunt făcute cum trebuie. „Este necesar ca să spunem companiilor că dacă se confruntă cu o competitivitate neloială putem acţiona, iar dacă este o competitivitate loială atunci trebuie să lupte. Dacă există probleme, suntem acolo pentru a ajuta”, a mai spus Margrethe Vestager.

În interpelarea sa Dan Nica a arătat că la Galaţi „sunt zeci de mii de oameni depind în fiecare zi de ceea ce se întâmplă cu acest combinat, dacă cei mici au cu ce să meargă la şcoală, dacă familiile lor au ce să manânce, totul depinde de acest combinat”, cerând Comisiei Europene să aibă în vedere şi aspectul social, nu doar cel economic.

De asemenea, europarlamentarul a criticat autorităţile europene că deşi iniţial, acum câteva luni, vorbeau despre o tranzacţie atent cântărită, în toate aspectele ei, şi de garanţii, între timp s-a lăsat tăcerea. „Din păcate, în ultima perioadă nu mai auzim aceleaşi lucruri nici din partea dumneavoastră nici din partea Comisiei Europene şi aş dori ca astăzi să reiteraţi acest angajament pentru transparenţă pe care l-aţi afirmat şi că această tranzacţieva fi supervizată astfel încât nici un aranjament care nu are legătură cu competiţia europeană pe piaţa oţelului să nu poate să aibă loc”, a spus Nica în intervenţia sa.

Menţionăm că pentru cumpărarea combinatului siderurgic de la Galaţi (evaluat la circa 500 de milioane de euro, după ce concernul indiano-britanic ArcelorMittal l-a cumpărat de la statul român cu 50 de milioane de dolari, iar între timp a demolat jumătate din el) există deja trei oferte, de la companii din India, Ucraina şi Italia.

Discuţiile sunt însă doar de tatonare, mai ales că tranzacţia se va materializa doar dacă grupul internaţional ArcelorMittal va cumpăra Oţelăriile Ilva din Italia. Deocamdată această din urmă tranzacţie este temporar blocată deoarece noul Guvern italian şi-a anunţat intenţiile de a reevalua impactul vânzării supra economiei naţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite