O parte din rasa monahală a Sf. Patapie a fost dusă spre închinare creştinilor de la biserica Trei Ierarhi din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la premierea tinerilor de la Şcoala nr. 28. Foto: ADJ
Imagine de la premierea tinerilor de la Şcoala nr. 28. Foto: ADJ

Evenimentul a fost prilejuit de hramul Sfântului, care, din 2012, este unul dintre ocrotitorii Parohiei Trei Ierarhi.  Cu acest prilej, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 28 au susţinut un concert de colinde. 50 de familii nevoiaşe au primit din partea parohiei ajutor în alimente şi produse de strictă necesitate.

În ziua de prăznuire a Sf. Cuv. Patapie, pe 8 decembrie, credincioşii parohiei gălăţene care-l au ca ocrotitor, alături de Sf. Trei Ierarhi şi Sf. Ierarh Luca s-au aflat în zi de sărbătoare.

Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a binecuvântat aducerea spre venerare a raclei ce adăposteşte o parte din veşmântul (rasa) Sf. Cuv. Patapie care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

La ceremonia religioasă au participat numeroşi credincioşi din parohie, studenţi dar şi o parte a elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 28, care au susţinut un micro-concert de colinde.

În acelaşi timp s-a desfăşurat festivitatea de premiere a 25 de elevi, câştigători ai concursului „Întrebările tinerilor şi răspunsurile Bisericii”, organizat de parohie în baza parteneriatului şcoala. Copiii au primit diploma „Tinereţe şi credinţă”, cărţi, fructe şi dulciuri.

Totodată au fost premiaţi şi alţi copii şi tineri care au participat activ şi au obţinut rezultate remarcabile  la concursul „Să cunoaştem viaţa şi faptele Sfântului Cuvios Patapie”, desfăşurat în cadrul serilor catehetice din Postul Naşterii Domnului.

În încheiere a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitori, dar şi parastasul la 40 de zile pentru tinerii decedaţi în incendiul de la clubul Colectiv.

După slujbă, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au vizitat un număr de 50 de familii cu posibilităţi financiare şi materiale reduse, oferindu-le masa de prânz, alte alimente neperisabile şi obiecte igienico-sanitare.

Cine a fost Sfântul Patapie

Potrivit doxologia.ro, Sfântul Patapie a fost un mare cuvios al Bisericii din secolul al IV-lea. S-a născut în Tebaida, în Egipt, a trecut la Constantinopol şi a fost călugăr la Prodromul, o mănăstire foarte mare şi cunoscută.

La acest aşezământ monahal s-au văzut virtuţile sale, iar după trecerea la Domnul, trupul său nu a cunoscut stricăciune. Moaştele sale s-au descoperit la 1600.

O familie numită Notaras din Constantinopol, pentru a nu fi profanate după căderea metropolei sub turci, le-a luat la Corint. Au aşezat moaştele lui într-o criptă, la o mănăstire într-un munte şi din teama ca turcii să nu le descopere şi să le distrugă, au zidit cripta respectivă şi nu se vedea nimic.

Mănăstirea şi cripta aveau şi picturi din acea vreme. Exista acolo un paraclis în care se oficiau slujbe în cinstea sfântului, dar nimeni nu ştia de ce. Nimeni nu ştia că moaştele Sfântului Patapie erau zidite în criptă. Corintenii îl iubeau foarte mult, cu toată inima lor, pe sfânt, fără să ştie că moaştele sale se află chiar în acea criptă unde veneau să se roage.

În 1904, un grup de credincioşi în frunte cu clerici ai eparhiei noastre au hotărât să mărească capela şi paraclisul respectiv pentru a obţine un spaţiu liturgic mult mai mare. Când au dărâmat pereţii, au descoperit cripta şi moaştele întregi ale Sfântului Patapie. Exista şi un pergament pe care scria „Cuviosul Patapie”.

În anul 2012, în cadrul manifestărilor spirituale prilejuite de cinstirea Sfântului Apostol Andrei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint, a adus în procesiune, la Galaţi, racla cu o părticică din moaştele Sf. Cuv. Patapie.

În acest context,  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi ÎPS Dionisie de Corint au săvârşit slujba de resfinţire a bisericii „Sf. Trei Ierarhi” din Galaţi.

Cu acel prilej, locaşul de cult şi întreaga comunitate parohială au fost aşezate sub oblăduirea sprirituală a Sfântului Cuvios Patapie şi a Sfântului Ierarh Luca  din Crimeea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite