O noapte într-un spital din România, de cinci ori mai scumpă decât într-un hotel de lux. Sumele exorbitante decontate strict pentru cazarea bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sume exorbitante sunt decontate pentru cazarea bolnavilor de spitalele din România din bugetul Casei Naţionale de Asigură de Sănătate (CNAS). Deconturile pentru cazare nu includ costul aferent medicamentelor, investigaţiilor şi procedurile medicale şi hranei bolnavului, care sunt decontate separat.

O noapte petrecută într-un spital din România a ajuns să coste şi de cinci ori mai scump decât cazarea într-o cameră de lux într-un hotel de cinci stele. Preţurile exorbitante se referă la găzduirea bolnavilor într-un salon cu 4-6 locuri, cu acces la o baie comună.

Conform legii, persoanele asigurate beneficiază de gratuitate pe perioada spitalizării în România, iar unităţile spitaliceşti decontează prestaţiile medicale de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Doar sumele prevăzute la capitolul cazare, fără a include costurile cu medicamentele, investigaţiile şi procedurile medicale sau hrana bolnavului, sunt uriaşe.

Un decont de cheltuieli predat în copie unei persoane asigurate care a stat trei zile în Spitalul Militar de Urgenţă din Galaţi relevă în detaliu aceste cheltuieli. În numele pacientului amintit (care a dorit să-i fie protejată identitatea), spitalul a încasat de la CNAS pentru cele trei zile de spitalizare 3.146,5 lei. Din această sumă, doar 255,2 lei reprezintă medicamentele, hrana, investigaţiile şi manopera medicală, în vreme ce simpla cazare într-un pat dintr-un salon din secţia ORL costă 2.891,3 lei, adică 963,8 lei pe noapte.

Bolnavul în cauză a precizat pentru „Adevărul“ că a stat într-un salon cu patru paturi, cu toaleta şi baia la comun, cu utilităţi de un nivel mediu. „Nu era nici mizerie, dar nici vreun lux. Cam ca la un hotel de două stele, să zicem, cu precizarea că în cameră eram patru persoane, ca la hostelul de o stea. Personalul a fost amabil, medicii buni, a fost foarte bine pe ansamblu, dar când am văzut ce sumă a primit spitalul pentru spitalizarea mea m-am speriat. Mi se pare strigător la cer cum se calculează aceste tarife, de parcă aş fi avut o cameră de lux, de cinci stele, cu valet, spa şi servicii all-inclusive“, a spus pacientul.

Fişă de decont la Spitalul Militar din Galaţi FOTO Arhiva personală a pacientului

Aşa arată fişa de decont înmânată pacientului la externare.

Conducerea Spitalului Militar spune că decontul este calculat în conformitate cu prevederile legale. Mai exact, costul zilei de cazare pe un pat de spital este stabilit prin Ordinul 763/377/2016 al Ministerului Sănătăţii, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a HG nr.161/2016 „pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale“. Tarifele şi condiţiile sunt explicate în cele nu mai puţin de 51 de anexe ale ordinului amintit (semnat de ministrul Vlad Vasile Voiculescu), documentente care pot fi găsite şi pe site-ul CNAS.

Potrivit prevederii, tarifele nu pot depăşi un plafon maximal stabilit ca efect al legii, dar oscilează de la un spital la altul, în funcţie de tipul de servicii medicale aferente, de clasificarea unităţii medicale şi de numărul total de paturi. Astfel, spre comparaţie, la Spitalul de Urgenţă din Roman (Neamţ) cazarea pacientului într-un pat costă maximum 425 de lei pe zi (la secţie de chirugie infantilă).

Interesant este că la hotelurile de 5 stele un pat este şi de cinci ori mai ieftin decât un pat de spital. Astfel, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, o cameră dublă costă 190 de euro pe noapte (892 lei), adică 95 de euro (circa 446 lei) pentru un pat, respectiv la jumătate faţă de cazarea la Spitalul Militar din Galaţi şi cam la fel ca un pat la spitalul din Roman.

Se poate, însă, şi mai ieftin. La Hotelul Predeal Comfort Suites (tot de 5 stele) o cameră dublă costa, la sfârşitul lunii ianuarie (în plin sezon), 82 de euro pe noapte, adică 41 de euro pe pat (circa 190 de lei pe noapte), respectiv de aproape cinci ori mai ieftin decât un pat în spitalul de la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite