FOTO VIDEO O octogenară şi fiul ei, rămaşi fără casa înghiţită de pământ, dorm într-un oficiu poştal dezafectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea de teren de la Slătioara - Vâlcea care a distrus o şosea şi o gospodărie, 150 de oameni fiind afectaţi de calamitate, Foto; colaj
Alunecarea de teren de la Slătioara - Vâlcea care a distrus o şosea şi o gospodărie, 150 de oameni fiind afectaţi de calamitate, Foto; colaj

O alunecare de teren a lăsat pe drumuri o bătrână de 85 de ani şi pe fiul acesteia de 63 de ani, dintr-o comună vâlceană. Peste noapte, drumul care face legătura între două localităţi a dispărut, pe o porţiune de peste 50 de metri, şi zidurile unei case s-au crăpat, motiv pentru care s-a luat măsura evacuării locatarilor. 150 de oameni sunt afectaţi de surparea de teren.

GALERIE FOTO

Excesul de umiditate din ultima perioadă provenit de la precipitaţiile abundente şi, ulterior, topirea stratului consistent de zăpadă, a determinat producerea unei alunecări de teren în satul Coasta Corbului, din comuna Slătioara, judeţul Vâlcea. 

Alunecarea a provocat prăbuşirea platformei unui drum comunal asfaltat - DC 137: Slătioara – Coasta Corbului – Vaideeni, pe o lungime de circa 50 – 60 metri liniari, o lăţime de 12 metri şi o adâncime de 6 metri, fapt ce a dus la întreruperea circulaţiei auto spre 50 de gospodării cu aproximativ 150 de persoane.

Imaginile de la faţa locului par desprinse dintr-un film de coşmar, cei afectaţi recunoscând faptul că este pentru prima dată când se întâmplă un asemenea dezastru. Drumul a dispărut peste noapte, platforma a luat-o la vale, în locul său apărând o prăpastie.

Administraţia locală susţine că se face o evaluare a pagubelor, mai ales că pe lângă distrugerea drumului, o gospodărie, care se afla în calea alunecării, a avut aceeaşi soartă, motiv pentru care familia Costescu a fost evacuată.

Casă distrusă de alunecarea de teren de la Slătioara Vâlcea în urma căreia şoseaua care face legătura cu Vaideeni a dispărut pe o lungime de 50 metri Foto Adevărul

În cazul acesteia, alunecarea a produs avarierea gravă a structurii de rezistenţă a locuinţei, „imobilul nemaiprezentând siguranţă în exploatare”, potrivit concluziilor la care au ajuns evaluatorii.

O comisie formată din specialişti, din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, a evaluat fenomenul la faţa locului şi a propus ca măsură de protecţie evacuarea familiei şi a bunurilor deţinute de aceasta.

Măsura a fost analizată şi aprobată şi în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slătioara.

Cei doi sinistraţi – mamă şi fiu, de 85 şi respectiv 63 de ani, au fost cazaţi temporar în fostul sediu al Poştei Milostea, unde autorităţile susţin că li se pot asigura utilităţile necesare: apă, energie electrică, căldură. Pe lângă gospodărie şi drum, a fost distrusă şi o livadă de pomi fructiferi. 

Cei 150 de localnici afectati de surpare sunt nevoiţi acum să ocolească pe un alt drum adiacent, pietruit, pentru a ajunge la destinaţie: să cumpere de-ale gurii, să ajungă la serviciu, la terenurile pe care le deţin, la rude etc.. Ca să nu folosească varianta propusă de autorităţi, nu puţini sunt cei care se încumetă să traverseze craterul creat de surpare sau prin pădurea de deasupra fostei platforme, în special cei care locuiesc în gospodăriile din apropierea zonei în care s-a produs alunecarea. 

Oamenii se tem că, dacă vremea va continua să fie bogată în precipitaţii, craterul se va mări şi recunosc că nu au mai văzut imagini similare decât la televizor. În schimb, spun resemnaţi că nu speră ca drumul să fie refăcut prea curând. „Cine ştie dacă vom mai avea vreodată drum. În altă zonă, de mai bine de un an, se tot lucrează la un drum distrus tot de o alunecare”, mai spun persoanele afectate de alunecare.

Şoseaua care face legătura între două comune din Vâlcea - Slătioara şi Vaideeni - distrusă de o alunecare de teren

Pentru reluarea accesului auto şi restabilirea legăturii între comunele Slătioara şi Vaideeni, administraţia locală a intervinit încă de ieri cu utilaje pentru realizarea unei variante provizorii alternative.

Zona unde s-a produs alunecarea va rămâne în monitorizarea comitetelor judeţean şi local pentru situaţii de urgenţă. Fiind vorba despre un fenomen activ, nu este exclus ca numărul celor afectaţi să fie mult mai mare, mai ales dacă şi sistemul de apă potabilă, ale cărui conducte sunt paralele cu drumul, va fi distrus. Oamenii vor rămâne şi fără apă. În plus, nimeni nu vorbeşte despre localnicii din comuna vecină, Vaideeni, care foloseau acest drum pentru a ajunge mai rapid la DN 67, drumul care face legătura între Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu.

Comuna unde s-a produs alunecarea se învecinează cu oraşul Horezu, Capitala Ceramicii Populare Româneşti.

După evaluarea pagubelor, despre care autorităţile locale se declară conştiente că vor fi foarte mari, se vor solicita fondurile necesare pentru repararea drumului, a casei şi a altor zone distruse, susţine prefectul de Vâlcea, Florian Marin. 

„După deteriorarea drumului asfaltat, zona respectivă s-a transformat de fapt într-o cavernă. La faţa locului s-au deplasat specialişti din cadrul Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Consiliului Judeţean, care să evalueze situaţia. Este vorba despre aproximativ 60 de gospodării izolate. Partea proastă este că nu se poate ajunge la gospodăriile respective decât dinspre Vaideeni”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Drumul alternativ prin zăpadă este doar o soluţie temporară, până când se va realiza, prin amenajări tehnice, un drum de rezervă. Starea acestei rute îi determină pe localnicii sinistraţi să rişte să meargă tot prin râpa creată în urma surpării şoselei.

„După evaluarea pagubelor, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni în şedinţă extraordinară, iar ulterior se va întocmi şi un proiect de hotărâre de Guvern prin care, alături de Consiliul Judeţean Vâlcea, să solicităm sumele de bani stabilite ca urmare a evaluării”, a mai explicat prefectul de Vâlcea, Florin Marin.

O filmare de pe YouTube, a publicaţiei locale Eveniment Vâlcean, surprinde cel mai bine dezastrul de la Slătioara - Vâlcea. Redăm mai jos câteva cadre.

   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite