O superbă clădire publică din centrul Galaţiului intră în modernizare. Imobilul are 110 ani şi este o bijuterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Consiliului Judeţean Galaţi FOTO Costel Crângan
Sediul Consiliului Judeţean Galaţi FOTO Costel Crângan

De-a lungul anilor, monumentul istoric a găzduit consulate şi instituţii publice, iar în perioada 1960-1989 a fost casă de protocol pentru protipendada comunistă, fiind folosit inclusiv de familia Ceauşescu. Din anul 2000 a devenit sediul Consiliului Judeţean Galaţi.

Superba clădire de pe strada Eroilor nr. 7, în care funcţionează sediul principal al Consiliului Judeţean Galaţi, intră într-un proces de modernizare.  Potrivit lui Costel Fotea, preşedintele instituţiei menţionate, deja a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare imobilului, care va fi realizată de asocierea dintre firmele Moviland SRL şi Proiect SA. 

„Am decis să reabilităm complet această clădire reprezentativă pentru istoria judeţului Galaţi. Ne dorim să redăm frumuseţea de altădată a acestui monument istoric. Vor fi realizate lucrări de consolidare şi de hidroizolaţie, iar acoperişul va fi înlocuit. De asemenea, scara interioară din lemn va fi refăcută, iar pardoselile vor fi schimbate în totalitate. Vor fi restaurate toate decoraţiunile exterioare. Lucrările la această clădire se vor desfăşura etapizat, astfel încât activitatea instituţiei să nu fie afectată”, a declarat Costel Fotea.

Valoarea contractului de lucrări este de 762.736 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Perioada de implementare a proiectului este de şase luni.

Clădirea a fost construită începând cu anul în 1910 (când a fost eliberată autorizaţia de construire), deci în acest an împlineşte 110 ani.

A fost folosită în special pentru destinaţii publice. La început a găzduit, pe rând,   Consulatul Cehoslovaciei şi Consultatul Germaniei, iar după Al Doilea Război Mondial a devenit (în 1953) Casa Pionierilor.

Începând cu 1960, după o renovare amplă, devine casă de oaspeţi de rang prezidenţial. În principiu, ar fi trebui să fie folosită de preşedintele ţării (Nicolae Ceauşescu) cu ocazia vizitelor de lucru în teritoriu, dar şi pentru a găzduia acolo delegaţii oficiale străine.

În realitate, însă, până în Decembrie 1989, impozantul imobil a fost înţesat de securişti şi a fost folosit în numeroase rânduri drept casă de protocol pentru potentaţii comunişti locali.

După 1990, aici funcţionează Casa Artei şi apoi Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Galaţi. Din 1992 clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.

În anul 2000 devine sediul Consiliului Judeţean Galaţi, iar la scurt timp trece printr-un alt proces amplu de renovare, prilej cu care sunt refăcute, după planurile originale, numeroase elemente decorative, dar şi structurale.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite