O groapă uriaşă, cu diametrul de patru metri şi adâncimea de câţiva metri, a apărut în centrul oraşului Galaţi
0Surparea s-a produs în mijlocul unei străzi, într-o zonă unde deja se făceau reparaţii la reţeaua învechită de apă potabilă. Traficul a fost restricţionat în zonă. Oraşul Galaţi se confruntă cu probleme grave de tasare a solului, care pun pericol stabilitatea străzilor şi clădirilor.
Problemele cu stabilitatea terenului devin, la Galaţi, din ce în ce mai grave. După ce, în ultimii ani, speciliaştii au tras atenţia că Faleza alunecă în Dunăre, iar în zona centrală s-au produs două surpări subterane extrem de grave (în zona „La Elice” şi în zona „Potcoava de Aur”), vineri dimineaţă o nouă groapă uriaşă a apărut ca din senin.
De data aceasta surparea s-a produs în zona „Fata pe valuri” (sau „Nespălata”, cum o ştiu gălăţenii), la intersecţia străzilor Domnească şi Navelor, iar lucrurile par să fie foarte grave. Groapa are mai mulţi metri adâncime şi circa patru metri în diametru, însă sunt semne că ar putea fi mult mai amplă, prelungindu-se pe sub strada Domnească spre intersecţia cu Brăilei.
Primăria municipiului Galaţi a informat că, în urma accidentului de teren, circulaţia este restricţionată pe tronsonul cuprins între strada Egalităţii şi strada Domnească, pentru siguranţa tuturor participanţilor la trafic.
„În prezent, sunt luate măsuri de semnalizare rutieră a zonei afectate, iar echipe ale Apă Canal SA execută lucrări pentru remedierea avariei apărute la reţeaua de apă şi aducerea terenului la starea iniţială. Precizăm că SC Apă Canal SA Galaţi are în derulare proiectul de investiţii „Reabilitare reţea apă potabilă municipiul Galaţi, Centru, str. Navelor”, a precizat municipalitatea.
Deşi deocamdată nu au fost făcute declaraţii legate de cauzele surpării, există indicii importante că ar fi vorba de o tasare produsă de scurgerile de apă din reţeaua de apă potabilă. Potrivit unui recent studiu făcut de Apă Canal, 44% dintre ţevile îngropate în pământ sunt mai vechi de 36 de ani şi doar 24% sunt mai noi de 10 ani. Durata de de exploatare standard este de 24 de ani, termen la care, potrivit legii, reţeaua trebuie refăcută. Există şi conducte care încă sunt folosite deşi au peste 50-60 de ani vechime.
În ciuda gravelor probleme, care se manifestă de mai mulţi ani, primăria Galaţi nu are niciun paln de consolidare a terenului şi nici de înlocuire în regim de urgenţă a reţelei de apă cu termenul de exploatare depăşit.