Misterul podului de la Năneşti: a fost construit de două armate străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi astăzi, undeva la mijlocul podului, se vede diferenţa dintre cei doi „constructori”. Foto: Facebook
Şi astăzi, undeva la mijlocul podului, se vede diferenţa dintre cei doi „constructori”. Foto: Facebook

Construit iniţial de armata germană, podul a fost distrus pe jumătate tot de ea tocmai când aceasta se retrăgea. Armata Roşie a fost nevoită să repare jumătatea distrusă pentru a asigura un drum mai scurt spre vest.

Podul de la Nanesti, care leagă judeţul Galaţi de Vrancea, are o caracteristică unică, si o istorie interesantă. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Wehrmacht-ul avea nevoie de un pod peste Siret, capabil să susţină traficul greu spre Frontul de Est. Datorită acestei necesităţi, germanii au construit la Năneşti un pod lung de 355 metri. Podul nu doar că permitea trecerea panzerelor (diviziile blindate germane), dar a şi scurtat considerabil distanţa dintre Focşani şi Galaţi.

La sfârşitul lui august 1944, armata germană era în retragere. Pentru a-i încetini pe ruşi, germanii au distrus căile de comunicaţii, însă la Năneşti n-au reuşit să arunce în aer decât un capăt al podului. Armata Roşie, având nevoie de un punct de trecere peste Siret, a reconstruit porţiunea distrusă.

Astfel, la limita dintre judeţele Galaţi şi Vrancea există acest pod cu o caracteristică unică: două jumătăţi distincte, construite de două armate străine, realizate în stiluri complet diferite. Podul a rămas deschis traficului până în prezent.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite